Den skønneste have på kanten af Øresund

Møbelarkitekt Jesper Møller Hansen bor på en 750 m2 grund lige på kanten af Øresund, hvor han har tegnet og bygget hus samt anlagt den smukkeste have.

Jesper Møller Hansens have ved havet
© Kristian Septimius Krogh
Møbelarkitekt Jesper Møller Hansen, der ejer tegnestuen JMH's Tegnestue, har vundet flere internationale priser – bl.a for sine havemøbler. Han har sit eget unikke formsprog, og med det har han sat sit personlige præg på familiens hjem i Hellebæk ved Øresund og den have, der omgiver det. Han har selv tegnet huset, som han kalder et moderne fiskerhus, hvor han bor med sin kone og to sønner. Haven på 750 m2 er stor og frodig, og Jesper Møller Hansen har gjort meget ud af, at den skal være både smuk og praktisk, da han anlagde den. Da vi ankommer, står Jesper Møller Hansen udenfor sit nyanlagte atelier og værksted i baghaven. Tilbygningen matcher resten af huset og er opført i klinkbygget cedertræ, der falder ind i helheden på en flot og naturlig måde. Det er også her, han har anlagt tre højbede, der er lavet af overskudstræ fra tilbygningen, som bugner af krydderurter og rabarber. – Jeg er rigtig glad for at lave mad. Derfor har jeg anlagt vores have, så jeg til enhver tid kan gå ud og supplere mine indkøb med frisk frugt, sprøde grøntsager og masser af velduftende krydderurter. Jeg kan godt lide at kunne spise min have, forklarer Jesper Møller Hansen. ### Have med stenbelagte solterrasser
Med havet 75 meter fra huset har det ikke været helt nemt at anlægge haven i Hellebæk, for det er ikke alle træer, blomster og buske, der trives med havgus af saltvand, men trods de svære vækstbetingelser har den med årene alligevel fundet sin form. Hver en krog er maksimalt udnyttet, alt efter hvor solen står på himlen. Her er flere forskellige stenbelagte solterrasser, stemningsfulde siddepladser og skyggefulde hjørner. En charmerende bålplads, hvor familie og venner ofte mødes, er placeret lidt højere oppe på grunden. Herfra er der en flot udsigt ned over haven og alt, hvad den byder på. En ting, der straks falder i øjnene, er nogle surfboards og et par våddragter, der hænger til tørre på et sortbejdset tørrestativ. Familien elsker at være både på og i vandet og nyder at bo så tæt på det våde element, at der altid er mulighed for at dyrke interessen. ### Uderum med eget havemøbel-design
Jesper Møller Hansens egne havemøbel-design fylder naturligvis en del i hans eget unikke uderum. Om det er havebordsarrangementet i gårdhaven ved spisestuen, de behagelige liggestole på solterrassen ved køkkenet, loungestolene, der er placeret rundt om bålet, eller den store flyder af en hængekøje, så er Jesper Møller Hansen designeren bag. Alt er praktisk udført i materialer, der kan tåle at stå ude hele året. – Generelt holder jeg mig både privat såvel som professionelt til ganske få toner – og gerne indenfor hvid, grå, sort og natur. Det gælder dog slet ikke i min have. Her glæder jeg mig over farverne og floraens mangfoldighed. Jeg har dog valg at afstemme blomsterne, så de primært er i blå og lilla nuancer og samlet i mindre grupper, siger Jesper Møller Hansen. Billede: Bagerst i haven har Jesper Møller Hansen anlagt et atelier og værksted, som er bygget i klinkbygget cedertræ, der falder smukt ind i omgivelserne. Der er anlagt en vestvendt morgenterrasse foran med et lille væksthus i trærammer, der matcher huset. En del af terrassen er overdækket, så man kan få fornemmelsen af at sidde ude, også når vejret egentlig ikke er til det.

Jesper Møller Hansen direkte fra havet
© Kristian Septimius Krogh
Jesper Møller Hansen elsker, ligesom resten af familien, at surfe, og med vandet lige for enden af grunden er der rig mulighed for at dyrke hobbyen.

Højbede med urter og rabarber
© Kristian Septimius Krogh
Ved siden af atelieret/værkstedet er der anlagt tre højbede med urter og rabarber. Brændet skaber en fin afslutning op mod plankeværket.

Simpel bålplads med kamper-bålfad
© Kristian Septimius Krogh
Øverst på den let kuperede grund, omkranset af blomstrende hvide, pink og lilla rodondendron, har Jesper Møller Hansen anlagt en simpel bålplads med et kamper-bålfad fra Kamperfad og sorte loungestole fra Cane-line med lammeskind i.

Fuglehus af Dorthe Weiss
© Kristian Septimius Krogh
Det lille fikse fuglehus i lakeret metal er designet af Dorthe Weiss for Bovictus.

Smuk hovedbygning i to plan
© Kristian Septimius Krogh
Hovedbygningen i to plan er i samme stil som atelier/ værksted og er bygget som et moderne fiskerhus. Dobbeltdørene ved køkkenet kan åbnes helt op, så der er adgang til den halvrunde vestvendte terrasse. Solstolene er tegnet af Jesper Møller Hansens egen tegnestue JMH's Tegnestue.

DLM-bord fra Hay på terrassen
© Kristian Septimius Krogh
Det mobile serveringsbord DLM fra Hay er perfekt til at servere forfriskninger på terrassen.

Aftenterrasse omkranset af magnolie- og hyldetræer
© Kristian Septimius Krogh
Aftenterrassen, er omkranset af magnolie- og hyldetræer samt bregner hentet i skoven i bunden. Flere steder er der også plantet jordbær som bunddække for at undgå ukrudt. Havemøbler og hængekøje er designet af JMH's Tegnestue for det engelske firma Alexander Rose. De er udført i teak og kan stå ude hele året.

Båltønde fra Silvan på terrassen
© Kristian Septimius Krogh
Båltønden har Jesper Møller Hansen købt i Silvan for år tilbage. Den er perfekt på terrassen på en kølig aften.