Boligen skal gentænkes
I det hele taget mener Kaave Pour, at der er behov for at gentænke boligen i en verden i forandring.
– Hvis jeg beder min datter tegne et hus, så vil hun stadig tegne en firkant med en trekant ovenpå. Vi er så fastlåste i vores idé om, hvad et hus og et hjem er. Hvis havene stiger, og vi stadig skal kunne bo over hele verden, og ikke kun på halvdelen af kloden, så kan det være, vi skal tænke over, om huse kun skal stå på cement og græs, eller om de også skal kunne være på vandet. Måske skal de være på hjul? Måske skal de ligge oven på hinanden? Måske skal de bygges af træ og ikke mursten, siger Kaave Pour.
Vi spørger ham om, hvordan han tror, vi kommer til at bo om 10 år.
– Jeg tror desværre, det kommer til at være meget forskelligt, alt efter hvor heldig du er som menneske, og hvor på kloden du er født. Du vil komme til at se mennesker, som bor perfekt i smukke hjem med højt til loftet, ovenlysvinduer, ren luft, smukke køleskabe, plads til affaldssortering og strøm fra solen. Her er der plads til at være dig selv og være sammen med din familie, uanset om det er din biologiske familie eller en, du selv har valgt. Og du vil se mange, som ikke har de muligheder. Vi ser allerede uligheden stige overalt i verden, og det vil kun blive værre. Du vil se folk komme til at bo på meget lidt plads. Du vil se, at luften sandsynligvis ikke vil være særlig ren. Bare det at have lyset tændt vil være dyrt. Der er også flere, som vil bo alene. Flere vil flytte til byerne for at få job, fordi de ikke kan bo, hvor de plejede, pga. klima, og det medfører ofte en eller anden form for isolation. Vi bliver ældre, men desværre kan vi ikke altid følges ad hele vejen med en partner. Flere ældre bor alene, og der er for mange gamle, til at vi kan
bygge nok plejehjem til alle, siger Kaave Pour.
Som et bud på, hvordan man kan imødekomme nogle af fremtidens problemstillinger, lavede Space10 for nogle år siden et projekt kaldet Urban Village, i samarbejde med EFFEKT.
– Det var et offentligt projekt, som for det første handlede om, hvordan vi kunne bygge grønnere bygninger. De skulle bygges i træ i stedet for andre typer af materialer, som tærer mere på klimaet. At bygge i træ er enormt bæredygtigt og ekstremt holdbart. Bor du med træ, får du en højere livskvalitet bare af at være omkring naturlige materialer, som skaber et bedre indeklima og en anden ro. For det andet skulle de her boliger være til at betale. Konstruktionen var inspireret af den danske andelstanke. Idéen var, at man skulle bo til leje, men en del af lejen blev brugt til at købe andel i boligen, så man over tid blev medejer. I dag er det et kæmpe problem, at de unge ikke kan få en fod indenfor på boligmarkedet, så vi fik nogle ret tunge finansfolk til at hjælpe os med at udregne en løsning, som vi også fik valideret. Den tredje ting var, at der skulle være en høj grad af livskvalitet. Der skulle være masser af fællesrum, fælles aktiviteter, grønne miljøer osv., fortæller Kaave Pour.
Projektet blev en kæmpe succes og har foruden Ikea også inspireret andre større virksomheder.