Forsvunden Finn Juhl-sofa er dukket op efter 80 år

Nu har den verdens højeste vurderingspris på et stykke moderne dansk design nogensinde.

© Bruun Rasmussen

“Sofaen er i en mærkelig udhugget stil”

… Sådan lød det i en anmeldelse af sofaen fra Berlingske Aftenavis i 1939, da Finn Juhl-sofaen blev udstillet på Snedkerlaugets Møbeludstilling. Dengang virkede designet kontroversielt og provokerende - Til gengæld vakte den stor glæde hos Bruun Rasmussens afdeling for moderne design, da de for nyligt fik indleveret sofaen til auktion af en dansk familie:

– Da jeg så Finn Juhls sofa, kunne jeg næsten ikke tro, at det var sandt. Jeg har arbejdet hele mit voksenliv med dansk design, men det her er det mest interessante møbel, som jeg nogensinde har haft mellem hænderne. Sofaen kendes kun fra fotografier i litteraturen, og alle i designverdenen har troet, at den var forsvundet. Jeg betragter det nærmest som om, at et af de helt store mysterier i dansk designhistorie er blevet opklaret, fortæller Peter Kjelgaard, leder af afdelingen for design og kunsthåndværk hos Bruun Rasmussen.

© Bruun Rasmussen

LÆS OGSÅ

Det højest vurderede møbel

Sofaen fik såvidt vides ikke et navn af Finn Juhl, men hos sælgerne er den altid gået under betegnelsen Elefanten. “Elefanten” findes kun i det ene eksemplar, og med sin vurdering på 1,5-2 mio. kr. bliver den det hidtil højest vurderede møbel fra det 20. århundrede i Bruun Rasmussens historie som auktionshus.

Auktionen finder sted i auktionshuset på Bredgade d. 10 december.