Møbelfabrikant genopdager 2 ultralette stålborde af Poul Kjærholm

Carl Hansen & Søn gør endnu 2 klassikere tilgængelige for design-entusiaster i hele verdenen: Kjærholms 2 borde fra Det kongelige Akademi.

Professorbordet med PH bordlampe
© Carl Hansen & Søn

Interesseren for Nordic Modern er usvækket.

De gamle mestre fra dansk møbelkunsts guldalder i midten af forrige århundrede er dog blevet tavse. Deres designs lever dog videre og begejstrerer stadigt møbelelskere i hele verden.

I disse år dukker der desuden flere og flere glemte modeller frem af mestre som blandt andet Kjærholm og Wegner. Nogle af dem er på baggrund af skitser, andre er færdigtdesignede modeller.

Tidligere på året genudsendte møbelfabrikanten Carl Hansen & Søn Hans Wegners CH22 lænestol. Nu er turen kommet til Poul Kjærholms professorbord og studenterbord.

Professorbordet og studenterbordet
© Carl Hansen & Søn

De to stålborde er begge eksemplariske udtryk for Poul Kjærholms fuldente evne til at kombinere stål og træ.

Mange af Kjærholms samtidige rendyrkede træmaterialet i alle tænkelige former. Kjærholm selv var igennem sit alt for korte liv (50 år) levende optaget af stål, og af hvordan stål kunne indgå i en harmonisk forbindelse med andre materialer.

Lige netop den kvalitet er de to borde, der bliver sendt på markedet af Carl Hansen & Søn i oktober 2016, et levende eksempel på. Bordene er designet og oprindeligt udført til Det kongelige danske Kunstakademi (Akademiet) i 1955.

Kjærholm var på dette tidspunkt ansat på Akademiet og havde derfor glimrende indsigt i, hvad opgaven krævede.

Poul Kjærholm designede både et lærerbord, PK52, og et lidt mindre bord til de studerende, PK52A.

Professorbordet
© Carl Hansen & Søn

Hovedstolen af Poul Kjærholms design produceres hos Fritz Hansen & Co.

Carl Hansen & Søn er generelt mere kendt for sit store bagkatalog af Wegner-møbler. Tidligere på året relaunchede Carl Hansen & Søn også netop en Wegner-stol, CH22, i en limited edition.

De to Kjærholm-borde har imidlertid ikke været i masseproduktion, så dem har Carl Hansen & Søn på den ene eller den anden måde sikret sig rettighederne til.

Materialevalg
© Carl Hansen & Søn

Både professorbordet, PK52, og studenterbordet, PK52A, kan fra oktober 2016 erhverves med bordplader i to forskellige træsorter: Oregon fyrretræ eller eg.

Der kan også vælges mellem forskellige typer af finish på træet: olie, lak eller sortmalet overflade.

Stålrammen fås både i en sortlakeret og en grålakeret version.

Skuffen er valgfrit tilbehør. Den føres i en olieret, lakeret eller i sortmalet eg.

Læs mere om professorbordet og studenterbordet på møbelfabrikanten Carl Hansen & Søns egen hjemmeside.