Rocker fængslet for millionsvindel med danske designermøbler

Tre mænd har i dag fået fængselsdomme for piratsalg af danske møbler. Fortjenesten ved denne form for kriminalitet er højere end for heroinsmugling, men det er den første sag, hvor møbelbranchen får oprejsning.

En Bandidos-rocker og to andre har i dag fået betingede fængselsdomme for at sælge og markedsføre ulovlige kopier af designermøbler fra bl.a. Fritz Hansen og Louis Poulsen. De to sigtede fik 1 års betinget fængsel og den tredje et halvt år ved Københavns Byret.
Det er et gennembrud for dansk møbelbranche, som i årevis har kæmpet mod den stigende kriminalitet indenfor dette område. Mange piratmøbler er blevet produceret i Kina og solgt under dække af engelske firmaer på nettet. I dette tilfælde blev et lager med mere end 600 kopimøbler beslaglagt i Flensborg sidste år, og herefter rullede sagen.

  • Branchen har ofte fået skyld for at klynke over kopiering af danske designermøbler. Denne dom slår imidlertid fast, at dette ikke kun er en krænkelse af ophavsretten, men et samfundsproblem, siger Maria Fredenslund, der er direktør for interesseorganisationen RettighedsAlliancen. Organisationen anmeldte de fængslede til politiet på vegne af danske møbelproducenter. Hun begrunder det med, at piratkopering af alt fra møbler over ure til tøj er en kriminel milliardindustri, hvor risikoen er meget lavere end på narkohandel. Og med væsentlig større fortjeneste. I det nævnte tilfælde mister møbelfabrikanterne, fx Fritz Hansen, millioner af kroner, og i værste fald betyder det nedlagte arbejdspladser på dansk jord. Dommene kommer i slipstrømmen af et intensivt arbejde, som bl.a. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet står bag. I følge Ekstrabladet var der tale om en 'ophavsretskrænkelse af særlig grov karakter efter straffelovens § 299b, der kan straffes med op til seks års fængsel.'

Læs også: Salg af falske designmøbler er også din skyld

Hårde kriminelle kaster sig over piratmøbler

Det er med andre ord ikke småtingsafdelingen – eller små fisk – vi har med at gøre. En af de dømte er Bandidos-rocker, som Statsadvokaten sigtede for at have markedsført og solgt piratmøbler i Danmark under dække af engelske firmaer. Loven om ophavsret er anderledes lempelig i England, og derfor har mange kriminelle opereret der fra.
I april 2014 beslaglagde Bagmandspolitiet et lager i Flensborg fyldt med piratversioner af bl.a. Svanen, Ægget og PH-lamper, og det førte til den retssag, som i dag gav betingede fængselsdomme. Samtidig fik rettighedshaverne medhold i erstatningskrav og konfiskering af hjemmesiden invertu.com.
I følge Ekstrabladet nåede de tre dømte, hvoraf to var direktører og ejere, mens den tredje stod for økonomien i det engelske selskab bag hjemmesiden, at sælge 442 kopi-møbler gennem en periode fra april 2011 og til den 8. april 2014, hvor politiet slog til.

Læs også: Design dit eget Æg

Mange kunder modtog i øvrigt aldrig møblerne eller lamperne, og det er en anden side af sagen, som Maria Fredenslund også fremhæver:

  • Kriminaliteten har flyttet sig de seneste år, hvor nettet for alvor er blevet en markedsplads. Vi har alle et ansvar for vores adfærd som forbrugere på nettet. Er det her lovligt? skal man spørge sig selv. Direktøren for RettighedsAlliancen anbefaler, at man som forbruger går ind på E-mærket, hvis man er i tvivl om et køb på nettet. Og i øvrigt er det altid lovligt at bruge sin sunde fornuft. Hvis man kan købe Ægget tegnet af Arne Jacobsen til 3000 kr., bør alle advarselslamper blinke ...