Sådan gør du dit hjem smartere
Drømmen om det forbundne hjem, hvor man kan styre lys, alarmer, solgardiner og mange andre ting, men en smartphone, er tættere på end nogenside tidligere. Vi viser her en række af de produkter, der kan hjælpe dig til at få dig helt eget smarthjem.
AfJakob L. Falhof

Hollandske Philips er førende indenfor trådløs kontrol af hjemmets belysning. Philips Hue har allerede været på markedet nogle år, men bliver løbende udbygget med nye produkter. I øjeblikket består Hue af to typer LED-pærer (E27) med enten hvidt lys eller med 16 mio. farver, der kan indstilles helt efter behov, led-lysstrips, “halogen”- pærer (GU10) samt en lysdæmper og en lyskontakt med tre indstillinger af farver/lysintensitet. Det hele bindes sammen af en bridge, der tilsluttes hjemmets trådløse netværk, samt en app, hvormed man kan opsætte regler for, hvornår de enkelte lamper skal tænde eller slukke, samt styre farver og lysintensitet. Hue kan modtage stemmekommandoer fra Apples Siri, og der findes en række apps, der fx får lyset til at spille sammen med musik eller laver stemningslys og -lyd til halloween. Et startsæt bestående af en bridge og tre pærer koster 1499 kr. Se mere på philips.dk.

Wi-fi er her, der og alle vegne - og nu også i de hårde hvidevarer. Samsung lancerede for et par år siden deres SmartHome, hvor tanken er, at alle hjemmets funktioner skal kunne styres over internettet. Det gælder fx ovnen NV9900 fra Samsungs Chef Collection, hvor man ved hjælp af Smart Home-appen kan tænde eller slukke ovnen, indstille temperatur og overvåge tilberedningen af maden. Man har desuden adgang til mere end 80 automatiske tilbredningsprogrammer, der kan sættes i gang fra appen. 11.990 kr.. Se mere på samsung.dk.

Nøgler har været en del af de fleste menneskers hverdag i mange år - men om de overlever i den nye digitale verden, er ikke sikkert. Der er flere produkter på markedet, som anvender trådløs teknologi til at låse døre op og i, men mange er desværre stadig ret kostbare. Et billigere alternativ er Danalock, som man installerer på den eksisterende låsecylinder. Låsen kan derefter åbnes manuelt eller med en smartphone, ligesom man kan give tidsbegrænset adgang til fx håndværkere. Alle aktiviteter bliver registreret, så man kan se, hvem der er kommet eller er gået. Danalock er tilsluttet wi-fi og kan derfor betjenes, uanset hvor man befinder sig. 1225 kr. Se mere på danalock.com.

NaboLink er et sikkerhedssystem, der skaber tryghed mod fx hjemmerøverier eller pludselig sygdom såsom ildebefindende eller hjerteanfald. NaboLink består grundlæggende af to elementer: vægmodulet BaseLink og fjernbetjeningen KeyLink. Ideen med Nabolink er, at beboerne i fx et villakvarter installerer systemet og dermed bliver kædet sammen. Hvis der er indbrud i en husstand, eller man bliver syg, kan beboerne ved et tryk på fjernbetjeningen alarmere naboerne, som kan tilkalde hjælp. Systemet kan udbygges med AlarmLink, som kobler et eksisterende alarmsystem på NaboLink, således at naboerne bliver adviseret, hvis alarmen går i gang. Fra 1095 kr. Læs mere på nabolink.dk.

Er du på udkig efter et system, der kan overvåge dit hjem, uden at du skal betale et abonnement til et vagtselskab, er D-link en mulighed. Systemet består af en lang række produkter: overvågningskameraer, bevægelsessensorer, dør-/vindues- sensorer, fugtsensor (til fx vaske- eller opvaske- maskine), sirener, relæer til stikdåser (tænd/sluk for elektriske apperater), babymonitor med mulighed for at afspille melodier m.m. Opsætningen af de enkelte enheder er let og foregår ved hjælp af en app i telefonen. Det er også denne app, man bruger til at styre systemet og vælge, om man fx vil have besked, når en dør åbnes, der er bevægelse i stuen, eller kameraerne optager en person. Nogle af kameraerne giver mulighed for at optage en eventuel indtrænger. Man kan desuden opstille regler: fx en sirene, der går i gang, når fugtsenso- ren opdager vandudslip ved vaskemaskinen. Priser fra 399 kr., Læs mere på dlink.com.

Hjernen i norske Nobø Energy Control er en hub (netværkstilslutning), som tilsluttes hjemmets trådløse router. Derefter kan man tilslutte enheder, der kan tænde eller slukke for alle hjemmets elektriske enheder ved hjælp af en app. Systemet er integreret i Nobøs egne el-ovne og i el-ovne fra den norske producent Dimplex, som derfor kan styres uden yderligere montering. Det gør Nobø Energy Control til et godt valg til fx sommerhuset. Ved at montere relæer til stikdåser og el-udtag kan man desuden styre fx belysning, garagedøre o.lign. Læs mere på nobo.no.

Danfoss har mere end 80 års erfaring i at udvikle komplette systemer til styring og forbedring af varme og indeklima. Den viden er samlet i systemet Danfoss One, der er et intelligent selvjusterende system, der styres ved hjælp af appen Danfoss Link eller en central styreenhed. Systemet består af elektroniske radiotermostater, der monteres på radiatorer, rumfølere til styring af fx gulvvarme, varmepumper, fjernvarme m.m. Ved hjælp af appen Danfoss Link kan man skrue op og ned for varmen i enkelte rum eller hele huset, uanset hvor man befinder sig - så længe man er på internettet. I løbet af 2016 udbygges systemet til også at omfatte relæer til stikdåser, således at man kan styre hjemmets elektriske apparater ved hjælp af appen. Det vil sige, at man kan tænde for lyset eller slukke for strygejernet, selv om man ikke er hjemme. En fordel ved Danfoss One er, at systemet kan monteres, uden at det er nødvendigt at trække kabler på kryds og tværs af huset. En anden fordel er, at man kan udbygge systemet hen ad vejen og således supplere med nye enheder, efterhånden som behovet opstår. Danfoss anbefaler, at man kontakter en autoriseret installatør for opsætning og priser. Se mere på danfoss.dk.

Vil man have det helt store forkromede kontrolcenter til sit hjem, er det måske LK IHC fra Schneideren løsningen, man skal gå efter. Systemet er trådløst og kræver derfor ingen kabler mellem de tilsluttede enheder. LK IHC består af forskellige pakker, som kan kontrollere forskellige dele af hjemmets funktioner: Man kan kontrollere al belysning og programmere forskellige scenarier i forhold til stemning eller tid på døgnet. Man kan også styre markiser, solgardiner o. lign., ligesom ventilations- eller varmesystemet kan tilsluttes LK IHC. Der findes også en pakke med overvågningskameraer og bevægelsessensorer samt alarmer, der advarer om vandudslip fra vaskemaskinen eller røgudvikling i huset. Alle funktioner kan programmeres ved hjælp af en grafisk brugerflade til tablet eller pc og tændes eller slukkes med en fjernbetjening eller en app, som kan anvendes, uanset om man er hjemme eller ej, så længe der er internetadgang. Læs mere på lk.dk.