© Philips Hue Festavia

Smagfuldt og intelligent julelys kan spare dig penge på den lange bane

Det rigtige julelys i december kan sagtens være økonomisk i brug – og samtidig se pænere ud end nogensinde. Ekspert Torben Vognsen kommer med gode råd og guider til 5 intelligente lyskæder.

Gode råd til at spare på strømmen

Alle har vist efterhånden opdaget, at vi skal spare på strømmen for tiden. Om ikke andet så fordi el-regningen ellers meget let kan løbe løbsk. Derfor er der flere offentlige steder der i år sparer gevaldigt på julebelysningen – så julen bliver lidt mørkere end forrige år.

Spørgsmålet er så, om du også skal spare på julelys derhjemme? Hvis du har ”gamle” julekæder der faktisk bruger en del strøm, så kan der i hvert fald være god grund til at kigge det hele igennem for at se, om der ikke kan være strøm at spare ved at gøre det hele lidt smartere.

Lyskæde
© Fred Heap
Julelys
© Mourad Saadi

Det lavpraktiske råd: Brug en elektrisk timer

En af de ting, der gør julelys ganske kostbart, er i virkeligheden tid – de er simpelthen tændt rigtigt længe. I sig selv bruger en LED kæde ikke enormt meget strøm, men er den tændt 24 timer i døgnet, løber det alligevel op. Derfor er det første råd at få fat i en eller anden form for intelligens teknologi.

Det kunne selvfølgelig være den ret lavpraktiske løsning med en elektrisk timer, der simpelthen tænder og slukker for lyset på de rigtige tidspunkter, så julelyset ikke bare brager løs hele natten, når ingen alligevel er vågne til at kigge på det.

Problemet med en timer er bare, at den stadig kun tilbyder at slå strømmen til og fra på specifikke tidspunkter – og det er nok svært at forudsige, præcis hvornår der er nogen, der kigger på lyset i haven. Men der er faktisk betydeligt mere avancerede måder at styre julelyset på.

Det avancerede råd: Få julelyset ind i dit smart home

Hvis du i forvejen har smart home produkter i huset, kan det sagtens give mening at tænke dekorationen i haven ind i dit samlede smart home setup. Har du eksempelvis Philips Hue installeret i forvejen, kan det være logisk at købe deres nye juletræskæde og dermed styre lyset i samme app. Det giver også mening i forhold til at bruge eksempelvis timere i rummene – eller eventuelt en rumsensor, der kan slukke lyset, når der ikke er nogen til stede.

Hvis du har smartbelysning i forvejen, kan du kombinere nyt julelys med dine smarte scener. Philips Hue har faktisk regnet ud, at du kan spare helt op til 88% på strømmen ved at bruge specifikke scener.

Wiz Light

© Wiz Light