Design Århus - her det nye kulturcentrum: Godsbanen.
© visitaarhus

Design Århus - det skal du se næste gang du er i Århus

Hvis vi var i Århus, så var det disse butikker og restauranter, vi ville besøge. Har du bedre bud?

Designfreak Århus

I Århus findes alt, hvad en designfreak kan ønske sig.

Byen er berømt for sit pulserende kulturliv, men hvor er det egentlig, man skal tage hen, hvis man gerne vil give den gas i nattelivet? Hvor skal man spise? Og hvor findes der listige butikker med unikke designnyheder?

Se med her, så er du straks klogere. Med mindre du er fra Århus, så ved du sikkert meget bedre. I så fald håber vi, at du vil dele din viden med os i kommentatorfeltet her på siden eller på Facebook eller Instagram.

Det var der allerede mange, der gjorde, da vil for nylig lavede et shotout til Bo Bedre Instagram-followers. Tak for tipsene! Flere af dem har vi skamløst brugt af.

& Other Stories i Apotekergården i Århus på Klostertorv
© Mikkel Hede

Designkæder i Århus

Leder du efter de seneste designnyder til boligen, så har Århus det hele. De fleste større designbutikker har nemlig også en filial i Århus.

For eksempel har Hay hele to flagsstores (Rosenkrantzgade og Skt. Clemens Stræde). Nova Møbler ligger i Guldsmedegade og Designer Zoo ligger i Badstuegade - begge i det hyggelige Latinterkvarter i den gamle bykerne.

Der er kort sagt ingen grund til at få abstinenser, hvis du er en designelskende Københavner i landflygtighed i Århus.

Unik jysk designbutik

Decorateshop

Der findes endda designbutikskæder, som holder sig eksklusivt til Jylland.

Decorateshop findes i Vejle, Horsens, Silkeborg, Kolding og Randers, men ellers ingen andre steder uden for Østjylland. Og slet ikke i København.

Men hvem ved, måske er Decorateshop ved at forberede et korstog til København. De er i hvert fald oprustede på varesortimentet, som ikke lader noget tilbage at ønske.

Shopping i Århus

For dem, der vil shoppe mainstream, er der altid "Strøget" med alle de pæne tøjbutikker og landsdækkende kæder - ja, og så er der også det altid meget velassorterede lokale stormagasin, Salling.

Leder man efter mere unikke varer, så fandtes der for 5-6 år siden groft sagt kun ét designvenligt kvarter - Latinerkvarteret i den gamle bydel bag Domkirken. Sådan er det ikke længere.

Restaurant Forlæns Baglæns i Jægersgårdsgade i Århus.
© Mikkel Hede

Eventyret om Jægersgårdsgade

I et et backwater til Hovedbanegården har Jægersgårdsgade altid ligget uden at gøre meget væsen af sig med sine anonyme, lave byhuse og brune værtshus. Det har i løbet af få år ændret sig fundamentalt.

Pludselig var der nemlig nogle ildsjæle, der hver for sig fik færten af udviklingsmulighederne i kvarteret.

Forlæns Baglæns

Lisbeth Kruse åbnede for 10 år siden sin lille, hyggelige restaurant Forlæns Baglæns i den fjerne ende af Jægersgårdsgade.

  • "Jeg havde hørt, at flere af de lokale efterspurgte restauranter," fortæller Lisbeth Kruse, der var den første til at åbne en "ung" resturant i Jægersgårdsgade. "Så undersøgte jeg forholdene og fandt ud af, at kommunen ville gøre vejen ensrettet".

I de hyggelige små lokaler i Jægersgårdsgade 23 serverer den tidligere skolelærer Lisbeth Kruse nu sammen med sin stab lækker spanskinspireret mad. Flere fra hendes personale har trådt deres barnesko i Forlæns Baglæns. Kokken, der tryllede i køkkenet, da Bo Bedre var forbi, var for eksempel begyndt som opvasker i restauranten ti år tilbage.

Gå-i-byen-gade

Det tog lidt tid, før de mange små butiker i Jægersgårdsgade blev lejet ud. De fleste århusianer siger næsten samstemmende, at det var for 5-6 år siden, at det store gennembrud kom. I dag er stort set alle hus på gadeplan blevet forvandlet til restaurant, café, designbutik eller keramikshop.

Stangtøj og butikskæder er stort set fraværende på den langstrakte gade på Frederksbjerg, som i dag er blevet de indviede byelskeres foretrukne gå-i-byen sted.

Keramik i Jægersgårdsgade

Keramikeren Marianne Røgild er en af de andre pionerer fra Wild West-dagene i Jægersgårdsgade - dengang gaden kun var kendt for sine ryger-saloons.

