
Bag om Bjørn Wiinblad – designverdenens eventyrprins
En ny bog går tæt på Bjørn Wiinblad. Han var alt det, man helst ikke måtte være i efterkrigstidens Danmark: Pjattet med pynt, stenrig – og festløve sammen med Liza Minelli.
Af80'erne og Wiinblad: "Vi magtede ikke flere platter, vaser ..."
"På et tidspunkt fik kunderne nok af Bjørn Wiinblad. Vi magtede ikke at se flere platter, vaser og plakater. ... Faldet i Wiinblads popularitet begyndte i 1980'erne, men da havde han også oplevet mange år på toppen. Og han havde tjent millioner – og brugt de fleste igen." Sådan står der i indledningen til bogen 'Bjørn Wiinblad – en livskunstner', der udkommer på Gyldendal d. 13. oktober.
Wiinblad nåede i sagens natur ikke at opleve det store comeback, som hans værker er genstand for i disse år.: Rosendahl Design Group bragte hans designs til live i nye kollektioner i 2014, og kunstmuseet Arken havde en stor udstilling med Wiinblad-kunst i 2015.
Den aktuelle bog om den generøse, multifacetterede kunstner afslører sider af hans liv, som ikke kun var en dans på rosenranker med spidssnudede kvinder.
Han forsøgte at bevare sin sprudlende positivitet hele livet, men var næsten for stilmæssigt anmasende i en tid, hvor Danmark etablerede sig som stille velfærdsnation efter 2. Verdenskrig – og hvor dansk design var ensbetydende med alvorlige mænd i silhuetsyede jakkesæt og funktionelle, udramatiske møbler.
Bjørn Wiinblad (1918-2006) personificerede det modsatte: dramaet og det floromvundne.