Foto fra bogen 'Bjørn Wiinblad - en livskunstner', Gyldendal
© Bjørn Wiinblads Fond/Gyldendal

Bag om Bjørn Wiinblad – designverdenens eventyrprins

En ny bog går tæt på Bjørn Wiinblad. Han var alt det, man helst ikke måtte være i efterkrigstidens Danmark: Pjattet med pynt, stenrig – og festløve sammen med Liza Minelli.

80'erne og Wiinblad: "Vi magtede ikke flere platter, vaser ..."

"På et tidspunkt fik kunderne nok af Bjørn Wiinblad. Vi magtede ikke at se flere platter, vaser og plakater. ... Faldet i Wiinblads popularitet begyndte i 1980'erne, men da havde han også oplevet mange år på toppen. Og han havde tjent millioner – og brugt de fleste igen." Sådan står der i indledningen til bogen 'Bjørn Wiinblad – en livskunstner', der udkommer på Gyldendal d. 13. oktober.

Wiinblad nåede i sagens natur ikke at opleve det store comeback, som hans værker er genstand for i disse år.: Rosendahl Design Group bragte hans designs til live i nye kollektioner i 2014, og kunstmuseet Arken havde en stor udstilling med Wiinblad-kunst i 2015.

Den aktuelle bog om den generøse, multifacetterede kunstner afslører sider af hans liv, som ikke kun var en dans på rosenranker med spidssnudede kvinder.

Han forsøgte at bevare sin sprudlende positivitet hele livet, men var næsten for stilmæssigt anmasende i en tid, hvor Danmark etablerede sig som stille velfærdsnation efter 2. Verdenskrig – og hvor dansk design var ensbetydende med alvorlige mænd i silhuetsyede jakkesæt og funktionelle, udramatiske møbler.
Bjørn Wiinblad (1918-2006) personificerede det modsatte: dramaet og det floromvundne.

Fra Rosendahl Design Groups nye kollektioner med Wiinblad-kunst
Forsiden til den nye Bjørn Wiinblad bog

Damer med hatte så store som huse, sommerfugle i kavalergange

Bjørn Wiinblad gik i lilla velourskjorter, og når han først sad foran et hvidt keramikfad, var de kunstneriske udadninger næsten ikke til at stoppe. Hver en plet skulle fyldes ud med hans indre blomstrende liv.

"Sandheden er nok, at han slet ikke planlagde, men bare tegnede løs," står der i bogens indledning.

Wiinblad var et kæmpegeni, en kunstner af enorme dimensioner. Han kunne og kan ikke sammenlignes med nogen anden inden for sit felt. Hvis man, som undertegnede, var barn i 70'erne, forsvandt man talrige gange ind i hans eventyrlige illustrationer, hvadenten de var på plakater, vægtæpper, kagedåser, kakler, platter, potter med hår af karse ...

Journalisten her kan huske en teaterplakat, der hang hos min flippede moster. Der var myriader af blomster, damer med hatte så store som huse, pufærmer, korsetter, blonder, sommerfugle i kavalergange. Jeg gik rundt indeni den plakat, jeg indåndede den.

I byen med Arnold Schwarzenegger og Liza Minelli

Bjørn Wiinblad elskede livet omkring teater og ballet, og han blev involveret i udsmykninger og kostumer for opsætninger herhjemme og i udlandet.
Amerikanerne var vilde med ham allerede i 50'erne – de blev ikke så chokerede over store armbevægelser.

De amerikanske priser og udstillinger kan fylde en hel artikel for sig - det er værd at notere, at Wiinblads værker er at finde på Museum of Modern Art, og han blev udråbt til 'Man of the Year' i New York,1985.

Herhjemme udførte han hundredevis af dekorationer for keramikfabrikken Nymølle, men den sydtyske porcelænsvirksomhed Rosenthal i Sydtyskland gjorde ham rig på sit kunsthåndværk og internationalt berømt.

Som bogen beskriver det: "Han kommer til at rejse kloden rundt, han kommer til at skovle penge ind ... omgås folk som skuespilleren Arnold Schwarzenegger, forfatteren Erica Jong og sangerinden Liza Minelli."

'Bjørn Wiinblad – en livskunstner' fra Gyldendal følger kunstneren fra hans gennembrud på et lille atelier i København i 1945 til alderdommen i Det Blå Hus i Lyngby.

Bjørn Wiinblad og venner på fin restaurant i New York