-"Jeg gik bevidst efter et lokale i Jægersgårdsgade", fortæller Marianne Røgild, med fingrene nede i den våde ler i sin værkstedsbutik i en kælder i jægersgårdsgade. Hun var den første designmindede entreprenør, der for 12 år siden slog sig ned i gaden

-"Jeg havde fået at vide fra en bekendt, der arbejde i rejsebureaubranchen, at Jægersgårdsgade ville blive stort," fortsætter Marianne Røgild. "Lokalemæssigt var det dengang ikke så dyrt. Det er det blevet. Nu er det blevet til en sammenhængende strøggade, der er forbundet med butikker fra den ene ende til den anden".

Marianne Røgild siger, at det tog hende et par år, før butikken kunne løbe rundt. Hun og de andre frontier-designmennesker i Jægersgårdsgade blev hjulpet godt på vej af, at Bruunsgade-kvarteret bag Hovedbanegården lige i nærheden eksploderende med næsten-skyskrabere og et stort velassorteret butikscenter (Bruuns Galleri).

Keramik med posten

Marianne Røgild sælger primært stentøj fra sin butik, men hun har også en webshop: marianneroegild.dk. Det er dog begrænset, hvad hun sælger herigennem, for som hun selv siger.

"Det er lidt besværligt at sende keramik med posten".

Kunsthåndværk i Århus

I Jægersgaardsgade og andre steder i Århus midtby ligger der flere butikker, der forhandler unika kunsthåndværk, blandt andet:

Keramik og tekstil i 1+1 Textil og Design

Keramik er også blevet superpopulært i Århus - som i resten af landet -, og der findes flere butikker specialiseret i keramik ud over Marianne Røgilds shop i Jægergårdsgade.

Det største udvalg i keramik finder man ubetinget i Grønnegade 41 i keramik- og designbutikken "1+1 Textil og Design". Her har tekstildesigneren Helene Vonsild et svimlende udbud af unika keramik. Mellem 100-150 keramikere er repræsenteret.

Meget af keramikken i 1+1 Textil og Design er ultrasmåt. Derfor er prisen også moderat for mange af varerne - og det er helt bevidst. Helene Vonsild tilstræber nemlig at holde prislejet på et niveau, hvor det meste kan gives væk som venindegave, uden at giveren bliver ruineret, og uden at modtageren bliver forlegen.

Butikkens webshop er under udvikling, men allerede nu kan man via webshoppen købe tekstiler og keramik, som Helene Vonsild ikke er bleg for at sende med posten.

Godsbanen i Århus. Her er værksteder til keramik, træ, snedkeri mm.

De åbne værksteder på Godsbanen

Er du selv kunstner eller kunsthåndværker, så har Århus et boblende værkstedsmiljø. i 2012 åbnede Godsbanen med åbne værksteder inden for snart sagt alle kunstneriske udtryksformer: keramik, træværksted, foto, teater og meget mere. Her kan håbefulde kunstnerspirer få kyndig vejledning af erfarne kunstnere_. _

Godsbanen er indrettet i den gamle, nu nedlagte godsbaneterminal i et mix af gammel industriel stil og og moderne arkitektur.

Læs mere her om nogle af de mange store arkitektoniske seværdigheder inden for museum og kultur, som Århus poster ud i disse år (ud over Godsbanen).

Urban Wood Support

Den mest unikke butik i Århus hedder Baejkonbastardo. Her snedkerer Kurt Hansen og hans skibssnedker-kompis småmøbler, sofaborde, taburetter og lignende, som folk kan komme ind fra gaden og bestille efter mål.

Alt det er meget straight. Det er alle off-projekterne, som gør butikken hip. For eksemepel surfboard-sofabordet på hjul eller de pimpede høvlebænke, som skinner som et rokokkomøbel. Eller fantasifulde figurer som Ole Mølbys mærkelige tank her nedenunder:

Restauranter i Århus

Begynder Århus-fareren at blive lidt sulten, så skal man inde i midtbyen ikke gå langt, før man finder en god restaurant. Vil man også gerne have en stilfuld indretning at kigge på, mens man spiser, så nævner vi i flæng:

Skt Pauls Apothek i Jægersgårdsgade

Lynfabrikken i Vestergade

Kähler Spisesalon - i M.P. Bruuns Gade, drevet af køkkentøjbrandet Kähler selv

Birks Køkken (madskole og bageri) - i Sydhavnsgade på Århus havn

Langhoff og Juul i Guldsmedegade (Se billedet herunder)

Michelin restauranter i Århus

Lad os slutte denne lille Århus-historie rundt omkring i DESIGN ÅRHUS med at tage en tur på Michelin-restaurant.

Den slags kan Århus nemlig også byde på. Siden februar 2016 kan hele tre restauranter smykke sig med en Michelin-stjerne:

Restaurant Frederikshøj

Restaurant SUBSTANS

Restaurant Gastromé (billedet herunder)

BO BEDRE på Instagram

Tusind tak til vores mange Instagram-brugere for inspiration og tips til vores besøg i DESIGN ÅRHUS.

Følg BO BEDRE på Instragram her. Eller tjek posten med vores shoutout til vores Instagrambrugere her: