På Vesterbro ligger IKEAs særlige fremtidslaboratorium

BO BEDRE har besøgt det innovative laboratorium Space10, som er en selvstændig afdeling under Ikea. Der forsker de i, hvordan vi i fremtiden kan bo og leve bedre – ikke mindst set i lyset af de klimamæssige udfordringer, som vi står over for. Vi har talt med CEO Kaave Pour om, hvad det gode liv er for ham, og hvordan det arbejde, som de udfører hos Space10, kan hjælpe med at skabe en bedre verden.

Space 10 er et selvstændigt Innovations lab under Ikea med CEO Kaave Pours egne ord.

– Vi skal hjælpe Ikea med at forstå, hvor verden er på vej hen. Vi undersøger, hvordan vi kommer til at leve i fremtiden, hvad folk drømmer om, hvad folk er bange for. På den anden side har vi også fokus på at hjælpe Ikea med at designe løsninger som svar på de erfaringer, vi gør os i vores research. Så i stedet for bare at fortælle Ikea, hvor crazy verden er, så prøver vi også at komme med bud på, hvad man kan gøre for at løse en given problematik, vi laver pilotprojekter, vi foreslår dem at investere i en virksomhed osv., siger Kaave Pour.

Det er faktisk for sent bare at være bæredygtige og cirkulære. Vi har ødelagt så meget i verden, at vi er nødt til at regenerere den. — Kaave Pour, CEO Space 10

Helt præcist er Kaave Pour CEO for og cofounder af Space10 sammen med Carla Cammilla Hjort, Simon Caspersen og Guillaume Charny-Brunet.

De ved om nogen, hvad fremtiden byder på.

– Vi er et sted lige nu, hvor der er en accept af, at tingene skal ændre sig drastisk. Det er gået fra, at virksomheder har beskæftiget sig med, hvordan de kan mindske deres skade på planeten, til en cirkulær økonomi, hvor man har tænkt i, at de ting, man sætter i verden, kan genbruges i et kontinuerligt loop, til at vi nu har fundet ud af, at det faktisk er for sent bare at være bæredygtige og cirkulære. Vi har ødelagt så meget i verden, at vi er nødt til at regenerere den. Vi er nødt til at lave ting, som ikke bare minimerer skaden eller holder tingene i status quo, men som faktisk hjælper med at genoprette, fortæller Kaave Pour. Et af de områder, som især er interessant at kigge på i forhold til, hvordan man kan regenerere verden, er energisektoren.

– Energi har ikke tidligere været noget, vi har tænkt så meget over. De fleste havde fjernvarme, og det kørte bare. Og så pludselig ser man, hvordan en krig i Ukraine kan accelerere et behov for forandring. Pludselig er det tydeligt, at ens hjem ikke bare er en sofa, et bord eller en spisestue. Det er også den energi, du bruger derhjemme. Efter det gamle paradigme har energi været noget, som huse brugte. Der, hvor vi er på vej hen nu, kan energi være noget, som huse skaber. Det er et godt eksempel på regeneration, hvor et hjem genererer mere energi, end det forbruger, og som det kan give ud til samfundet. Energien rykker ind og bliver en del af dit hjem. Den bliver en del af din indretning, en del af dit tag, en del af din æstetik. Solceller er ikke længere noget, du putter oven på taget, det er taget. Solceller lægges ind i dine vinduer, i dine gardiner, i din altan. Alle flader, som får solskin på sig, er flader, som kan tage det solskin og lave det om til strøm, fortæller Kaave Pour.

Boligen skal gentænkes

I det hele taget mener Kaave Pour, at der er behov for at gentænke boligen i en verden i forandring.

– Hvis jeg beder min datter tegne et hus, så vil hun stadig tegne en firkant med en trekant ovenpå. Vi er så fastlåste i vores idé om, hvad et hus og et hjem er. Hvis havene stiger, og vi stadig skal kunne bo over hele verden, og ikke kun på halvdelen af kloden, så kan det være, vi skal tænke over, om huse kun skal stå på cement og græs, eller om de også skal kunne være på vandet. Måske skal de være på hjul? Måske skal de ligge oven på hinanden? Måske skal de bygges af træ og ikke mursten, siger Kaave Pour.

Vi spørger ham om, hvordan han tror, vi kommer til at bo om 10 år.

– Jeg tror desværre, det kommer til at være meget forskelligt, alt efter hvor heldig du er som menneske, og hvor på kloden du er født. Du vil komme til at se mennesker, som bor perfekt i smukke hjem med højt til loftet, ovenlysvinduer, ren luft, smukke køleskabe, plads til affaldssortering og strøm fra solen. Her er der plads til at være dig selv og være sammen med din familie, uanset om det er din biologiske familie eller en, du selv har valgt. Og du vil se mange, som ikke har de muligheder. Vi ser allerede uligheden stige overalt i verden, og det vil kun blive værre. Du vil se folk komme til at bo på meget lidt plads. Du vil se, at luften sandsynligvis ikke vil være særlig ren. Bare det at have lyset tændt vil være dyrt. Der er også flere, som vil bo alene. Flere vil flytte til byerne for at få job, fordi de ikke kan bo, hvor de plejede, pga. klima, og det medfører ofte en eller anden form for isolation. Vi bliver ældre, men desværre kan vi ikke altid følges ad hele vejen med en partner. Flere ældre bor alene, og der er for mange gamle, til at vi kan
bygge nok plejehjem til alle, siger Kaave Pour.

Som et bud på, hvordan man kan imødekomme nogle af fremtidens problemstillinger, lavede Space10 for nogle år siden et projekt kaldet Urban Village, i samarbejde med EFFEKT.

