Arne Jacobsen portræt
© bobedre.dk

Arne Jacobsen

Syveren, ægget og myren. Manden bag nogle af de bedst kendte danske designikoner, Arne Jacobsen, er ikke til at komme uden om, hvad enten det gælder møbeldesign eller arkitektur, funktionalisme eller modernisme.

Navn: Arne Emil Jacobsen
Dato: 11.02.1902-24.02.1971
Uddannelse: Arkitekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 1927
Retning: Funktionalisme/Modernisme

Få har sat sine fingeraftryk på dansk design og arkitektur så eftertrykkeligt som Arne Jacobsen, og tiden har ikke mindsket interessen for arkitekten hverken herhjemme eller i udlandet.

Allerede få år efter sin afgang fra kunstakademiet kunne han præsentere nogle af de mest lysende eksempler på dansk funktionalisme som Bellavista-boligerne, Bellevue Teater og Strandbad samt Texaco-tankstationen i Skovshoved, der stadig brænder igennem den dag i dag Han er ligeledes manden bag Århus Rådhus, et byggeprojekt, der af samtiden blev anset for at være for moderne og antimonumental, men som i dag er fredet på grund af sin enestående arkitektur og ligeledes er at finde i den danske kulturkanon.

I 1950’erne gav Arne Jacobsen sig i kast med møbeldesign og modernisme, hvilket resulterede i en række af Arne Jacobsens signaturværker, stolene Myren (1952), Syveren (1955), Ægget og Svanen (1958), hvoraf de to sidstnævnte indgik i Arne Jacobsens storstilede projekt med SAS Hotel Royal (Nu Radisson SAS Royal), hvor også det futuristiske AJ-bestik og AJ-dørgrebet så dagens lys. Overalt går Jacobsen funktionelle og elegante design igen ned til mindste detalje, selvom visse elementer som bestikket blev skiftet ud med et mere konventionelt design af hensyn til gæsterne.

I løbet af sin karriere modtog Arne Jacobsen en række priser og hædersbevisninger herunder Eckersberg Medaljen (1936), C.F.Hansen Medaljen (1955) og Prins Eugens Medalje (1962). Han fungerede ligeledes som professor ved Kunstakademiet fra 1956-1965.

Arne Jacobsens tidsløse design er at finde på såvel museer som i private hjem verden over, men har også sat sig spor i populærkulturen. AJ-bestikket kan således ses i Stanley Kubricks Rumrejsen 2001 og Syveren spiller en hovedrolle i Lewis Morleys berømte fotografi af en afklædt Christine Keeler.