Danmarks Næste Klassiker sættes i produktion af Louis Poulsen
Anne Boysen vandt både dommernes og seernes hjerter med sin sønderjyske dialekt og sin legende og intuitive tilgang til design. Senere på året kan du få hendes vindende design hjem i stuen.
AfEn lysende ny klassiker
Designer Anne Boysen vandt DRs Danmarks Næste Klassiker, med sit lampedesign. Det bliver Louis Poulsen, der får lov at sætte lampen i produktion, og den unge designer kommer dermed i fint selskab med nogle af dansk designs sværvægtere.

Via det nye samarbejde med Louis Poulsen kommer Anne Boysens design ind i en portefølje, der har rødder dybt i den danske designhistorie, blandt andet med Poul Henningsens klassiske og ikoniske lamper.
Anne Boysen:
Født 1980 i Sønderborg
Bor i Køge med sin mand Lars og deres søn Ebbe.
CV
- 2012: 4-måneders forløb, Aarhus Kunstakademi.
- 2011: 4-måneders forløb, Aarhus Kunstakademi.
- 2009-2012: Master of Architecture, Institute of Design, Aarhus School of Architecture.
- 2006-2007: 1-årig foto- & kunstforløb, Fotografisk Skole, Aarhus.
- 2004-2009: Bachelor of Architecture, Institute of Design, Aarhus School of Architecture.
- 2002-2004: 2-årig kunstforløb, Sønderjyllands Kunstskole.

Anne Boysen arbejder lige nu på at skabe flere lamper i serien, i samarbejde med Louis Poulsen.
Danmarks næste klassiker
Anne Boysen vandt både dommernes og seernes hjerter med sin sønderjyske dialekt og sin legende og intuitive tilgang til design, da hun hen over sensommeren og efteråret tonede frem på skærmen i DRs designkonkurrence Danmarks Næste Klassiker. Her vandt hun tre ud af de i alt seks konkurrencer, og hendes lampe-design løb med den endelige sejr og titlen som Danmarks Næste Klassiker.
Anne Boysen har indgået et samarbejde med lampeproducent Louis Poulsen, der forvalter en tung design-arv fra blandt andre Poul Henningsen, Verner Panton, Arne Jacobsen og Vilhelm Wohlert. Hendes lampe bliver dermed en del af en tung design-portefølje, der også inkluderer nutidige designere som GamFratesi, Olafur Eliasson og Øivind Slaatto.

“Lys er så sanseligt, du kan hurtigt mærke, om det er, som det skal være. Lys er meget umiddelbart og stemningsgivende, derfor synes jeg egentlig, at det er meget nemmere at arbejde med lys, end det er at lave en sofa,” forklarer den nyudklækkede lampedesigner.
Lampen under armen
Det var Anne Boysen selv, der henvendte sig til Louis Poulsen, allerede inden programmerne var på skærmen. Programmets dommere, designerne Kasper Salto og Louise Campbell, rådede hende til at afsøge mulighederne, inden designet blev vist på tv.
– Dommerne sagde til mig: Anne, du har lavet noget, der VIRKELIG er godt, du skal finde en producent nu, det skal ikke først være, når den kommer på tv, for der bliver du lagt ned af henvendelser, fortæller Anne Boysen.
Hun vidste med det samme, hvem der ville være de rigtige, til at løfte opgaven, så hun fik sat et møde i stand med Louis Poulsen og tog lampen under armen. Hun var ret klar i sit budskab til dem:
– Det handler ikke bare om lampen, som I ser her, det handler om, at jeg gerne vil indgå et samarbejde og lave flere ting - og det vil jeg gerne med jer. Så hvis I kun er interesserede i lampen, så bliver det for mit vedkommende et nej tak, sagde hun til dem.
Heldigvis var de hos Louis Poulsen overbeviste om kvaliteten i dét design, der stod foran dem.
– Vi var ikke i tvivl om, at vi meget gerne ville være med til at gøre det her til et produkt, der kunne lanceres, og ikke bare en designkonkurrencevinder. Vi håber på, at det bliver en kollektion, altså flere varianter af Annes design, fortæller David Obel Rosenkvist, der er ansvarlig for Louis Poulsens design og brand.

