"Man begynder lige så stille at tale om søvn som det nye sort"

Brødrene Brunsø, der står bag Re Beds, er på en mission for at revitalisere idéen om den sunde søvn.

En hyldest til søvnen

Da Alexander Brunsø for godt tre år siden etablerede Re Beds og stod klar til at fremvise virksomhedens første seng i et enkelt design og i rene naturmaterialer, tog han ikke blot hul på et nyt forretningseventyr.

Den unge iværksætter og litteraturhistoriker havde også en målsætning om at fremme en renere søvn og lade askese og enkelhed være grundlaget for et afklaret formsprog.

// Alexander Brunsø, der sammen med sin bror, Oliver Brunsø, er indehaver af Re Beds, repræsenterer en modkultur inden for sengedesign. Deres mission er at revitalisere idéen om den sunde søvn.

© Re Beds

Behovet for ro er større end nogensinde før

– I dag er søvnen blevet udgrænset, og vi har taget de værdier, der tilhører dagen og arbejdslivet, med ind i soveværelset. Det vil sige tempo, tilgængelighed, underholdning, effektivitet og tankemylder – repræsenteret af mobiltelefoner, skærme og elektronik, der kan registrere vores søvn eller mangel på samme.

Sengen er i den forstand blevet reduceret til et møbel, der tjener dagen, og det vel at mærke i en tid, hvor behovet for ro og afkald er større end nogensinde før. Det mener Alexander Brunsø, der sammen med sin bror, Oliver Brunsø, har omsat sin søvnfilosofi i foreløbig to enkle senge, Alken og Veng.

Alexander Brunsø er overbevist om, at den gode søvn befordres, hvis man vover at minimere alle overflødige sanseindtryk. Derfor har han igennem en
årrække været optaget af idéen om det analoge soveværelse og i den forbindelse forsøgt at finde ind til essensen af, hvad en seng bør være.

Et af resultaterne af hans filosofiske tilgang til søvnens væsen er sengen Alken, der ligesom Veng er designet af Oliver & Lukas WeissKrogh.

Med afsæt i skandinavisk designtradition

Alken, der siden præsentationen er blevet prisbelønnet, har et afklaret formsprog og er karakteriseret ved sit bevidste fravær af funktioner som fx elevation. Den består i al sin enkelhed af en sengeramme med integreret gavl fremstillet af 200 år gammel dansk flådeeg.

Designerne har vægtet det organiske udtryk og den naturlige stoflighed og har valgt et formsprog med afsæt i skandinavisk designtradition, men også med noter fra de amerikanske shakeres enkle tilgang til håndværk.

Designet med en bæredygtig vision

Alken bliver ligesom Veng fremstillet med CO2-neutral energi på Res egen fabrik i Søhøjlandet.

Sengene fås med svanemærkede madrasser i 100% naturlatex – et materiale, der er fremstillet af vulkaniseret gummimælk, som giver en unik elasticitet og gør madrassen åndbar. Betrækket er GOTS-certificeret, økologisk bomuld, der optimerer et non-allergisk sengemiljø.

Fremstillingen af Alken og Veng kræver således færre kemikalier end andre senge, et princip, der ifølge Alexander Brunsø ikke må undervurderes.

– Vores konsekvente arbejde med naturmaterialer går hånd i hånd med en bæredygtig vision, der har afsæt i den tanke, at søvnen er en tilstand, som mennesket skal dele med naturen. I en verden med omfattende miljømæssige udfordringer virker det helt absurd, at menneskets fysiske aflastning i dag sker på bekostning af et belastet miljø. Netop derfor håber vi på, at søvnen kan blive et fundament i den nødvendige omlægning til en mere bæredygtig verden – en tilgang, der for Alexander Brunsø retter sig mod både mennesket og miljøet og her har taget form som en revurdering af søvnens betydning.

// Sengene i Res kollektion er håndlavede i Søhøjlandet omkring Ry. Kollektionen omfatter indtil videre to design. Veng er det andet bud på en funktionel seng fra danske Re. Sengen er fremstillet af eg og belgisk hørlinned, og designet er stringent, tidløst og arketypisk. Det er designerduoen Oliver & Lukas WeissKrogh, der sammen med Alexander Brunsø har udviklet Veng. Designgrebet er enkelt, og formen defineres i høj grad af materialernes taktilitet og sanselighed.

© Re Beds

Se søvnen som et helle

– Vi har brug for at gentænke søvnen. At se på den som en tilstand, der ikke primært har funktionel værdi, men derimod en værdi i kraft af sig selv. Man kunne vælge at se på søvnen som en antitese til tempoet, tilgængeligheden og fremdriften. Se søvnen som et afkald, et helle, hvor vi ikke sætter aftryk på verden, men bare er, forklarer Alexander Brunsø.

