5 råd: Sådan skaber du din egen skovhave

Haveeksperten fortæller, hvordan du med din have kan gøre en forskel - for klimaet og dig selv.

En havetendens med fart på

En god måde at bekæmpe klimaforandringerne på er at plante flere træer i haverne. Træer binder nemlig CO2 fra atmosfæren som en del af fotosyntesen, og træer kan lagre kulstof i flere hundrede år.

Et mellemstort bøgetræ på 25-26 m i højden kan fx binde 4,30 tons CO2, som ellers ville ryge ud i atmosfæren og lægge sig til den dyne, der er den altovervejende årsag til global opvarmning og dermed klimaforandringerne. Netop derfor er skyggehaven eller skovhaven en af de havetendenser, der har fart på i disse tider, hvor klimaets tilstand bekymrer mange.

Brug træer til at dæmpe støjen

Ud over at træerne binder CO2, byder skovhaven også på andre fordele inden for havelågen.

Store træer i haverne skaber nemlig et svalende og skyggefuldt miljø for både mennesker, dyr og planter, og de mindsker udtørring af haverne, hvilket kan være en stor fordel i varme og tørre somre. Samtidig renser og forbedrer træer luften og jorden og er i stand til at dæmpe larm fra fx vej og by.

Engblomme, Trollius Europaeus, er en smuk staude, der lyser op i skovbunden.

// Engblomme, Trollius Europaeus, er en smuk staude, der lyser op i skovbunden i maj-juni. Den kan lide sol til halvskygge og en god næringsrig og fugtig havejord.

© Dorthe Kvist/Meltdesignstudio

En illusion om skov på egen matrikel

En skov- og skyggehave kan ligeledes være både smuk og frodig, og du kan skabe en magisk stemning af vandrende flimmerskygge og dansende solpletter, der danner forskellige miljøer i haven.

Pga. skyggerne fra lyset bringer du også årstiderne helt ind i haven, fordi lys og skygge ændrer sig året rundt. Du behøver ikke at have meget plads for at skabe illusionen om skov på egen matrikel. Et enkelt træ kan være nok til at skabe det karakteristiske flimmerlys, og med et par stykker i en gruppe kommer du langt.

Gavn din velvære og hjælp klimaet

Plant træerne ved havestien eller som overstandere i et bed eller ved terrassen. Så vil du opdage, at de ved hjælp af deres stammer, der skaber vægge, og kroner, der danner tag, skaber en helt ny rumfornemmelse og en omfavnende atmosfære i haven.

Plant en frodig underbeplantning af storbladede skovplanter under træerne for at understrege skovstemningen. Med dit eget woodland gavner du både dit velvære og hjælper klimaet.

Store træer og vilde planter skaber følelsen af skov

// Med store træer og vilde planter kan du skabe følelsen af at være i en skov.

© Dorthe Kvist/Meltdesignstudio