© Camilla Skøtt

Tekstildesigner bringer et uddøende håndværk ind i det 21. århundrede

Træhåndværket intarsia er flere tusinde år gammelt, men nu er det i fare for at uddø. Det vil Camilla Skøtt gerne lave om på – selv om hun egentlig er tekstildesigner.

Fra tekstil til træ

Umiddelbart virker tekstildesigner og træhåndværk ikke som den mest naturlige kombination, men faktisk virker overgangen meget logisk, når Camilla Skøtt forklarer det.

Hun er uddannet tekstildesigner fra Designskolen Kolding og har særligt fokus på overflader, materialer og mønstre. Det fokus har hun kunnet overføre til møbel- og interiørdesign, og det har ført til en interesse i et ældgammelt håndværk kaldet intarsia.

Intarsia er en teknik, hvor der laves en slags træmosaik af små stykker træ i forskellige farver, som indlægges i en overflade for at skabe mønstre og billeder.

Teknikken stammer fra de gamle ægyptere og har således været til i flere tusinde år, men i dag er der få, der kender til håndværket. I Danmark findes der kun ét firma, Intarsia ApS i Ringe, der stadig kender de gamle teknikker og kan udføre det på gammeldags vis.

© Camilla Skøtt

En interessant problemstilling

Står det til Camilla Skøtt, kan håndværket dog sagtens føres ind i det 21. århundrede med en lille opdatering.

”Hvis du kigger på de møbler med intarsia, der findes i dag, så er det tydeligt at se, hvorfor teknikken ikke er så populær længere; det er et meget gammeldags udtryk med mørke træsorter og passer ikke ind i moderne, nordiske hjem.”

”Lige præcis den problemstilling, syntes jeg, var interessant - og jeg så masser af muligheder for at bruge håndværket på nye måder, så det blev sat i spil i en moderne kontekst.”

© Camilla Skøtt

Nye møbler med gamle teknikker

Camilla har derfor taget håndværket op og lavet nogle møbler i samarbejde med Intarsia ApS-værkstedet i Ringe; Camilla designer møblerne og mønstrene, og så udfører Intarsia ApS håndværket.

”Alle delene til intarsiamøblerne skæres i hånden på værkstedet i Ringe. For eksempel har jeg designet et bord med en mønstret bordplade, og alle trekanterne til mønstret er skåret i hånden efter mine tegninger, og derefter samles de i hånden - nærmest som et puslespil.”

”Når hele puslespillet er færdigt, fineres intarsiaen op på en plade - i mine tilfælde på en krydsfinerplade - og derefter laves selve møblet færdigt på almindelig vis af en snedker.”

© Camilla Skøtt

Mere lyst og nordisk

Samarbejdet har for Camilla været en måde, hvorpå håndværket kunne opdateres og gøres relevant igen, og hende møbler og mønstre adskiller sig også markant fra andre intarsiaprojekter.

”Der, hvor mit intarsia adskiller sig fra det traditionelle, er primært ved at være lyst og mere nordisk i sit udtryk.”

”Det bliver aldrig minimalistisk på samme måde som andre nordiske møbler, da det stadig er mønstret, der spiller den væsentligste rolle. Målet med produkterne var at trække intarsia ind i det 21. århundrede og vise, at det har sin berettigelse i en nutidig kontekst.”

© Camilla Skøtt

Fascination af materialet

Selv om træ ikke er det oplagte materiale for en tekstildesigner, har det faldet Camilla Skøtt naturligt at udforske materialet.

”Træ som materiale har altid fascineret mig. Det er et levende materiale, der rummer en masse historie, og som tekstildesigner er det også et uvant materiale,” fortæller Camilla.

”Med intarsia er det muligt at udforske mønstre/udsmykninger med træ, og dét, synes jeg, er interessant. Derudover blev jeg med det samme fanget af hele historien omkring intarsia, da jeg besøgte virksomheden Intarsia ApS og var med i produktionen, så håndværket blive udført og blev introduceret til historien bag teknikken.”

”Det blev brugt en del i Danmark op gennem 50'erne og 60'erne, men i dag bruges det stort set ikke i nyproduktioner længere - og Ursula Dyrbye-Skovsted, ejeren af Intarsia, er den eneste tilbage i Danmark, der udfører håndværket på traditionel vis.”

© Camilla Skøtt

Nye projekter på vej

Indtil videre har Camilla lavet et bord og en bænk i samarbejde med Intarsia ApS, men der er flere projekter under opsejling.

”I samarbejde med værkstedet i Ringe arbejder jeg på flere intarsiaprojekter. Jeg er vildt fascineret af håndværket og vil gerne være med til at udbrede teknikken, så den kan få lov at overleve som en del af dansk kulturarv,” siger Camilla afsluttende.

Camilla Skøtt arbejder som designer i TrÆls og er med til at drive hjemmesiden A Little Story, som du kan besøge her. Du kan besøge Intarsia ApS lige her.

© Camilla Skøtt