Derfor er nogle efterår flottere end andre

Når den grønne farve giver op i haven og skoven, erstattes den heldigivs af en farvestrålende palette. Men hvorfor spiller de røde nuancer kostbare og kun viser sig nogle år?

Sollys og bladenes farver snyder dit øje
© iStock

Det er ikke kun dit humør, der påvirkes af vejret. Naturen liver også op, når der er mere lys og varme.
I virkeligheden er det en temmelig indviklet proces, som foregår i bladene, og den er dybt afhængig af alt livs igangsætter, solen.
Sollyset indeholder alle farver, og det er bladets egen evne til at skabe optisk bedrag, som får dit øje til at opfatte det grønt, gult eller rødt.

Klorofyl farver grønt, og carotene maler orange
© Sara E. Wilson
Stoffet klorofyl giver bladene den grønne farve og de egenskaber, som gør, at det vokser om foråret og sommeren. Andre farver absorberes. Om efteråret, når vejret ændrer sig, holder klorofyl op med at virke, og gradvist træder andre mirakler til, for eksempel pigmentet carotene, gul og orange. Carotene har hele tiden været til stede i bladet, men folder sig først ud, når klorofyl holder sin efterårspause.

Det fine foto er fundet på Glamoroushousewife

Røde blade spiller kostbare
© Top Dreamer

Hvis det imidlertid har været en sløj sommer og et ligeså koldt efterår, vil man aldrig hilse på de røde, dybe kulører.
De bliver nemlig udelukkende dannet af pigmentet anthocyanin, som kræver sollys for at flamme op.

Antocyanin er det, som får æbler til at rødme, og vi har jo alle set, hvordan 'solsiden' af frugten kan være dejligt rød og skyggesiden grøn.

Foto fundet her

2016 var et rødmende år

Med andre ord: Et lunt efterår, som vi har haft det i 2016, giver flere nuancer og mere spektakulære trækroner i haven og skoven.
De rødlige farver får simpelt hen chancen for at leve – naturens måde at vise glæde på.

© Mitwestliving.com