Vi er på vej ind i en ny og spændende tid for dansk design

Objekt- og møbeldesigner Maria Bruun ser blandt andet et voksende behov for unikke produkter på den danske designscene.

Maria Bruun indskriver sig med sit arbejde i en lang designtradition. Med stor respekt for de klassiske danske møbler bygger hun innovativt videre på dette fundament og skaber sine værker i tæt dialog med dygtige håndværkere.

© Maria Bruun

Designscenen åbner sig for den unikke faglighed

Hvad kendetegner dig som designer?

– Jeg arbejder med objekt- og møbeldesign. Dét, der interesserer mig i min praksis, er at undersøge møblets funktionelle variabel. Jeg prøver ikke at kategorisere mit arbejde for meget, og jeg lader formudviklingen og materialerne udvikle sig naturligt. Når jeg udvikler en idé eller et møbel, begynder det som oftest et meget subjektivt sted. Jeg udvikler for mig selv et fiktivt rum, som giver mig en idé om, hvilke kvaliteter hvert møbel skal rumme.

Hvor finder du inspiration?

– For tiden finder jeg stor inspiration i at vende mig imod gode, tætte og dygtige sparringspartnere og kollegaer i branchen, der ønsker at se mig gøre det godt. Deres forståelse af mit arbejde inspirerer mig til at skabe endnu mere og endnu bedre.

Hvordan oplever du designscenen lige nu?

– Jeg oplever, at designscenen er begyndt at åbne sig for den unikke faglighed, som kommer fra designerne. Navnligt de danske producenter er ved at åbne op for forståelsen af, hvad der skal definere Danmark som designnation i fremtiden. Under 3daysofdesign i begyndelsen af september lancerede jeg bordserien Islets sammen med Fredericia Furniture. Islets-serien består af tre borde i massivt egetræ. Serien er baseret på en enkel konstruktion, et præcist design og en stærk identitet med et minimum af detaljer.

– Idéen bag bordene kredser om begrebet “skulpturel minimalisme”, hvor jeg udforsker balancen mellem et let udtryk og en stærk insisterende tilstedeværelse i formgivningen. Bordene refererer til fortiden, men fortolker også Fredericias univers og bringer det ind i fremtiden. Det har været fantastisk spændende at arbejde sammen med en traditionsrig virksomhed som Fredericia og opleve, at Rasmus og Thomas Graversen ser modigt, ambitiøst og med stor tillid på det, jeg som designer kommer med. I vores dialog og udvikling af produkterne har de turdet tro på møblernes markante formmæssige greb og fundet styrke i vores fælles forkærlighed for egetræets kvaliteter.

– Jeg er især glad for, at bordene genfortolker trædrejning som et klassisk håndværk. Historisk set har trædrejning i møbeldesign haft meget fokus på det ornamenterede. I denne kollektion arbejder vi mekanisk med teknikken og overdimensionerne af de drejede dele. I stedet for at blive en dekorativ detalje bliver de drejede bordben det bærende element, som giver møblerne deres karakter.

Detalje fra værket Dependables af Maria Bruun.

© Maria Bruun

Fremtidig design: invester i kvalitet, der kan gå i arv

Hvilke strømninger og tendenser har størst indflydelse på dine design?

– I øjeblikket er jeg meget optaget af de internationale strømninger inden for collectible design, som er en genre, som jeg arbejder meget med. Jeg ser, at der er et voksende behov hos den enkelte forbruger, som ønsker unikke produkter, som de nøje udvælger – et stykke møbelkunst, der bringer en anden form for værdi ind i boligen end blot den funktionelle. Her er det fortællingen, formen, materialerne og summen af disse narrative og følelsesmæssige kvaliteter, der vægtes højest.

Covid-19 har vendt op og ned på verden, som vi kender den. Hvordan tror du, at det kommer til at præge den måde, vi tænker design på fremover?

– Jeg håber, at måden, vi forbruger design på, fortsat bliver mere bæredygtig, og at vi vælger at investere i kvalitet, der kan gå i arv, og materialer, som kan repareres. Det har været et forandret arbejdslandskab siden marts 2020. For mit eget vedkommende har det forsinket nogle af mine produktlanceringer, arrangementer og messer såsom Design Miami/Basel og Salone del Mobile i Milano ... alt er enten annulleret eller udsat. Så i den forstand har det påvirket min tidslinje. Men på længere sigt har det ikke ændret noget.

– Selvom verden er sat på pause, har jeg stadig friheden til at skabe nye ting. For mig har dette været en periode, hvor jeg har kunnet fylde min mentale rygsæk med idéer og skitser. Så i mange henseender har det været betryggende – det faktum, at mit fundament aldrig kan fjernes fra mig. I covid-perioden har jeg arbejdet på projektet CONNECTED, hvor ni internationale designere er blevet udfordret til at skabe et bord og en stol, der passer til vores nye måder at bo og arbejde hjemme- fra på. Vi er hver især teamet op med en snedker fra Benchmark Furniture, som står for produktionen af møblerne – en tilgang, der tager tilliden mellem designer og producent til et nyt niveau, da designerne ikke kan se møblerne, før de er færdige og udstilles på The Design Museum i London. Jeg præsenterer kollektionen Nordic Pioneer, som består af et foldbart arbejdsbord i massiv ahorn med tilhørende arm- stol samt en stabelbar taburet. Inspirationen til møblerne kommer fra min egen op- levelse af perioden.

– Personligt fandt jeg, at jeg var nødt til at omringe mig med smukke ting og meningsfulde materialer. Jeg havde brug for struktur og orden omkring mig og havde brug for min egen plads – noget, der kun var mit, væk fra familiens malstrøm. Samtidig havde jeg brug for at kunne invitere verden indenfor igen, og derfor kan bordet foldes ud og skabe rum for flere. Jeg tror, at tiden hjemme har givet os et ekstra lag af forståelse for, at velfungerende rum og smukke former har en indflydelse på vores fundamentale forståelse af os selv.

Bigfoot Furniture består af en serie af fem borde i massivt asketræ. Kollektionen er baseret på en simpel konstruktion, et præcist design og en stærk identitet.

© Maria Bruun

Dependables er et system af bokse, som er opstået ud fra ritualet om at opbevare ting, man elsker. Lavet i massiv valnød og egetræ er det på en gang en skulpturel genstand i hjemmet og et funktionelt møbel.

© Maria Bruun

En lovende fremtid for dansk design

Nævn et design, som du ville ønske, du selv havde designet.

– Konstantin Grcics Mayday Lamp står for mig som et nutidigt ikonisk design. Jeg har en stor svaghed for industrielt design, som er reduceret til sin funktionelle kerne.

Dansk design fra 50’erne og 60’ernes modernistiske scene har defineret vores æstetiske identitet igennem årtier. Er vi på vej ind i en ny guldalder i dansk design?

– Jeg tror i høj grad på, at vi er på vej ind i en ny og spændende tid for dansk design. Vi vil nok altid købe en stol af Arne Jacobsen eller af Hans J. Wegner, fordi vi har en tendens til at se det som en god og sikker investering. Og vi respekterer og står på skuldrene af de modernistiske koryfæer. Det er en del af vores æstetiske opdragelse og dét, der gør os til dem, vi er.

– Men samtidig er det også tid til noget nyt. Det tror jeg fast og holdent på. Jeg tror, at dansk design har en helt ny generation af designere, der er klar til at løfte arven til helt nye steder. Vi vil vise værker, der indeholder kompleksitet, nerve og mod, og som peger på en lovende fremtid for dansk design!