“Lyskvalitetsmæssigt, så gør den dét, at den skaber den her lidt hellige stemning, som kun rigtig godt lys kan,” sagde Louise Campbell, dommer i DRs Danmarks Næste Klassiker, om Anne Boysens lampe, da den blev kåret som vinder. Louise Campbell er selv lysdesigner og en del af Louis Poulsens portefølje.
En tung arv
Louis Poulsen er ét af de firmaer, der har været med til at udvikle og skabe noget af dét danske design, der i dag er kendt som klassikere. Derfor er det ikke med let hjerte, at et nyt design tilføjes den eksisterende portefølje.
– Vi tager jo ikke mange nye designere ind, vi er meget selektive. Det er ret vanskeligt i en moderne kontekst at føre dansk designs arv videre, fordi det for nogle designere bliver en begrænsning, mens andre prøver at bryde med den begrænsning, ved at tage afstand fra arven - kun ganske få kan se, at dét, der var fundamentet i tilgangen til det, der i dag er klassikere, kan udtrykkes på nye måder - men det kan Anne. Selvom Anne tilsyneladende arbejder meget intuitivt og legende, så er det helt tydeligt, at hun har fuldstændig styr på, hvor ting kommer fra i inspiration. Det var dét, vi så, da vi så hendes lampe og hendes måde at arbejde på, forklarer David Obel Rosenkvist.
Anne Boysen selv kan også godt se, hvordan hendes design ligger i tråd med klassisk dansk lampedesign.
– Jeg er æstetiker til fingerspidserne, jeg kender og elsker dansk design, det ligger på rygraden. Når jeg laver en form, er jeg altid meget bevidst om, hvad den udtrykker. Når jeg vælger materialer er jeg bevidst om, hvad det er for et udtryk og stemning, materialet skaber. Helt grundlæggende er jeg tilhænger af et meget simpelt formsprog. Jo mere simpelt og jo nemmere det er at afkode, jo renere går det ind, jeg kan godt lide ikke at overgøre ting. Jo mere, du skal skrabe ind til benet, jo bedre. Og dét tror jeg, er en del af dansk designs DNA, siger hun.
Jeg tror virkelig i mit hjerte, at den har potentialet til at blive en klassiker, fordi den er så ren i udtrykket. — Anne Boysen

Noget af det særlige ved Anne Boysens lampe er, at man kan lege med reflekteret og diffuseret lys og dermed skabe forskellige stemninger og udtryk med lyssætningen.
Formlen på en klassiker
Louis Poulsen opererer inden for nogle veldefinerede designregler, der er stærkt inspireret af PHs designtilgang og idéen om at afvejningen mellem design og godt lys skal være balanceret og vægtes lige. Desuden er det et krav, at lyset skal gøre de rum og de mennesker, der er i rummene bedre tilpas og bidrage med noget godt. Anne Boysens design lever op til alle de krav, konkluderede de hos Louis Poulsen.
Men er det så nok til, at lampen bliver en klassiker?
– Formlen til at lave noget, der kan blive en klassiker og holde i rigtig mange år, er en formel af 100 forskellige ingredienser, hvor det blandt andet handler om tiden, held, markedsføring, modtagelsen, kendskab; det handler om rigtig mange forskellige ting. Men først og fremmest handler det jo om designet, om produktet har en kvalitet, der gør, at muligheden er der til det, siger David Obel Rosenkvist og fortsætter:
– Der skal i designet være en originalitet, noget genkendeligt, noget proportionalt og noget funktionelt, som er appellerende i sig selv. I Annes design ligger nogle meget velkendte geometrier i form af cirklen, kvadraten og cylinderen, som er velkendte, men anvendt på nye måder og derfor ses i en anden sammenhæng. Der er også noget meget velkendt i materialerne, men anvendt på nye måder. Derudover er der en dobbelthed i selve det lystekniske, hvor der både er noget direkte og noget reflekteret lys, begge dele velkendte begreber, med anvendt på en interessant og nyskabende måde også. Så fundamentet er der i hvert tilfælde for, at det kan blive en klassiker. De næste 50 år vil vise, om alle de andre elementer, der er forudsætninger, også er til stede.
– Jeg tror virkelig i mit hjerte, at den har potentialet til at blive en klassiker, fordi den er så ren i udtrykket. Den forholder sig ikke til den tid den er i, man ville ikke sige, at det er en typisk 2020 lampe. Den er så ren og grafisk, at den kunne lige så godt være lavet for 50 år siden. Der er ikke nogen dikkedarer med, at det er en moderne overflade eller et formsprog, der lige er oppe i tiden. Den er jo bare simpel. Og alligevel er den så kompleks i forhold til lyset. Derfor tror jeg godt, den kan blive en klassiker, konkluderer Anne Boysen.
Anne Boysens design bliver tilgængeligt hos Louis Poulsen til efteråret.