Kay Bojesen

Du kender ham måske bedst for Aben, men Kay Bojesen var en mangespektret mand med et utal af designobjekter bag sig.

Man kommer bare ikke udenom aben ... for den er blevet et ikon og et symbol på Danmark og dansk design. Men den og Kay Bojesens andre charmerende trædyr er på ingen måde det eneste, den folkekære designer har tænkt og tegnet. Den elskede dyrefamilie skygger lidt over de ting, den legesyge, men også kompromisløse funktionalist skabte i sølv, kobber, tin, porcelæn, bambus, melamin og træ. Man véd ikke præcist, hvor mange ting Kay Bojesen nåede at skabe inden sin død i 1958 - men det er over 2000. Ligefra brugskunst og køkkenting til smykker og havemøbler. Nu har du en sjælden chance for at opleve meget af det, når Sophienholm i Lyngby fra 28. juni viser den hidtil største udstilling med et bredt udvalg af hans værker. Og samtidig udkommer en ny flot portrætbog, som afdækker historien om både designeren og mennesket Kay Bojesen - med et detaljeret indblik i hans karriere fra den spæde start og et utal af ukendte, og ofte sjove, anekdoter. Men hvem var han, og hvorfor er hans design i den grad blevet en del af vores danske designhistorie og designarv?

En af dem, der har et kvalificeret svar, er forfatter og journalist på Politiken, Lars Hedebo Olsen, som netop har skrevet den nye biografi, der udkommer på Gyldendal. Han tegner et mangefacetteret billede af Kay Bojsen, bl.a. på baggrund af mange, mange timers studier af 35 scrapbøger, Kay Bojesens enke, Erna, lavede om sin mand. De ligger i dag på Det Kongelige Bibliotek, og Lars Hedebo Olsen har siddet i en orlov fra avisen og studeret det unikke materiale i flere måneder.

  • Jeg tror, at vi kan lide Kay Bojesens design på grund af de glade former, det sympatiske formsprog, som appellerer til alle, selvom det egentligt var tiltænkt børnene. Han er citeret for at sige: “Glæde skaber sundhed”, og der var godt humør i hans ting. Man får lyst til at tage dem op og røre ved dem. Og man skal huske, at han jo ikke kun var Abens far, han lavede også utrolig mange ting til hverdagen, og dem glemmer man ofte. Det handler også om det tidløse i god kvalitet. Han går på tværs af tiden og historien. Han var utrolig god til at aflæse og afkode, hvad folk kunne lide. Og så var han helt ekstraordinær god til pr. Han kendte journalister og kunne altid få omtale og presse, fortæller Lars Hedebo Olsen, som takkede ja til at skrive bogen, fordi Kay Bojesens liv var fyldt med gode historier.

  • Dansk design er ellers ofte omgærdet af alvor og korrekthed, den hårde Kaare Klint-skole. Jeg synes, at det er en befrielse, at Kay Bojesen var mere uhøjtidelig, siger Lars Hedebo Olsen, hvis egen helt personlige favorit er sølvbestikket Grand Prix fra 1938.

Kay Bojesen, som var født i 1886, blev nemlig oprindeligt uddannet som sølvsmed hos Georg Jensen. Han var en af sin samtids mest talentfulde sølv- smede og deltog bl.a. på verdensudstilingen i Paris i 1925. Senere fik han egen butik i Bredgade, og han var en af initiativtagerne til Den Permanente i København, der indtil 1981 var udstillingsted for dansk design.

Den ubestridt største private samling af Kay Bojesen-design ejes af Tonny Christensen, som har lånt sine ting ud til Sophienholm-udstilligen.

  • Jeg så Aben i et Otto Leisner-tv-program som dreng og blev straks forelsket i den. Mange år senere så jeg den igen på et loppemarked, købte den og gik på biblioteket for at læse om Kay Bojesen. Fra den dag tog det fart. Jeg har et samlergen, og bruger flere timer om dagen på at lede efter nye ting på nettet. Det er et instinkt, en jagt. Jeg er nok noget nørdet, erkender han.

Tonny Christensen har samlet siden midt i 1990’erne og har ikke tal på, hvor mange ting han ejer i dag. Han opkøber på auktioner, på markeder, hos antikvitetshandlere ... og han bliver også kontaktet, når folk ude i verden finder noget, som han kunne være interesseret i. Foruden legetøj og brugskunst samler han også på breve, postkort, bøger, smykker mv. En stor del af samlingen er fundet og opkøbt på auktioner i udlandet.

  • Jeg opdager hele tiden nye ting, han har lavet. Der er ikke et katalog over hans samlede produktion, for der er et hav af ufærdige ting og ting, som han kun producerede i få eksemplarer. Så jeg bliver aldrig færdig med at lede, erkender Tonny Christensen, som holder allermest af Aben.
  • Den er genial. Og det var jo den, der startede det hele for mig. I det hele taget elsker jeg at se folks glæde, når de får øje på noget Kay Bojesen. Især legetøjet, der altid får folk i godt humør, pointerer den passionerede samler. Kay Bojesen boede på Bella Vista i Klampenborg og var den allerførste, der flyttede ind i vennen Arne Jacobsens byggeri. Her fik parret en søn, Otto. Familien boede beskedent i en treværelses-lejlighed, men hjemmet var bestemt ikke beskedent på nogen som helst anden måde. Der var åbne døre for datidens allerstørste personligheder. Her holdt man søndags-saloner for tidens kultur- og designelite i skikkelse af navne som Poul Henningsen, Piet Hein, Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Kaare Klint, Børge Mogensen, Ole Wanscher og mange flere. Kay Bojesen var også bedste ven med Finn Juhl ... og kendte i øvrigt både Charles Eames og Eero Saarinen. Det var et hjem med højt til loftet. Med diskussioner om design, politik og samfund, med masser af udspekulerede pratical jokes, med nærvær, med kærlighed. Parret fik fire børnebørn, Peter, Liselotte, Eva og Susanne, som alle i dag samarbejder omkring arven efter deres farfar. Træfigurene produceres i dag af Rosendahl Design Group under brandet Kay Bojesen Denmark i tæt dialog med familien. Mens sølv- og ståltingene produceres under Susanne

Bojesen Rosenkvist under navnet Kay Bojesen Aps. Hos Kay Bojesen Denmark forklarer kreativ direktør Magnus Jørgensen: - Selvom figurerne i disse år får særlig meget opmærksomhed, så har de altid været eftertragtede - med Aben som den ubestridte superstjerne. Ikke alle har mulighed for at købe en møbelklassiker, men de fleste af os kan købe eller forære et designikon af Kay Bojesen væk. Tingene emmer af godt humør, af dansk håndværkstradition og af høj skulpturel, dekorativ og kunstnerisk kvalitet. I øjeblikket er mid-century-modern og skandinavisk design meget populært, og der er flere glemte skatte, klassiske figurer og nyfortolkninger af Kay Bojesen på vej, afslører han.

De ikoniske soldater, som de fleste danskere kender.

Stuen i Kay Bojesens hjem i Klampenborg, her i en stille stund.

Butikken i Bredgade 47 var legendarisk. Børn fik ofte en lille gave med derfra, når deres forældre havde handlet, et lille trædyr eller en figur.

Grand prix-bestikket er noget af det mest gedigne design, tegnet i 1938.