Bag kulissen i keramikværkstedet

Vi kender hende fra "Made In Denmark", hvor hun prøver kræfter med forskellige typer håndværk. BO BEDRE besøger Nina Lund i hendes es - i den gamle insulinfabrik, der huser hendes værksted.

Nina Lund var først i mesterlære i La Borne i Frankrig hos Atelier Bottani-Dechaud. I 1998 startede hun sit værksted sammen med sin mand keramikeren Jean Francois Thierion i Hedegård ved Ejstrupholm.

Senest har hun været med i "Made In Denmark", hvor syv forskellige håndværkere gav sig i kast med hinandens kunsthåndværk. Nina vandt konkurrencen med sin urne i keramik og fine foldede H.C Andersen figurer.

Man kan købe Ninas ting på værkstedet, men også i kunsthåndværkerbutikker i Norge og Sverige. Ellers udstiller hun på forskellige udstillinger i Danmark, Frankrig, England og Holland.

HVORFOR SER DIT ARBEJDSRUM NETOP SÅDAN UD?

Mit arbejdsrum er midt inde i en gammel insulinfabrik, faktisk var det Novo Nordisk første fabrik, så der er højt til loftet og masser af plads og lys. Et lidt særligt sted, som fik min mand og jeg til at drømme, da vi flyttede fra Frankrig for 17 år siden.

HVORDAN KAN MAN SE, AT DET ER DIT ARBEJDSRUM?

Der er krukker overalt - en del af dem er undervejs i produktionsfasen, men der er også masser af forskellige prøver og forsøg. Dog har jeg indrettet et mindre arbejdshjørne i det store rum. Her drejer og dekorerer jeg med udsigt over markerne.

HVAD ER VIGTIGST FOR DIG AT HAVE I DIT ARBEJDSRUM?

Det vigtigste er lyset. Derfor er jeg heldig med mit arbejdsrum. Derudover selvfølgelig min drejeskive, som er et instrument for mig. En teknik, som efter 22 års arbejde, stadig fascinerer og udfordrer mig. Dernæst min gamle franske æltemaskine, som er min bedste og stærkeste arbejdskammerat.

HVAD INSPIRERER DIG?

Alt! Tekstiler, bøger, udstillinger og mad. Ofte også med udgangspunkt i mit eget liv. f.eks. lavede jeg taburetterne ud fra en tilbagevendende irritation over regnvåde siddepladser i haven og det kunne jeg løse ved åbne mønstre i ler.

HVAD ER DET STØRSTE DU HAR OPNÅET I DIT ARBEJDSRUM?

Det største er nok, når jeg opnår den perfekte balance imellem selv at skulle producere og have tid nok til at udvikle nye ting. Jeg er altid mest begejstret for det seneste, jeg har lavet. lige nu er det taburetter af drejede elementer i stentøj med ben af træ.

HVAD ER EN KLASSISK OVERSPRINGSHANDLING I DIT ARBEJDSRUM?

Som så mange andre: kaffe - eller et besøg i drivhuset - eller måske allerbedst, kaffe i drivhuset. Dét at gå væk fra sit arbejde og komme tilbage og se på det med friske øjne er nødvendigt - især når man udvikler nye ting.