© Danish Retro

Sidder du i virkeligheden på en ukendt designskat?

Måske er du barnebarn af en møbelkunstner, der skabte guld i 40'erne. Du ved det bare ikke endnu ...

I 40'erne skabte danske møbelsnedkere en kulturarv uden selv at være klar over det. Møbeldesign og -fabrikation foregik stadig i hånden, og en gade som Bredgade i København var fyldt med små snedkerier. Faget var stolt og udbredt, og der blev arbejdet meget tålmodigt og nænsomt med hver en detalje på en træstol fx.
Så hvorfor er der ikke et mylder af kendte, danske designere fra dengang? Fordi møbeldesign fra 40'erne først for alvor er blevet moderne igen inden for de seneste år. Samlere og trendsættere har i den grad fået øjnene op for den autenciteten og håndværket i disse møbler, og samtidig leder vi efter andre navne at hylde udover Wegner, Mogensen og Juhl.

Læs også: Ukendte PH-møbler fundet under skattejagt

Dét åbner også op for en anden idé: Der må være en underskov af ukendte møbelskatte rundt om i danske hjem. Møbler, der blev skabt i hånden for 70 og 80 år siden og har levet et stille liv under radaren siden.
Måske sidder du netop nu på et arvestykke fra din farfar eller din farfars onkel, der var møbelsnedker og skabte design, der ikke blev berømte dengang, men som nu burde frem i lyset.
Hos firmaet Danish Retro opfordrer man alle til at kigge den hjemlige base af arvestykker og loppefund igennem. Ikke for at sælge dem som vintagemøbler, men for at genoptage tråden. Danish Retro har gjort sig til specialister i at nyproducere ukendte møbelkunstneres glemte design. Så hvis du har en lænestol eller sofa, der har de rigtige linjer, materiale, og som nogenlunde kan dateres til den periode, så kom frem med dem. Danish Retro vil gerne videreføre kulturarven og skabe nyklassikere af din farfars gode håndværk.

Et par af nyklassikerne fra Danish Retro. De er skabt med udgangspunkt i snedkermøbler fra 40'erne. Og firmaet er gået hele vejen - de genoptager produktionen af reelle møbeldesign, som fortjener en plads i hjemmene igen.