5 råd fra haveeksperten: Sådan indretter du haven med udendørsbelysning

Belysning bidrager til et funktionelt og indbydende uderum, og giver dig samtidig mulighed for flere timer under åben himmel.

Frisk luft som et pusterum

Det seneste år har vi tilbragt mere tid end nogensinde før udendørs, og da havesæsonen nu atter er over os, går vi endnu flere udendørstimer i møde.

Hvert et solspot tæller, og hvad end det er i sommerhuset, i kolonihaven, på altanen eller i baghaven, så fungerer den friske luft og naturen som et pusterum, som mange har behov for.

Flere timer under åben himmel

Det er efterhånden blevet en trend at skabe et uderum, der fungerer som en forlængelse af vores indendørs rum, og det stiller naturligvis krav til, hvordan vi indretter uderummet.

Altanen eller haven ses som et alternativt rum til hygge, godt selskab og naturligvis afslapning.

Og netop her spiller belysning en central rolle. Med den helt rette udendørsbelysning kan du skabe en naturlig forbindelse mellem inde og ude og samtidig skabe et ekstra rum, som giver mulighed for endnu flere timer under åben himmel.

5 gode råd

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen giver dig her 5 gode råd til, hvordan du ved hjælp af udendørsbelysning kan indrette dine udeområder, så du får mest muligt ud af dem. Vi giver vores bud på en dekorativ lampe, som passer til hver af rådene.

© SACKit

1. Indret haven i rum og oaser

Opdel haven i zoner for på den måde at udnytte hver en krog optimalt. Du kan indramme og opdele rummene ved hjælp af lys, som skaber en naturlig og diskret opdeling, og samtidig nærmest ikke optager noget plads.

SACKit lampe til udendørs og indendørs brug, 999 kr., find den her.

Lily udendørs spot fra Philips Hue
© Philips Hue

2. Fokus på flora

Træer og buske er smukke i dagslys, men man glemmer dem ofte, når mørket falder på. Brug spotlamper til at fremhæve de dekorative træer og buske efter mørkets frembrud, så du på den måde fortsat kan nyde synet af de flotte farver og former, der udspiller sig udendørs hele året rundt.

Lily udendørs spot fra Philips Hue, 2.249 kr., for tre stk., find dem her.

© Stellar Works // designer: OEO Studio

3. Oplys terrassen eller altanen

Uden lys bliver vores uderum meget mørke om aftenen, og vi trækker derfor ofte indenfor. Dette kan afhjælpes ved at indrette terrassen eller altanen med lys, som dels skaber et indbydende rum for dig og dine gæster, og samtidig også bidrager til den hyggelige stemning.

Mūn Pendant Middle fra Stellar Works, find den her.

© Philips Hue

4. Sæt stemningen med farvet lys

Med farvet lys kan du skabe et unikt rum, der passer til enhver lejlighed. Brug for eksempel Philips Hue Amarant lamper, som via en app, en fjernbetjening eller sågar stemmen kan ændre farve, så du kan skabe præcis den stemning, du ønsker. Lamperne har selvfølgelig også det klassiske, hvide lys, som kan bruges til hverdag.

Amarant aflangt projektør fra Philips Hue, 1.149 kr., find den her.

LANTERN G1 BLACK fra Light-Point
© Light-Point

5. Byd velkommen med lys

Byd dine gæster velkommen med oplyste flisegange, som fører op til hoveddøren eller indret din have med oplyste gangstier, så man kan finde ubesværet rundt, når mørket falder på. Et oplyst uderum kan samtidig skabe en tryg og hyggelig fornemmelse.

Lantern G1 Balck fra Light-Point, 3.995 kr., find den her.