Design Awards 2022: Årets Grønne Idé

Prisen for Årets Grønne Idé går til et initiativ, et produkt eller en person, der med innovation og omtanke er med til at gøre hverdagen mere bæredygtig. Se de nominerede her.

Årets Grønne Idé

BO BEDRE hylder i samarbejde med Bolig Magasinet og Scandinavian Living det bedste design og de bedste designere i årets løb. I den forbindelse kåres Årets Grønne Idé. Se de nominerede her.

Sofabord af ålegræs af David Thulstrup for Søuld

Sofabord af ålegræs af David Thulstrup for Søuld
Da David Thulstrup udviklede projektet The MOMENTUM for Søuld, var det for at undersøge, hvordan ålegræs kunne bruges til andet end de traditionelle tangtage på Læsø. Udover materialets fine akustiske evner kan det også omdannes som en del af et møbel. Især David Thulstrups borde er i en klasse for sig. Moderne i sit udtryk og med tanghistorien gemt i bordets ben. Når den britiske designer Tom Dixon på årets Milano-messe fortæller om tang som materiale og viser billeder af Læsø, er det David Thulstrup og Søulds fortjeneste, at verden nu tænker tang ind som et materiale.

Conscious af Børge Mogensen for Mater

Conscious af Børge Mogensen for Mater
Brugt industriaffald fra Grohe og BKI Kaffe i en Børge Mogensen stol? Ja, hvorfor ikke? Kombinationen af et klassisk møbel af en af Danmarks allerstørste designere og en af landets førende bæredygtige virksomheder er et match made in heaven. Det er første gang, at et Børge Mogensen-design relanceres i et andet materiale end originalen. Et nyt bæredygtigt og cirkulært materiale lavet af affald, udviklet og patenteret af Mater, som består af et upcyclet fiberbaseret materiale af affald og plastik, som i dette tilfælde også blandes med savsmuld fra FSC-træet fra stolens ben. Jo, design med god samvittighed.

Marée Chair af Jens Martin Skibsted for Montana

Marée Chair af Jens Martin Skibsted for Montana
Jens Martin Skibsted lod sig inspirere af de karakteristiske bølgeformede sandriller, som tidevandet skaber, da han tegnede stolen Marée, der netop betyder tidevand på fransk. Stolens sæde er lavet af 100% genbrugsplast. Også i stolens polstrede udgaver har han og Montana brugt stoffer, som indeholder genbrug. Det åbne formsprog inviterer brugeren til en siddeoplevelse.

Wilson sofa af Sofacompany

Wilson sofa af Sofacompany
1970’erne inspirerer designere til mere afslappede møbler – således også Mathias Mouritsen, der med sofaen Wilson leger med datidens uhøjtidelige møbler i en 2022-udgave. Kombinationen af FSC-certificeret ask, hynder i 100% økologisk naturlatex og betræk af det 100% genanvendt polyesterkvalitet gør, at møblet er fuldstændig gennemtænkt. Også at sofaen kan samles helt uden brug af skruer og værktøj, så møblet dermed kan fragtes som ”flat pack”. Sofacompany har med Wilson produceret en sofa, som er langtidsholdbar og kan nedbrydes, når den tid kommer.

R.U.M-stol af CF Møller Design for Wehlers

Wehlers
© Wehlers

R.U.M-stol af CF Møller Design for Wehlers
Du sidder på et sæde af øl og på ben af fiskenet … R.U.M-stolen indeholder mange genbrugshistorier. CF Møller Design tænker visionært og genbruger forskellige materialer, så R.U.M-stolen findes nu i mange forskellige udgaver. Fx med fiskenet opsamlet og sorteret i og omkring Danmark for at sikre den højeste kvalitet og farvekombination. Men også E-affald fra gamle computere til biludstyr bliver upcyclet til en robust masse – i et samarbejde mellem Wehlers, Carlsberg og A:GAIN. Flottest står stolen i de to materialer grøn plastik fra Carlsbergs ølfustager og orange fiskenet.

Eco Structure af Margrethe Odgaard for Ege Carpet

Eco Structure af Margrethe Odgaard for Ege Carpet
Bæredygtige produkter skal ikke kun være gennemtænkte rent produktionsmæssigt. Hvis de skal have en gang på jord, skal de også se smukke ud. De 56 farver, Margrethe Odgaard har udviklet til Ege Carpets Eco kollektioner, er skabt til at interagere med andre farver, materialer, lys og rum. Tæpperne er designet af garn, som er lavet af gamle fiskenet, industrielt affald og brugte tæpper. Margrethe Odgaard beviser endnu engang, at hendes farvesans er helt suveræn.