Skandinavisk designguide: Sverige

Alles øjne er rettet mod Skandinavien. For skandinavisk design er både langtidsholdbart, ærligt og sætter naturen i front.

Front
© bobedre.dk

Svensk designertrio, der består af Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken og Anna Lindgren.

Slog for alvor igennem med deres Horse Lamp for hollandske Moooi i 2006 og er kendt for deres historiefortællende design med et twist af magi.

De har arbejdet sammen med en lang række internationale producenter som Porro, Moooi og Moroso, hvor de senest har designet Doodle-sofaen (foto). De har også for nylig skabt glasserien Frost for Stelton.

Whatswhat
© bobedre.dk

Vinderen af årets BO BEDRE 2013 Awards for bedste lampe blev den finurlige Pull Lamp fra Muuto, der ved første indtryk mimer den arketypiske standerlampe, men ved nærmere eftersyn er helt sin egen - fx justeres højden ved at trække i ledningen.

På samme måde er den nye lampe Greta (foto) en nyfortolkning af plissélampen. Begge lamper er designet af den svenske trio WhatsWhat, som består af John Astbury, Bengt Brummer og Karin Wallenbeck.

De tre designere mødtes, da de studerede design i Stockholm, og til trods for at trioens design-rejse først lige er begyndt har de allerede sat sig tydelige spor.

Form Us With Love
© bobedre.dk

Svensk designertrio, der udgøres af John Löfgren, Jonas Pettersson og Petrus Palmér. Karakteriseret ved et legende udtryk, hvor der eksperimenteres med alle former for materialer.

De har bl.a. designet lampen Unfold - en pendel, der er fremstillet i silikonegummi. Har seneste designet lampen Lace Metal (tegning) for italienske Cappellini.

Bruno Mathsson
© bobedre.dk

Grand old man: Han levede fra 1907 til 1988 og er nok den mest berømte svenske designer gennem tiderne. Slog igennem ved Verdensudstillingen i Paris i 1937 og er berømt for stolene Pernilla, Eva og BM65 (foto).

I Danmark arbejdede han i 1966 sammen med Piet Hein, hvilket resulterede i det ikoniske Super-Ellipse-bord for Fritz Hansen.

Gert Wingårdh
© bobedre.dk

Gert Wingårdh åbnede sin egen tegnestue i 1977 og er efter tre årtier en af de mest betydningsfulde og mest anerkendte arkitektvirksomheder i Skandinavien.

Tegnestuen har gennem årene modtaget et væld af priser og Wingårdh er om nogen eksponent for den nordiske evne til at integrere arkitekturen i omgivelserne.

Særlig kendt er den private Villa Astrid, hvor de svenske klipper er bygget sammen med huset, de svenske ambassader i Berlin og Washington og den spektakulære, bæredygtige kontorbygning Kuggen i Gøteborg (foto).

Jens Fager
© bobedre.dk

Oprindeligt uddannet kok, men har siden etableret sig som en af Sveriges mest interessante unge designere.

Kaster sig med lige stor glæde over store indretningsprojekter, møbeldesign og små funktionelle redskaber, hvilket Rigtig-serien, som han har udviklet for danske Stelton er et godt eksempel på.

Han er også kendt for sin møbelserie Raw, som er møbler skåret ud med motorsav og derefter malet i stærke farver. Det seneste projekt er den industrielle lampeserie Lens (foto), som han har skabt for Zero Lightning.

Mattias Ståhlbom
© bobedre.dk

Han er egentlig den ene halvdel af tegnestuen TAF, som han stiftede med Gabriella Gustafson i 2002 i Stockholm.

E27-lampen designede han i 2008 for danske Muuto, og den blev fra første færd en stor succes. Han har selv sagt, at lampen blev til i forsøget på at finde ind til den absolutte essens af en lampe, og i dag er den en nordisk nyklassiker, som et hav af designere verden over har ladet sig inspirere af.

© bobedre.dk