– Det var et offentligt projekt, som for det første handlede om, hvordan vi kunne bygge grønnere bygninger. De skulle bygges i træ i stedet for andre typer af materialer, som tærer mere på klimaet. At bygge i træ er enormt bæredygtigt og ekstremt holdbart. Bor du med træ, får du en højere livskvalitet bare af at være omkring naturlige materialer, som skaber et bedre indeklima og en anden ro. For det andet skulle de her boliger være til at betale. Konstruktionen var inspireret af den danske andelstanke. Idéen var, at man skulle bo til leje, men en del af lejen blev brugt til at købe andel i boligen, så man over tid blev medejer. I dag er det et kæmpe problem, at de unge ikke kan få en fod indenfor på boligmarkedet, så vi fik nogle ret tunge finansfolk til at hjælpe os med at udregne en løsning, som vi også fik valideret. Den tredje ting var, at der skulle være en høj grad af livskvalitet. Der skulle være masser af fællesrum, fælles aktiviteter, grønne miljøer osv., fortæller Kaave Pour.

Projektet blev en kæmpe succes og har foruden Ikea også inspireret andre større virksomheder.

Når alt er globalt og stort, skal vi dyrke det lokale

I det hele taget ser Space10 sig som en virksomhed, som sætter ringe i vandet, som på en eller anden måde kan være med til at rykke ved den måde, verden ser ud på i dag, og forhåbentlig gøre den til et bedre sted i morgen.

– Som en opfølgning på Urban Village har vi lavet en bog, som hedder The Ideal City, hvor vi har undersøgt gode eksempler på at bygge hjem rundtomkring i verden. Den blev sendt til en lang række borgmestre rundtomkring i verden, og vi har haft C40-delegationen på besøg flere gange. Meget af det, vi laver, er jo svært at måle. Vi plejer at tale om, at vi har en direkte impact, hvor vi reelt kan lave noget med Ikea, og så har vi en indirekte impact, som nok mere er de her ringe i vandet.

I morgen kommer der fx nogle elever fra CBS. Med dem har vi lavet en konkurrence om, hvordan en fremtidig regenerativ virksomhed ser ud. Der var ingen af dem, der havde hørt om det udtryk, før vi kom og præsenterede det, og nu har 100 studerende det på deres radar, og måske går de ud, efter endt uddannelse, og laver en regenerativ virksomhed. Et projekt, som vi går i medierne med, bliver måske delt 700 gange, og i mange lande, og på den måde kan det nå millioner af mennesker. Det er selvfølgelig ikke den ene artikel, som ændrer verden. Men hvis der er en konstant samtale, så tror vi på, at det flytter noget. Vi vil også gerne hacke samtaler for måske at få dem til at gå i nogle retninger, som er mere inspirerende. Ofte er der jo nogle ret dystopiske idéer, der florerer inden for bolig og design. Der er de her visioner om gamle mænd, der bor i glashuse, til de er 400 år, hvor der ikke er noget støv, ikke noget kunst, ikke noget farve, det hele er bygget af glas, og folk går rundt i sorte jakkesæt. Den bløde del af hjemmet er ikke så tydelig. For os er det en vigtig kamp at tage. Dem, som visualiserer fremtiden, ender også ofte med at være dem, som skaber den. Så det er vigtigt at skabe nogle billeder, som folk kan se sig selv i. Det skal være en fremtid, som er inklusiv for folk, siger Kaave Pour.

Pludselig er det tydeligt, at ens hjem ikke bare er en sofa, et bord eller en spisestue. Det er også den energi, du bruger. — Kaave Pour, CEO Space 10

"Et hjem er jo også en følelse, lige så meget som det er et rum"

Vi spørger ham om, hvordan det perfekte hjem ser ud for ham.

– For mig er der en stor værdi i at være omgivet af liv. Det betyder ikke, at det skal være støjende eller kaotisk. Men der er en værdi for mig i at møde andre mennesker, at have lokale butikker rundt om sig, hvor man kender navnet på dem, som står derinde, at man dyrker det lokale, for alt er så globalt og stort. Det er vigtigt for mig at have noget nærvær, noget intimt og noget småt. Det er vigtigt for mig at bo et sted, hvor der er grønt, hvor der er legepladser, hvor der er venner, der bor i samme opgang. Jeg kan godt lide, at der er liv i de rum, du bevæger dig igennem, siger Kaave Pour og fortsætter:

– Jeg mødte engang hende, som opfandt Ikea-kataloget, og hun sagde: "Ikea is the perfect example of the imperfect brand". Det uperfekte hjem er det perfekte hjem. Det har virkelig sat sig fast hos mig. Det er tit det uperfekte. Det rodede. Tingene, der ikke hænger helt lige. Tingene, som ikke altid er helt nye, og som ikke passer perfekt ind med resten. Det er de ting, som gør, at et hjem føles som dit. Et hjem er jo også en følelse, lige så meget som det er et rum. Den følelse kan vækkes ved at have ting, som ikke bare kan købes med et klik på Amazon. Et hjem er kun muligt, hvis du bor i det og bruger det. Det er ikke noget, du kan købe dig til. Om det uperfekte så er et familiebillede, hvor din familie har semiåbne øjne eller is i hele fjæset, eller om det er en gammel pude eller et møbel, du har arvet. De ting lægger folk meget mere værdi i end dem, som skaber de her referencebilleder. Der er også mange gange, også hos Ikea, hvor der ikke er mennesker på billederne. Det er jo den vigtigste del af et hjem. Det er jo de mennesker, der bor der.