Med blomster og planter laver Pernille de smukkeste print

Kom med på besøg hos designer Pernille Folcarelli, der formår at udnytte det bedste fra alle planter.

Pernille Folcarelli

Pernille Folcarelli byder velkommen.

© Mads Mogensen
Bord i studiet

Der står et stort bord i indgangen til studiet, som udstiller en masse af de blomster og planter, Pernille har samlet. Bagved på hylderne ses flere af Pernilles værker.

© Mads Mogensen

I Moder Jords fodspor

Pernille Folcarelli bor i tæt symbiose med naturen – både udenfor og indenfor. Den danske designer har gjort det til sin levevej at trække planter og blomster over på print og tekstil, og det gør hun fra sit studio i Helsinge nord for København i udkanten af en lille koloni af kunstnerboliger.

Færdige print

Pernille bruger MDF-væggene i studiet som tørreplads, når hendes print er færdige.

© Mads Mogensen
Hylder og reoler med værker

Overalt er der hylder og reoler fyldt med Pernilles værker igennem tiden, der udgør små tableauer sammen med sten, frø og bøger med pressede blomster.

© Mads Mogensen

Planter overalt

To spande fyldt med græs, blade og vildt buskads flankerer en iøjnefaldende rød dør, der sidder midt i et hus dækket med gavltag af mørkt tømmer. Et enkelt skridt op ad en palle, og man står inde i det poetiske og magiske studio, hvor kunstner og designer Pernille Folcarelli omgiver sig med tørrede blomster, blade og græsser udstillet rundt omkring i vaser, glas og krukker.

På de letgyldne krydsfinervægge hænger nytrykte print til tørre, imens allerede indrammede billeder står i små grupper hist og her. Overalt er der spor efter naturen – sten, bælge og små frø samler sig i gamle keramikkrukker eller sidder på et af mange moodboards, og den overordnede atmosfære er fyldt med kreativ energi.

Pernille Folcarelli er tidligere artdirector og interior designer, men har siden 2013 dedikeret sig hundrede procent til sin egen forretning af printdesign, som hun i dag sælger verden over. Fælles for hele hendes karriere er, at det altid er i naturen og det botaniske univers, hun har søgt inspiration.

– Jeg bruger som regel planter, der allerede omgiver mig – som jeg finder på mine gåture, og som enten på grund af deres form eller farver tiltrækker mig. Jeg kan godt lide at bruge hostablade, frø fra Lunaria planten eller filigranplanter som Vicia, der ligner blonder, siger Pernille Folcarelli.

Hyggeligt lille hjørne i værkstedet

Et hyggeligt lille hjørne i værkstedet. Her får en gammel vintagelædersofa selskab af de store krukker fyldt med tørrede rapsplanter og vilde tidsler.

© Mads Mogensen

I harmoni med naturen

Fascinationen af naturen stammer helt tilbage fra hendes barndom, hvor hun voksede op på landet og konstant var udenfor – enten på en sejlbåd på havet med hendes forældre eller tæt på skoven nær hjemmet.

Der blev også samlet masser af bær, som Pernilles far brugte til at lave likør, og moren til marmelader. Derudover blev der også samlet masser af blomster og planter, som Pernille og hendes far brugte timevis på at identificere ved hjælp af gamle botanikbøger.

Hendes barndomsdrøm var at blive gartner, og eftersom forældrene ikke selv havde en køkkenhave, så anlagde Pernille sin egen med urter og grøntsager. Det vil ikke være en overdrivelse at sige, at hun er i en vis harmoni med naturen.

– Følelsen af at være alene, fuldstændig opslugt af naturen, fremkaldte en næsten euforisk glæde i mig som barn, husker Pernille.

Gulerodsplante på metalplade

Fra plante til papir. Her ligger toppen fra en vild gulerodsplante på en metalplade, der er dækket af frisk farve og er klar til at komme i trykpressen. Når det er færdigt, sætter der sig det fineste print på papiret, fyldt med detaljer.

© Mads Mogensen
Gulerodsplante på metalplade
© Mads Mogensen

En verden af skønhed

For hende repræsenterer naturen tidløs æstetik, simplicitet og enorm detaljerigdom, kvaliteter, som hun forsøger at gengive i hendes egne design. Der er masser af skulpturelle former og tekstur til stede på de mange print, og selv de mest ordinære planter får deres egen poesi.

– Jeg kan vildt godt lide ydmyge planter – dem, som vi nogle gange tager for givet, som græs, løgplanter, mælkebøtter og brændenælder. Hvis bare man holder øjnene åbne, vil en verden af skønhed åbne sig.

Frisk print der trykkes

Et helt frisk print er færdig med at blive trykt. Bag Pernille står tidligere værker af forstørret græs og planten judaspenge.

© Mads Mogensen

Autentisk kontroltab

Pernilles printproces begynder altid med et enkeltstående tryk på tykt papir, lavet med en såkaldt monotyp printteknik. Det sker, at der sker små uheld i processen, men det anser Pernille ikke for fejl, men snarere en ekstra lille bonus, der gør hendes arbejde det mere autentisk og unik.

– Jeg elsker umiddelbarheden og det faktum, at jeg ikke har hundrede procent kontrol over resultatet, for der er masser af ting på spil såsom planten, jeg bruger, og luftfugtigheden den pågældende dag – det er meget befriende. Det adskiller sig også meget fra dengang, jeg arbejdede som grafisk designer, hvor alt var under kontrol.

Stuen hos familien Folcarelli

Man kan sagtens se stilen gå igen fra værksted til hjem – her stuen hos familien Folcarelli, hvis møbler fortrinsvis er vintage og har masser af patina.

© Mads Mogensen
Entreen hos Pernille

Et stort værk af græs pryder væggen i entréen, lige når man kommer indenfor hjemme hos Pernille Folcarelli. De to rattanstole giver rummet en let og sommerhusagtig stemning.

© Mads Mogensen
Spiseplads i køkkenet

Spisepladsen i køkkenet agerer også kontor, hvis Pernille har noget, hun skal lave derhjemme.

© Mads Mogensen
Solplet i studiet

En solplet i studiet.

© Mads Mogensen

I tæt samhørighed med naturen

Der er da heller ikke stor forskel på studiet og hjemmet, der ligger fem minutters kørsel væk. Her har Pernille og hendes mand, Claudio, indrettet sig med masser af danske klassikere og vintagemøbler fundet rundtomkring på loppemarkeder.

Også her er naturen allestedsnærværende, for ifølge Pernille skaber det bare et helt særligt nærvær og en ro at bo i tæt samhørighed med naturen. – Det er næsten som at skovbade indenfor.

Pergola i haven

Pergolaen i haven i hjemmet er overvokset med vin, og det er her, familien nyder mange al fresco-middage om sommeren.

© Mads Mogensen
Pernille med vildtvoksende græs

Pernille Folcarelli finder de fleste af de blomster og planter, hun arbejder med, i området omkring hendes værksted og hjem. Her gør hun klar til at samle en bunke vildtvoksende græs.

© Mads Mogensen