Video: En kop bliver til

Vi har besøgt en af keramikkens helt store mestre, Snorre Læssøe Stephensen, i hans værksted lidt uden for Helsingør, hvor han tager os med igennem sin helt særlige designteknik skridt for skridt.

Snorre Stephensen keramiker KYO kop
© Andreas Mikkel Hansen

Fra form til færdig

En af de teknikker, Snorre Læssøe Stephensen bruger, og som kun få mestrer herhjemme, er støbning af keramik i hjemmegjorte gipsforme: Det begynder med en prototype af et design, der bliver frihåndsdrejet i ler og derefter forvandlet til en form, som sikrer, at prototypen kan replikeres.

Den proces, han tager os igennem her, er tilblivelsen af Kyo-koppen, som faktisk oprindeligt var endnu mere enkel i sin form end den kop, vi ser i dag.

Den lille chamottefod, der sidder på bunden, opstod nemlig ved en fejl. Den var ment som en holder, der skulle forhindre koppen i at sidde fast i underlaget under brændingen, men skæbnen – og ovnen – ville, at foden brændte utilsigtet fast på koppen. Og således blev den altså en del af designet.

I videoen herunder viser Snorre os processen med først at skabe en prototype og herefter støbe koppen i den gipsform, han har skabt ud fra prototypen.

På spørgsmålet om, om han ikke er bange for at afsløre sine hemmeligheder for andre keramikere, svarer Snorre, der i mange år har undervist som lektor
på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering:

– Jeg kan godt lide tanken om, at keramiske teknikker lever videre. Det har jeg ikke noget behov for at holde tæt til kroppen. Hvor alting går stærkt i dag, er det meget rart med et tålmodighedskrævende håndværk, der ikke kan forceres. Der er en sendrægtighed i at arbejde med leret og dets muligheder.