– Det er derfra jeg har det, udbryder Vibeke Fonsberg Schmidt overrasket.
Hun har netop fortalt, at hun som ung var assistent for en keramiker i Japan, der lavede værker til te-ceremonier. Som så meget andet i Japan er der en lang række ritualer og traditioner knyttet til en te-ceremoni, bl.a. at skålen, man bruger, skal have en forside og en bagside.
– Min mester i Japan vidste allerede, når han drejede, hvad der var forsiden. Han slog lidt til leret, så det fik facon, og stillede det, så den ene side var tættere på gløderne, og blev brændt anderledes, forklarer Vibeke Fonnesberg Schmidt.
Det lyder måske simpelt, men tænk over en almindelig kop: den har ingen orientering – højest en hank. Ellers er den ens hele vejen rundt. Med en japansk te-skål skal man kunne vende den gode side ind mod sig selv eller ud mod gæsten, alt efter ønske.
– Det går lige op for mig, at det er det, jeg også gør. Jeg vil have, at der sker noget, når man bevæger sig rundt om mine lamper.
Faktisk kan hun ikke lide ordet lamper, men lysskulpturer er til gengæld så prætentiøst. Og lysekroner lyder som noget fra oldemors stadsstue. Hun foretrækker at sige chandelier – på engelsk. Måske bare fordi man ikke rigtig ved, hvad det betyder, forklarer hun.
Eller måske fordi hendes marked stort set udelukkende ligger i udlandet. Hendes chandeliers bliver forhandlet hos galleriet Nilufar og design- og indretningsfirmaet Dimore Studio, begge i Milano, og indretningsarkitekter fra især New York til London har lært at sige Vibeke Fonnesberg Schmidt, når de vil have noget eksklusivt og anderledes.
I foråret udstillede hun et helt nyt design på Mindcraft-udstillingen i forbindelse med møbelmessen i Milano: en gulvstående model, der blev overvældende modtaget og delt flittigt på sociale medier.