Han mener i den forbindelse, at der er tale om en tilstand, der ikke alene er behov for, men som mennesket også længes mod – en behagelig tilstand, der behøver en god fortælling.

En anledning til at trække vejret

– Sengebranchen i dag er spændt ud mellem to poler. På den ene side forsøger man at forlænge dagen gennem digitale teknologier, og på den anden side anerkender man søvnens nødvendighed, men taler her ind i en angstkultur, der er optaget af vitalitet og performance og rummer frygten for den udeblivende søvn.

– Men hos Re tror vi på det smukke i søvnen. Vi tror på, at natten etablerer en grænse, en anledning til at trække vejret og værdsætte det, dagen har givet os, i stedet for at stræbe efter det, vi endnu ikke har opnået. Netop derfor forstår vi søvnen som en fuldendelse snarere end en restituerende forberedelse, fortæller Alexander Brunsø, der er anden generation i en sengefabrikantfamilie.

Han er dog ikke gået den lige vej ind i drømmeland. Med en kandidat i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet var planen egentlig en akademisk karriere, men netop en mere empirisk tilgang til søvnen inspirerede ham i 2016 til at etablere Re. Et hovedforløb med fokus på søvnen i moderne litteratur hos fx Marcel Proust og Franz Kafka satte gang i processen.

En hyldest til søvnen

– Res sengekoncept er et udtryk for en modkultur i tiden. Vi har forsøgt at træde et skridt tilbage, vende ryggen til dagen og fremstille senge i en hyldest til søvnen, lyder det fra Alexander Brunsø, der er blevet bekræftet i sine teorier – senest, da firmaet fik den fornemme Iconic Award-pris af German Design Council i kategorien Innovative Furniture.

Velovervejede materialer

Succesen med Alken blev for nylig fulgt op med sengen Veng. Også her spores Alexander Brunsøs holistiske tanker om søvnen, som spejler sig i såvel materialer som produktion. Sengen er fremstillet af egetræ fældet i bæredygtige, nordiske skove og polstret med ren belgisk hør dyrket uden pesticider. Det belgiske hørlinned karakteriseres ved sine lange fibre, som giver ekstra styrke til det vævede tekstil og skaber en smuk og autentisk overfladestruktur.

– Valget af materialer gør det muligt at bevæge sig hinsides en forbrugskultur, der synes at have erstattet idéen om kvalitet med udskiftning og gentagelse. I dag kan vi enten udskifte et design til den seneste mode eller erstatte en mangelfuld kvalitet med reproduktioner af samme model. Dette øger dog den kontinuerlige produktion af møbler og er i den forstand med til at bidrage til en destruktiv økologisk udvikling for vores klode.

En anderledes tilgang

– På vores fabrik i Ry ønsker vi at gøre det anderledes. Sengene er ikke alene godt dansk håndværk, men samtidig skabt af materialer, der netop ikke kan gentages. Tag gavlen fra vores Alken-seng – den har været 200 år undervejs. I disse år har træet ikke alene suget CO2 ud af atmosfæren, men langsomt dannet sin egenartede struktur i årringene, en struktur, der varierer fra træ til træ og dermed gør den enkelte gavl til en original.

– Et tidløst design ligger måske i denne enorme udstrækning af tid – et møbel, der har 200 år bag sig, og som forhåbentlig vil stå smukt 100 år fra nu, forklarer Alexander Brunsø, der til stadighed fascineres af søvnen, men samtidig advarer mod den trenddyrkelse, som søvnen de næste år kan blive genstand for.

Søvn er det nye sort

– Man begynder lige så stille at tale om søvn som det nye sort, og flere steder kan man læse, at den i fremtiden vil være forbundet med en særlig status. I flere lande ser vi allerede, at søvnen er blevet en del af det offentlige rum, og med åbninger af diverse søvncaféer er søvnen nu, på linje med meditation og yoga, noget, der skaber identitet.

– Men det fascinerende ved søvnen er jo netop, at vi er fælles om den – at den ikke kvalificerer den enkelte som noget særligt i forhold til andre. I sidste ende kan du ikke vælge at sove – søvnen vælger dig. Der er altså ikke tale om en præstation. Netop derfor forener den os som mennesker og rummer således en mulighed for at føre os ud af vores ekstreme selvbevidsthed, identitetsjagt og selviscenesættelse. Søvnen er måske det eneste sted, hvor vi ikke behøver at forholde os til, hvem vi er, og netop derfor er det et betydningsfuldt sted, siger Alexander Brunsø.