Lilla geranium storkenæb
© Staudengärtnerei Gräfin von Zeppelin

De 9 mest populære geranium-sorter

Bunddækkende staude med lang blomstring, smukke blomster i alskens farver og begynder-venlig. Geranier (storkenæb) er havens nemme blomst.

Smukke geranium

Med geranium får du en hårdfør staude, som er bunddækkende, blomstre smukt og giver fylde til dit blomsterbed. Du kan næsten ikke finde nogen ulemper ved geranier.

På verdensplan har interessen for geranium, også kendt som storkenæb, fået masser af opmærksomhed og anerkendelse for dens mange fordele.

Mange gartnere har de sidste 10 år, avlet på planten og krydskombineret flere forskellige sorter. I dag findes der utrolig mange forskellige sorter, som hver især har deres unikke egenskaber - disse geranier kaldes for hybrider.

Vi har samlet de 9 mest populære sorter til dig.

Rozanne – Geranium hybrid

I år 2000 kunne man for første gang præsentere Rozanne, som en officiel sort – en blanding mellem Buxton's Blue og Geranium Himalayense. Rozanne bliver omkring 30-40 cm høj og har en skarp blå farve, når sæsonen topper.

© Patrick Hahn MSG

Storkenæb – Purple Pillow/Geranium Cinereum

Purple Pillow er en spektakulær sort, som blomstrer fra starten af sommeren til ultimo september, hvor den ændrer farve til orange og rød.

© Staudengärtnerei Gräfin von Zeppelin

Armensk storkenæb – Patricia

Patricia kan blive over 70 cm høj og er velegnet til det store staudebede. Patricia er en sort, som passer perfekt til det danske klima. Den er hårdfør og tåler både frost og kulde. Patricia blomstrer i længere tid end gennemsnittet, og er meget frodig.

© Staudengärtnerei Gräfin von Zeppelin

Balkan-storkenæb – Bevans

Bevans er en sort, som er elsket af mange. Amatørgartnere og haveentusiaster værdsætter dens mange egenskaber højt.

Bevan tåler det meste: mager jord, sol, skygge og tørke. Henover vinteren bevarer den endda sine flotte blade.

© MSG

Geranium-hybrid - Nimbus

Sorten ”Nimbus” er resultatet af en krydsning af Geranium Collinum og Geranium Clarkei (Kashmir Purple). Nimbus kan blive op til 90 cm høj, og er derfor en kæmpe. Nimbus tåler både sol og skygge, men vokser bedst i let fugtig jord.

© Leonie Pricking LBP

Blod storkenæb - ”Appel Blossom”

Appel Blossom er en af de ældste sorter, men grundet sine smukke farver, er den stadig en yndling blandt mange haveentusiaster.

Blomsten er meget fin og elegant, mens bladene er store og robuste. Apple Blossom er fordringsløs og kræver intet specifikt. Derudover er den ikke modtagelig for sygdomme – og mange snegle undgår endda denne staude.

© Susann Hayn MSG

Iberisk storkenæb - 'Vital'

Vital har en relativ kort blomstringsperiode – den blomstrer kun fra juni til juli. Til gengæld har den et stort og tæt rodnet, som garanterer et tæt bunddække og udryddelse af ukrudt.

Vital bliver ca. 40-50 cm høj og kan genkendes på de små blå-violette blomster.

© Katharina Sucher MSG

Plettet storkenæb - 'Espresso'

Espresso har en unik farve, i modsætning til de mange lyserøde og blålige varianter. Sorten kommer fra USA og nyder godt af sol og varme i haven.

Espresso bliver omkring 40-50 cm høj og blomstrer fra maj til juli.

© Staudengärtnerei Gräfin von Zeppelin