Vinder af Årets Talent 2018: Prisen har åbnet en dør ind til den verden, som jeg har fulgt på sidelinjen

Det unge talent har blandt andet brugt legatet på en rejse til Senegal og arbejder lige nu på en stor tekstilkollektion.

© Cecilie Nicoline Rasmussen

Ungt designtalent

Hvert år ved Design Awards hylder BO BEDRE de nye designtalenter og i 2018 var Tanja Kirst én af de unge stjerneskud, som fik både en pris og et rejselegat.

Vi har fulgt op på Tanja Kirsts spændende rejse, siden hun modtog prisen.

© Tanja Kirst

Hvad har det betydet for dig at modtage prisen som Årets Talent til Design Awards 2018?

Det var en virkelig stor anerkendelse og et skulderklap at modtage prisen som Årets Talent, blot 3 måneder efter min afgangseksamen fra KADK.

Da jeg fik at vide, at jeg skulle modtage prisen, føltes det som om, at der pludseligt blev åbnet en dør ind til den verden, som jeg har fulgt med i på sidelinjen i min studietid. Det var helt vildt!

Hvad har prisen åbnet af muligheder?

Jeg har fået mange henvendelser fra både små og større virksomheder, som gerne vil samarbejde. Jeg er først lige gået i gang med opstart af min egen virksomhed, da jeg arbejder på min første store freelance opgave, hvor jeg skal designe en tekstilkollektion.

Det er endnu ikke officielt - går alt efter planen, vil det blive lanceret på Salone del mobile i Milano 2020.

© Tanja Kirst

Hvad har du opnået siden du modtog prisen?

Jeg har fået fuldtidsjob i Kvadrat, hvor jeg arbejder som showroom manager.

Udover det var jeg finalist i kategorien til Danish Design Award i kategorien Young Talent med mit afgangsprojekt "Re:Thinking Hemp". For et halvt år siden modtog jeg en invitation fra Anni Albers og Josef Albers Foundation til et ophold på et af deres residencies.

Anni Albers arbejde med vævning og tekstiler har inspireret mig i mange år, så det var en oplagt mulighed for mig. Jeg fik fri fra mit arbejde og tilbragte hele september måned på residency i Senegal, Afrika sponsoreret af The Albers Foundation.

Her boede jeg på Thread, et kulturelt center der ligger i en lille landsby ved navn Sinthian, 8 timers køretur fra Senegals hovedstad Dakar. Thread blev i 2018 valgt til "Times Worlds Greatest Places".

Min tid på Thread har været meget inspirerende og lærerig. Bygningen er designet af den japanske arkitekt Toshiko Mori, og jeg har gennem hele mit ophold nydt at bevæge mig rundt og leve en måned i denne fantastiske bygning.

Der er hverken internet eller mobilsignal, så jeg har været helt afskåret fra omverdenen, langt ude på landet med hestevogne, lerhytter og jeg har spist lokale madvarer fra det nærliggende landbrug.

Jeg valgte ikke at tage min computer med, da jeg i stedet ville tegne i hånden. Det blev til en serie af skitser til min kommende tekstilkollektion.

Hvad drømmer du om for fremtiden?

At fortsætte den rejse jeg allerede er på. Jeg er meget spændt på mit første samarbejde og kollektion i eget navn.

Jeg nyder virkelig skabelsesprocessen, og jeg drømmer om at indgå i flere spændende samarbejder.

Jeg vil også gerne arbejde mere med bæredygtige materialer og arbejde på tværs af forskellige fagligheder.

Tekstilindustrien er en af de mest miljøbelastende på verdensplan, og som designer er det min drøm og intention at bidrage til en mere bæredygtig udvikling i tekstilindustrien.

© Tanja Kirst