Teknik skal ikke diktere livet, men gøre det lettere
Designeren Øivind Slaatto står bag nogle af Bang & Olufsens mest nyskabende produkter. Alligevel er han skeptisk over for meget elektronik, fordi det ikke bliver skabt af behov, men udelukkende fordi man kan.
Af
Øivind Slaatto er en af de mest spændende nye designere i Danmark lige nu. Han brød igennem med B&O højttaleren A9, som allerede er blevet et ikon – og han har også designet lamper for Le Klint og Louis Poulsen. Senest har han designet det innovative lyd- og akustiksystem BeoSound Shape for B&O samt The Orb, der er en helt ny form for intelligent lyskilde.
Teknik med positiv indvirkning på livet
Øivind Slaatto, som bl.a. har designet højttaleren A9 for B&O, den runde, der står på ben, Swirl-lampen for Le Klint og Patera for Louis Poulsen, er ikke i tvivl om, at det intelligente hjem vil være en del af vores hverdag.
– Jeg er sikker på, at vi kommer derhen, men samtidig bliver jeg mere og mere glad for min hytte i Norge, hvor der hverken er vand eller el, og jeg har hverken Wi-Fi eller skærme i mit eget hjem, konstaterer Øivind Slaatto.
– Dybest set hader jeg for meget teknik og i det hele taget at blive forstyrret af teknik. Man lægger kun mærke til det, når det ikke virker. Problemet er, at mange ting får en kompleksitet, der er alt for høj, og når den stiger, så stiger sårbarheden også. Vi ved, at alle disse intelligente hjem kan hackes og skal opdateres hele tiden. Så kan jeg stille mig selv spørgsmålet, hvor intelligent det egentlig er, siger Øivind Slaatto, der mener at designere og producenter altid bør overveje om det, de laver, er nødvendigt og har en positiv indvirkning på livet?
– Jeg synes, at det er fint at lave noget, der gør livet lettere. Men jeg er måske lidt af en maskinstormer og mener ikke, at man skal lave noget, bare fordi man kan. For mig handler det om at lave logiske og indlysende ting. I en hverdag, der bliver mere og mere kompleks og uoverskuelig, har jeg mulighed for at lave ting, der gør det mere let og overskueligt, siger Øivind Slaatto, som lige nu er aktuel med to højtteknologiske produkter – lyskilden The Orb for Shade samt lyd- og akustiksystemet BeoSound Shape for B&O, der begge er udsprunget af en problemstilling, Øivind Slaatto selv har stået med.

BeoSound Shape består af hexagoner beklædt med Kvadrat-tekstiler. Nogle af hexagonerne gemmer højttalere og forstærker, og BeoSound Shape kombinerer således et musikanlæg med en akustikvæg. Det er ikke set før, og er et eksempel på Øivind Slaattos tilgang til elektronik: det skal løse konkrete problemer i vores hverdag på en måde, der gør vores liv lettere.
Fra tanke til idé til produkt
– I mit studio havde vi enormt dårlig akustik, så man ikke kunne føre to samtaler på samme tid. Derfor satte vi akustikplader og stof op, forklarer Øivind Slaatto.
Det var en øjenåbner, der fik ham til at lave en forbindelse mellem lyd og stilhed, som ingen tidligere har tænkt på i et samlet produkt.
– På det tidspunkt havde jeg lige afsluttet A9-højttaleren for B&O, og jeg tænkte: hvorfor skal de kun lave lyd? Hvorfor ikke stilhed? Når en af deres kernekompetencer er at lave god lyd, er det da mærkeligt, at de aldrig har arbejdet med at dæmpe lyd, mener Øivind Slaatto, der beskriver processen fra idé til produkt som et eksempel på, hvordan han arbejder.
– Det begynder, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg spekulerer ikke så meget over, om trenden er dit eller dat. Men jeg er også underlagt tidsånden, og derfor vil min undren også være relateret til tiden. Bruger man sin undren som udgangspunkt til at skabe, kan man være heldig, at man kommer ud med noget, før det bliver en trend fremfor, når det er lavet en milliard gange før, siger Øivind Slaatto.
Skab stemning med The Orb
Det er den samme opmærksomhed og undren, der førte til The Orb, som er en ny type lyskilde, der er udviklet af ingeniørerne Bo Puggaard Hansen og Mathias Christiansen og designet af Øivind Slaatto.
– Solen bliver ikke tændt på en kontakt. Man har et klart og nogle gange koldt lys om morgenen, så bliver det mere varmt i løbet af dagen, og om aftenen får man aftenlys. Faktisk vil det mest intelligente være, at man står op og går i seng med solen. Men det kan ikke lade sig gøre i en moderne verden, så derfor har vi lavet The Orb, der kan efterligne den cyklus, forklarer Øivind Slaatto.
Det betyder, at man kan lege med lyset som stemningsgiver, og indrette zoner, hvor man ikke har brug for kraftigt lys – eller programmere til at lyset ændrer sig i løbet af dagen. Faktisk vil The Orb lære dine mønstre, og efterhånden sætte det rigtige lys på det rigtige tidspunkt. Også når du ikke er hjemme, så eventuelle indbrudstyve tro, at huset er beboet.
– Min opgave er, at gøre teknikken til noget, der letter din hverdag og bliver en ramme for dit liv. I stedet for, at det er dit liv, der dikteres af teknikken. Jeg forsøger at være ambassadør for, at man laver ting, der rent faktisk gør livet lettere, konkluderer Øivind Slaato.

The Orb – en ny måde at tænke lys
The Orb er udviklet af ingeniørerne Bo Puggaard og Mathias Christensen fra firmaet Shade og designet af Øivind Slaatto. Det er en lyskilde – altså en pære – der er designet, så den kan anvendes som den er, eller påmonteres en skærm – fx Slaatto 1, som Øivind Slaatto har designet specielt til The Orb. The Orb har tre zoner: én, der lyser opad, én, der lyser nedad samt et mavebælte, der kan lyse i farver. Det betyder, at man kan sætte den i en hvid lampe og "farve" den fx grøn, samtidig med at lyset op og ned er hvidt. Man kan også tænde den øverste del og lade den nederste være slukket eller omvendt. Det vil sige, at man udover at kunne kontrollere lysets varme og styrke, kan kontrollere dets retning, hvilket ikke er set tidligere. The Orb kommer med en række forudinstallerede stemninger, som er lige til at bruge. Men man kan også skabe sine egne – eller lade
The Orb lære af den måde, man bruger lys i sin hverdag. Så vil den på sigt selv vide, hvilket lys du ønsker på hvilket tidspunkt af dagen.

The Orb kontrolleres med en smartphone eller Eclipse-kontrolleren, som ses på foto herover, og man kan koble flere lyskilder sammen. Det sker via bluetooth, så lyset ikke påvirkes, hvis ens Wi-Fi-forbindelse er ustabil.