100-årige Jens Risom - den sidste fra 'mid century modern-teamet'
"Der er blevet snakket en hel del om mig de seneste år. Det skyldes, at jeg er den eneste i live," konkluderede Jens Risom tørt i et inteview med designmagasinet Dwell for syv år siden.
Og det er han stadig, i live, og d. 8 maj fyldte møbelarkitekten 100 år.
Men det er ikke kun den fornemme, runde fødselsdag, som er bemærkelsesværdig. Jens Risom, der i dag bor med sin familie i Connecticut, USA, er den eneste nulevende fra den gruppe af europæiske og amerikanske designere, der skabte 'mid century modern'-bølgen med udspring i 40'ernes gryende optimisme. I Danmark ført an af blandt andre Arne Jacobsen, Hans J. Wegner og Børge Mogensen.
Risom på midteropslag i Playboy 1961
Det var en æra af cigarosende, whisky-gylden coolness, et univers, som for alvor satte sejl efter Anden Verdenskrig og smøg sig gennem den nye, mere forhåbningsfulde verden.
Vi ser dem som Mad Men. Mænd i smalle jakkesæt med Don Draper-rævesmil, der smider sig med en formiddagssjus i loungechairs eller læner sig dovent rygende op ad kabinetskabe af valnøddetræ.
"Vi har ikke travlt," synes de at sige på et ikonisk midteropslag i magasinet Playboy fra 1961, hvor Jens Risom er portrætteret sammen med 'the ratpack', Edward Wormley, Eero Saarinen, Harry Bertoia og Charles Eames.
Netop denne aura af overskud og tilbagelænet begavelse er stadig i høj kurs, nu mere end nogensinde.
Jens Risom om Playboy
Hvad mange ikke ved, er, at Playboy designmæssigt var på forkant med de fleste magasiner i 1961, og at de valgte netop denne gruppe af møbeldesignere til at afløse foldeud-pigen var et eksempel på stilsans.
"Playboy ville gerne være være 'highbrow'. Det virkede ikke rigtigt dengang, men de forsøgte sig med en stor serie om arkitekter og designere," fortæller Jens Risom til Dwell.
Forlod Danmark i 1939 efter uddannelse med Wegner og Mogensen
Når Jens Risom fylder 100 år en sprød majdag i 2016, får vi danskere pludselig travlt med at kalde ham dansker.
Men han forlod sit fødeland og København allerede i 1939 som 23-årig. Inden da havde han dog nået at få en gedigen uddannelse på Kunsthåndværkerskolen, hvor han bl.a. blev undervist af Ole Wanscher og Kaare Klint – og for at det ikke skulle være nok – var to af hans medstuderende Hans J. Wegner og Børge Mogensen.
Undgik D-day juni 1944 'takket være' menigitis
Med disse fine papirer drog han til New York og indledte en glorværdig møbelarkitekt- og fabrikant-karriere, kun afbrudt af to års tjeneste i den amerikanske hær under Anden Verdenskrig.
Jyllands-Posten fortæller i øvrigt i denne sammenhæng, at Jens Risom ved skæbnens ironi undgik D-dag på Frankrigs nordvest-kyst i juni 1944. Han blev hjemsendt med den smitsomme sygdom menigitis og slap dermed for den forfærdelige oplevelse på de blodige strande.
Risom-stol i Det Hvide Hus i 60'erne
Tilbage i USA genoptog Jens Risom sit arbejde som møbelskaber og etablerede sit eget firma.
Et af de vigtigste samarbejder indledtes allerede i 1941, da Risom traf møbelproducenten Hans Knoll og designede en kollektion, der stadig får smilene frem hos kendere verden over.
Jens Risom tegnede blandt andet 600-kollektionen for Knoll og grundlagde en helt ny newyorker-feelingen indenfor møbelproduktion. Berømmelsen tog fart - ikke mindst, da en af Risoms stole fandt vej til Det Hvide Hus og Lyndon B. Johnsons ovale kontor.
Risom har fået en regn af priser og anerkendelser gennem sin 70-år lange designer-karriere. Det er blandt andet blevet til Design Award for livstid fra Brooklyn Museum i 1994.
"I 2003 modtog han en ærefuld doktorgrad fra The Rhode Island Design med begrundelsen, at han en af de mest indflydelsesrige designere i det 20- århundrede," skriver Jyllands-Posten.
Den - med nutidens udtryk - übercool designer har boet 60 år i New Canaan. Han har fire børn, Helen, Peg, Tom and Sven, og 11 børnebørn - alle tæt på sig.
Jens Risoms møbler kan i dag fås og ses hos Knoll, Design Within Reach, Ralph Pucci og Rocket Gallery London.