Julelys
© Annie Spratt

Test af smart lys: Lyskæder til julen

De seneste år er intelligent belysning blevet populært, og nu er de større spillere også på vej med smart lyskæder. BO BEDREs smart home ekspert Torben Vognsen har testet to intelligente lyskæder.

Julen står for døren, og lyskæder er bare med til at skabe en hyggelig stemning. Vil du gerne undgå et stort elforbrug, kan en intelligent lyskæde være en god løsning. De kan styres over en app, og med timere eller sensorer kan du undgå at have lyskæderne tændt døgnet rundt.

Smart home ekspert Torben Vognsen har testet to af årets lyskæder: Philips Hue Festavia, der er Philips helt nye bud på en smart lyskæde, og Twinkly Dots, der er den lidt billigere løsning, og som passer godt til børneværelset.

Hue Festavia er en ny lyskæde fra Philips

© Philips Hue Festavia

Anmeldelse: Philips Hue Festavia

Det mest kendte mærke indenfor intelligent belysning er formentlig Philips Hue. De har nu (endelig) også kastet sig over intelligent julebelysning. Med deres nye lyskæde til juletræet kan du styre belysningen, så den kun er tændt i intervaller. Designet er, ikke overraskende, meget tæt på en helt ”almindelig” lyskæde. Og faktisk vil du heller ikke kunne se nogen nævneværdig forskel på Hue Festavia og en almindelig kæde, før du aktiverer Festavias funktioner i Hue appen. Her kan du styre farver og mønstre på lysene, når de er monteret på juletræet.

Du kan endda kombinere Festavia med en Hue rumsensor, så juletræet kun er tændt, når der er nogen i rummet – og det kan også være sjovt at koble juletræskæden sammen med de andre lys i rummet, så man får en samlet helhed. Generelt er Hue Festavia et rigtigt godt valg for dig, der i forvejen har Hue og gerne vil gøre lidt ekstra ud af julebelysningen – det eneste problem er, at prisen er lige i overkanten – og så ville det være rart, hvis den kunne bruges udendørs.

Plus:

  • Styrer juletræets lys intelligent
  • Sparer strøm
  • Pænt lys

Minus:

  • Dyrt

Karakter: 4/5

Philips Hue Festavia, pris 1.199 kr.

Twinkle Dots passer godt til børneværelset.

© Twinkle Dots

Anmeldelse: Twinkly Dots

Twinkly Dots er en hyggelig måde at dekorere for eksempel en vindueskarm eller lignende med hyggelige pletter af lys i forskellige farver. Den kan også bruges udendørs – og de små pletter kan klæbe på de fleste materialer og dermed skabe en hyggelig belysning. Desværre er de medfølgende klister ”dutter” ikke super imponerende – mildt sagt. Faktisk er kæden faldet ned fra flere forskellige overflader, jeg har prøvet at sætte den op på.

Installation er supernem, og Twinklys app fungerer langt hen ad vejen fint. Hvis man har flere produkter fra firmaet, kan det være en smule rodet at skifte imellem dem, men det er dog ikke helt umuligt at finde ud af. Men appen kunne i hvert fald godt trænge til en overhaling. En anden ting der taler lidt imod Twinkly Dots er, at det ikke er enormt pænt lys. De hvide dioder er simpelthen lidt klodsede at se på, især når man ser på dem i dagslys. Til gengæld koster Twinkly Dots under 400 kr., så det er en relativt billig måde at få noget sjovt lys til jul – eller bare på børneværelset.

Plus:

  • Sjov ide
  • Bruger meget lidt strøm
  • Vil være et hit på børneværelset
  • Billigt

Minus

  • Ikke så pænt som ”almindelige” lyskæder
  • Sidder ikke ordentligt fast

Karakter: 3/5

Twinkly Dots, pris 380 kr.