Designer Øivind Slaatto har skabt en ny stol, som holdes sammen af én skrue

Stolen blev designet med ønsket om, at lave en stol, som var så bæredygtig som overhovedet muligt.

Med skruen som smykke & fortælling

I designer Øivind Slaattos nye stol for Magnus Olesen er en bæredygtig idé blevet til stolens visuelle særpræg. En enkelt skrue i messing fungerer på én gang som stolens karakteristiske smykke og holder samtidig alle komponenter sammen, så alt let kan skilles ad, udskiftes og genbruges.

Øivind Slaatto foran Marmorkirken med sit nye stoledesign for møbelproducenten Magnus Olesen, hvis showroom ligger med udsigt ud til kirken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Så bæredygtig som muligt

Den danske møbelfabrikant Magnus Olesen kontaktede i sin tid den anerkendte og prisbelønnede designer Øivind Slaatto med ønsket om at lave en stol, som var så bæredygtig som overhovedet muligt.

Øivind Slaatto, som bl.a. er kendt for sine lamper for Louis Poulsen og Le Klint samt højttalere for B&O, havde aldrig før designet en stol, men da han ønskede at brede sin designprofil ud og samtidig længe har interesseret sig for bæredygtighed, var projektet en oplagt mulighed.

"Det skal aldrig være billigere at smide ud og købe nyt end at reparere"

– Vi kan ikke være bekendte at lave ting, som skal smides ud. Den her stol er designet, så den indgår i en hel livscyklus. Dens komponenter er sat sammen med én skrue, hvilket betyder, at det er nemt at skifte de enkelte elementer ud.

Når vi tegner noget som designere, så er der en slutdato på de ting, vi laver: Ting bliver slidte, eller vi ønsker os fornyelse. Det har vi forsøgt at omfavne. Lad os sige, at sædet går i stykker. Så skiller du bare delene ad, skifter sædet ud med et nyt fra Magnus Olesen og sender det gamle tilbage til fabrikken, så det kan repareres og genbruges et andet sted.

Køber du stolen med polster, og har du spildt kaffe på den eller har ladet den stå for længe i solen, så skifter du bare polsteret ud. Det skal aldrig være billigere at smide ud og købe nyt end at reparere.

Vi har virkelig prøvet at tænke på, at vi skal tage vare på de ressourcer, som vi har, forklarer Øivind Slaatto.

Skitse af stolen tegnet af Øivind Slaatto.

© Øivind Slaatto

En hybrid af ungdommeligt vovemod og mange års erfaring

Idéen om at lave en stol, som på den måde kunne gå fra vugge til vugge og have flere liv, var dog ikke let at omsætte til praksis – specielt ikke for en designer, som aldrig før havde prøvet at lave en stol. Derfor var Øivind Slaatto meget glad for at samarbejde med Magnus Olesen, som siden 1937 har arbejdet med at skabe stole.

– Det at lave en stol, som bliver samlet med én skrue, det er naivt, og vi vidste ikke, om det overhovedet kunne lade sig gøre. Vi blev nødt til at lave mange tests. Det her projekt har kun kunnet lade sig gøre, fordi jeg har kunnet trække på den erfaring, som Magnus Olesen ligger inde med. Jeg har kunnet tale indgående med alle de stille genier fra fabrikken i Danmark, og vi har haft en tæt dialog. Det er derfor, den er blevet så god. Det er en hybrid af ungdommeligt vovemod og mange års erfaring, siger Øivind Slaatto.

Stolen er bæredygtig på flere planer: Alle dele kan udskiftes og genbruges. Den er lavet af finer, som er et bæredygtigt materiale. Den er lokalt produceret, den er funktionel og komfortabel, og så er den lavet i et så tidløst og naturligt design, at den kan holde i generationer.

© Magnus Olesen

En svær disciplin

Stolens udtryk er kommet organisk frem i processen.

Det at designe en stol er en af de sværeste discipliner inden for design, fordi det er en meget låst opgave: Den skal have en vis højde, så den passer til højden på et spisebord, den skal kunne stå stabilt, den skal give god komfort og dermed tilpasses den menneskelige krop, og for Øivind Slaatto var det også vigtigt, at den var let at flytte rundt på og kunne stables. Alle disse funktionelle krav har givet stolen dens form.

– Jeg prøver at gøre sådan, at tingene er naturlige: Hvad er naturen i en stol? Naturen i en stol, det handler om at sidde. Det er en krop, som skal sidde i den. Den skal følge kroppen og understøtte den. Vi har prøvet at gøre det indlysende. Det skal ikke være sådan en wow-oplevelse, men det, man gør, skal give mening, fortæller Øivind Slaatto.

På den måde er der ikke noget overflødigt på stolen. Alt har en funktion. Og funktionen skaber designet. Skruen midt på stolen er dens funktionelle og æstetiske signatur.

Den er et smykke, som samler elementerne og slutter dem i en enhed. Og den gør historien om bæredygtighed synlig.