Vi er modne nok til at kunne håndtere, at dansk design bliver mere sexet

Designduoen Krøyer-Sætter-Lassen understreger, at der bliver produceret mindre, men af højere kvalitet når det kommer til den danske designscene.

Seam table undersøger, hvordan en beton-3D-printer kan ændre måden, vi oplever design og håndværk på, såvel som hvordan man kan udnytte betonrester fra metrobyggeriet i København.

© Krøyer-Sætter-Lassen

Sexet bæredygtighed

Hvad kendetegner jer som designduo?

– Vi er nok lidt fra den gamle skole, i den forstand at vi lægger meget vægt på formgivning. Man kan tit se på et design, når det er skabt på en computer. Som formgiver går vi tilbage til håndværket, og vi går op i at definere kurver, som ikke er computergenereret. En blyant på et stykke papir. I hvert fald til en start. Derudover gør vi en dyd ud af ærligheden i vores produkter. At tingene fx er samlet på en lækker måde. Man skal kunne forstå designet, og hvordan det virker. Tingene skal kunne forklare sig selv.

Hvor finder I i øjeblikket den største inspiration?

– Processen begynder forskellige steder. Nogle gange bliver man briefet på et bestemt produkt. Andre gange har man en nysgerrighed over for et bestemt materiale. Det kan også være en arkitekt, en detalje på en historisk bygning, en samling. Lige nu er vi helt vilde med den italienske arkitekt Carlo Scarpa, og vi er meget inspireret af hans måde at bruge og sammensætte materialer på. Vi elsker også danske klassikere, men der sker noget, når man bevæger sig mere sydpå. Det bliver lidt mere ... dramatisk. Flamboyant. Det kan være ret tiltalende. Vi arbejder meget med detaljer, som man så kan skrue op og ned for. Det skal være lige tilpas, så man på én gang føler sig udfordret af et objekt, uden at det bliver en stor omgang flødeskum.

Hvordan oplever I designscenen lige nu? Hvilke tendenser og strømninger er de mest markante? Og hvordan påvirker det jeres arbejde?

– New Nordic har jo været en megatrend. Det er det stadig. Men der er også nogle virksomheder, som begynder at orientere sig lidt mere sydpå og lave ting, som er lidt mere ... ja hvad kan man sige ... sexede. Vi bevæger os lidt væk fra det her super rene, og vi tror, folk er modne til, at der godt må ske lidt mere. Den største tendens er dog selvfølgelig bæredygtighed. Et eksempel var, da vi til Snedkernes Efterårsudstilling 2019 lavede det her lille bord i samarbejde med Montana. Det var af et materiale lavet på genbrugte yoghurtbægre. Her sad noget af folien stadig på og blev en del af materialets æstetiske kvalitet. Hvis Montana kan få luft under vingerne med det projekt, så er det interessant, at materialet i sig selv kan give møblerne en ny karakter, samtidig med at der er en god historie inkorporeret. Vi tror fremover, at vi kommer til at se, at der bliver produceret mindre, men af højere kvalitet, og at der primært bliver produceret tæt på, hvor varerne bliver solgt. Bæredygtighedstanken er bare en, som man bliver nødt til at forholde sig til, og den har stor indflydelse på det, vi laver.

Nimbus mirror er et spejl designet af Krøyer-Sætter-Lassen for Menu.

© Krøyer-Sætter-Lassen

"For os er det den her idé om at lave et design, som gør verden bare lidt bedre, lidt skønnere, lidt lettere"

Nævn et design, som I ville ønske, I havde designet – og hvorfor netop det?

– Alfonso Bialettis mokkakande! Den der ottekantede til komfuret. Den er så skøn! Vi laver begge to kaffe, ikke på den originale model desværre, men på sådan en, hver morgen. Den er vanvittig funktionel: Den er nem at bruge, og den er sindssygt nem at gøre ren. Og så har den bare en skarp æstetik, som er helt vidunderlig, formgivet i 30’erne. Det er sådan et everyday objekt. For os er det den her idé om at lave et design, som gør verden bare lidt bedre, lidt skønnere, lidt lettere. Hver gang vi laver et design, spørger vi os selv, om det har en berettigelse. Er det noget, folk vil bruge? Hver dag? Det tiltalende ved vores arbejde er netop denne tanke – at lave noget, som bliver brugt og forsøder hverdagen.

Dansk design fra 50’erne og 60’erne har defineret vores æstetiske identitet igennem årtier. Tror I, at vi er på vej ind i en ny guldalder i dansk design, og hvor- dan adskiller den sig i så fald fra det, vi har hyldet i så mange år?

– Vi har stor respekt for den guldalder, som du taler om. Vi elsker de gamle klassikere. Og alle i Danmark ved jo, hvad godt design er. 7’er-stolen – den er god! Men det er der jo også så meget andet, der er – det glemmer vi lidt nogle gange. I dag har vi nogle nye teknologier, som skaber nogle helt nye muligheder. Vi står midt i en ny guldalder i dansk design med så mange dygtige etablerede tegnestuer og firmaer, som gerne vil skubbe lidt til det traditionelle. Udviklingen har stået lidt i stampe i 80’erne og 90’erne, men i dag har de nye teknologier og produktionsformer ændret markedet markant. Men ligesom i 50’erne og 60’erne, hvor fx Børge Mogensen var tæt knyttet til FDB Møbler, så ser vi også nu, hvordan designerne udvikler tætte samarbejder med producenterne. For os er relationen til og den gode dialog med producenterne altafgørende for at lave nogle gode produkter!

Emil Krøyer og Mads Sætter-Lassen står bag det Københavnbase- rede designstudie Krøyer-Sætter-Lassen. De har siden 2016 skabt møbler og interiørobjekter for klienter i hele verden.

© Krøyer-Sætter-Lassen