Kan du gætte en klassiker?

I denne uge fortæller vi historien bag en af dansk designs mest kendte, elskede og populære stole.

Da Arne Jacobsen tegnede Myren i 1952 varslede dens materiale, form og fremstillingsmetode helt nye tider. I dag er Myrens popularitet, som én af Danmarks mest solgte stole, større end nogensinde før.

Myren blev til da Arne Jacobsen fik til opgave at tegne en stabelbar til Novo Nordisk kantine i 1952. Stolen skulle være prisvenlig og imødekomme tidens pladsbesparende behov og dens konstruktion er et stykke moderne teknologihistorie i sig selv. Teknikken med at fremstille møbler i dampbøjet lamineret træ ses hos flere af tidens designere, som bl.a. den finske Alvar Aalto. Og teknikken er allerede taget i brug i starten af det 20.århundrede af den østrigske møbelfabrikant Thonet. Arne Jacobsen var inspireret af de amerikanske designere Charles og Ray Eames, der også eksperimenterede med dambøjning af lamineret træ for at opnå den dobbeltkrumme form, som er karakteristisk for Myren.

Myren – en stol alle kender

Myren var den første danske industrielt masseproducerede træstol med sæde og ryg i ét stykke. Både i fremstilling og i brug har Myren flere fordele. Den er enkel, hurtig og forholdsvis billig at producere, og den er skabt af lette materialer, som gør den let at flytte rundt på. Med sine runde kurver har den et blødt og spændende udtryk, trods de hårde materialer den er lavet af. Og når man sætter sig og læner sig tilbage, kan man mærke, at ryglænet er fleksibelt og fjedrende.

Jacobsen insisterede på at fremstille stolen med tre ben, dels af æstetiske årsager, og fordi han mente, at en trebenet stol altid står stabilt på et ujævnt underlag. Dog blev den firbenede udgave den mest populære. Der var tvivl om, om den lille lette trebenede stol var stærk nok, men Myren og flere andre stole i serien har nu været i produktion i over 50 år. I dag sælges den både med tre og fire ben.

Myren er en klassisk stol, der ikke vil dø

Selvom Myren blev skabt i 1952, opfatter mange den stadig som en moderne stol pga. det enkle design. Den ligner stadig sig selv, da designet stort set ikke er blevet ændret. Derimod er 7′eren løbende blevet udviklet, og den kan fås i flere variationer, fx med polstring, med armlæn og med forskellige stel. At Myren er uændret betyder, at den stadig ses som et ikon – en designklassiker!

Myren er en del af udstillingen ’The Danish Chair – An International Affair’ på Designmuseum Danmark