© Alexander Höllsberg

En designer fortæller: Mammut Table

Laura Bilde ville forene æstetik og funktionalitet. Reslutatet blev et bord. I processen dukkede sihuetten af et snabeldyr frem og Mammut Table var født.

HVAD VAR VISIONEN BAG MAMMUT TABLE?

Jeg havde lyst til at udforske materialer og formsprængende konstruktioner i et minimalistisk design, hvor funktionalitet og æstetik bliver forenet. Denne tilgang var udgangspunktet for mit coffee table, Mammut, der består af tre forskellige materialer og tre forskellige former. Min vision var at anvende forskellige materialer i nye aspekter og kombinationer, der tilsammen skaber et funktionelt og skulpturelt udtryk. De geometriske former danner forskellige og ikke mindst interessante vinkler og er efter min mening med til at gøre Mammut til et værk - hvilket er det, jeg elsker! Når møblet bliver til et reelt værk.

© Alexander Höllsberg

HVOR HAR DU FUNDET INSPIRATIONEN TIL MAMMUT TABLE?

Jeg har over en længere periode haft lyst til at eksperimentere med formspænd, da jeg synes, at metoden åbner op for mange muligheder for form og funktion. Jeg er inspireret af, hvorledes et design kan have flere forskellige udtryk, alt afhængigt af hvorfra du iagttager konstruktionen. Det der det, der gør et design interessant, fordi det indbyder modtageren til at undersøge det nærmere.

© Alexander Höllsberg
© Alexander Höllsberg

HVORDAN HAR ARBEJDSPROCESSEN VÆRET?

Under hele processen eksperimenterede jeg med, hvorledes de forskellige materialer kunne belyses fra nye vinkler og tilsammen danne en stabil konstruktion, samtidig med, at jeg forholdte mig minimalistisk til formsproget. 
Jeg fyldte mit hoved med materialevalg, abstrakte former, funktioner og meget mere, imens jeg afprøvede det fysisk i værkstedet. Det er sjældent, at mine designprojekter er ens. Nogle er nøje overvejet og gennemtænkte, mens andre er dybt spontane og jeg har endnu ikke fundet svaret på, hvad der er det rigtige for mig. Mammut var i den grad et eksperimenterende projekt, som dog havde ligget i min underbevidsthed i et stykke tid, indtil jeg begyndte at udvikle designet i værkstedet 1:1. Her var selve formspændet af egetræsfiner en udfordring i sig selv, da det sammen med det bukkede metal skulle fungere som et bærende element.

Den fysiske del i designprocessen var enorm værdifuld for mig, da jeg formåede at undersøge, udfordre og udvikle form, funktion og materialer. Hertil blev jeg bevidst omkring, hvad der i realiteten kunne lade sig gøre i forhold til konstruktionens stabilitet og materialernes formgivning. Uden denne proces er det generelt svært for mig at nå helt i mål med mine projekter, da min ideer og tanker omkring et design skal udfordres før jeg opnår et tilfredsstillende resultat.

© Alexander Höllsberg
© Alexander Höllsberg

HVORDAN ADSKILLER SLUTPRODUKTET SIG FRA DINE FØRSTE IDEER?

Mine første ideer starter tit med at være abstrakte, hvor jeg efter lidt tid og nærmere overvejelser kan koge dem ned til et visuelt stærkt udtryk. Dette var også tilfældet med Mammut og de første tegninger er derfor ikke særlig beslægtede med det endelige resultat. Under processen har jeg udviklet og forenklet formsproget, hvor navnet Mammut ligeledes opstod, idet silhuetten af et snabeldyr dukkede frem.

© Alexander Höllsberg

HVAD ER FREMTIDEN FOR MAMMUT TABLE?

Jeg er i øjeblikket ved at lede efter en passende producent til Mammut, idet jeg tror på, at den fanger manges opmærksomhed og opfylder et behov for skulpturelt og funktionelt design. Indtil videre har jeg modtaget overvældende positiv efterspørgsel, både fra private og virksomheder, hvilket også giver mig endnu mere lyst til at arbejde videre med Mammut, da jeg er sikker på, at fremtiden vil byde på mange spændende muligheder.

© Alexander Höllsberg

Alle billederne er venligst udlånt af Laura Bilde og rettighederne tilhører Alexander Höllsberg.