Salg af falske designmøbler er også DIN skyld

Problemet er ikke, at falske designmøbler sælges overalt, men at DU er ligeglad. Den danske forbruger har ændret holdning og køber gerne designkopier fra England. Er det i orden?

I 2013 rullede sagen med de falske Eames-stole, som auktionshuset Lauritz.com havde solgt videre til en privat kunde. Hun undrede sig over, at de 'lugtede mistænkeligt nyt'. Hendes næse fortalte sandheden – både stellet og skallen var splinternye og oven i købet falske. Kunden betalte 14.000 kr. for fire stole, en vurdering fra en specialist viste, at de var ca. en tusindelap værd. Til sammen.

Læs også: Sådan blev de ikoner: Præsidentens stol og Hundelorten

Det var naturligvis ikke en rar historie for det danske auktionshus, som måtte stå til regnskab bl.a. i DR's Kontant. Men faktisk opstår problemet et andet sted: I din og min holdning til køb af design til boligen. Vi vil have det billigere – og det skal stadig ligne den ægte vare. I 'gamle dage', da farfar var ung ... kostede en Wegner-sofa et halvt års løn for en familie. En kæmpe investering, men det faldt naturligt for forbrugeren at bruge penge på kvalitet. Det gør det ikke længere. Vores forbrugsadfærd har ændret sig markant på 40-50 år, og rigtig mange danskere benytter sig af online-markedets muligheder. Her er designermøbler ikke fredet vildt. Den engelske lovgivning omkring ophavsret er anderledes end vores, og derfor kan britiske firmaer sende ordrer til Asien om at få flikket kopier af designikoner sammen – og sælge dem videre til fx danske kunder som såkaldte 'replika'.

Ægteparret Charles og Ray Eames designede denne ikoniske skalstol i starten af 50'erne. I et halvt århundrede har den gået sin sejrsgang over hele verden. Men stolen er samtidig en af de mest kopierede designmøbler. Der har været talrige forfalskningsskandaler, både med vintagemodeller og nye udgaver af designet.

Det er stadig lovligt for private at købe kopimøbler på de engelske sites, mens markedsføring af kopimøbler på det danske marked er ulovligt. Du kender garanteret et par venner eller bekendte, der har indrettet sig med PH-lamper, Erik Jørgensen-møbler, Arne Jacobsen-design eller Eames-stole købt på engelske shoppingsites. Der er mange billige kopier i omløb. Eksempel: Møbelfabrikanten Vitra har ophavsretten til at producere Eames-skalstole, som bl.a. sælges hos Paustian i Danmark. Her koster en enkelt stol mellem 3-4000 kr. På adskillige engelske sites kan du dog gå ind og købe replika-udgaver af stolen til en fjerdedel af prisen.
Sidste år blev 350 europaller med kopimøbler og -lamper beslaglagt af Bagmandspolitiet i Flensborg. Personerne bag er danske og ville sælge plagiaterne på det danske marked – det er ulovligt,
og flere blev sigtet i sagen.

Ægget eller The Egg designet af Arne Jacobsen og produceret af Fritz Hansen er nok verdens mest kendte lænestol. Og verdens mest kopierede. På et engelsk replika-site kan du købe en kopi til den halve pris eller mindre. Fritz Hansen gør en kæmpe indsats for at udrydde ulovlige plagiater, bl.a. har firmaet indført GMS-tracking på møbler.

De mest kopierede møbler og lamper i verden er – udover nævnte Eames – danske. Fritz Hansen, som varetager Arne Jacobsens guldarv, deriblandt Ægget, Svanen og 7eren, er i evig kamp mod kopister, der får banket containervis af møbler sammen på fabrikker i Østen. Udover at mærke hvert enkelt møbel systematisk forsøger møbelfabrikanterne også at få lukket de mest aggressive engelske sites. For nylig måtte internetudbyderen Telia lukke for adgang til et britisk site, som solgte fx Ægget og Svanen til lave priser. Det besluttede Sø- og Handelsretten efter pres fra bl.a. Fritz Hansen og Louis Poulsen. På Fritz Hansens hjemmeside kan du således læse, hvordan du ser forskel på en ægte og falsk Svane fx. Her opfordres kunder også til at melde det, hvis de spotter et falsk produkt – på counterfeit@fritzhansen.com. Møbelfabrikanten var desuden den første i verden, som indførte GMS-tracking på møbler, så de kan opspores ved tyveri.

Tonsvis af kopimøbler produceres i Østen og sendes videre til forbrugere i Vesten. Det er ikke lovligt at sælge disse produkter fra danske adresser, men du kan stadig gå online og skaffe dem via engelske shoppingsites.