En moderne mesterlære
– Jeg er den første ikkeuddannede snedker, der er i spidsen for Carl Hansen & Søn, men jeg har altid vidst, at det håndværksmæssige er selve grundlaget for firmaet. Så derfor har vi også som noget nyt etableret et lærlingeværksted, hvor over 20 lærlinge skal gennemgå den over tre år lange uddannelse, som det kræver at blive snedker. Det er hjælp til selvhjælp, for vi har brug for faguddannede snedkere.
– Lærlingene skal kunne lave de samlinger, der bruges i produktionen, på maskine såvel som i hånden. På den måde får man en gennemgående forståelse for samlingen og dens udfordringer. Lærlingene lærer bl.a. også at lave anderledes inventar til intern brug og lærer at restaurere ældre møbler og skabe bestillingsmøbler, og vi er dermed med til at uddanne alsidige møbelsnedkere. Sagt på en anden måde: en moderne mesterlære.
– I vores produktion tager maskinerne sig af det tunge arbejde, for så kan snedkerne koncentrere sig om detaljerne og sørge for, at træet får en sjæl. Du bliver ikke den nye Wegner, hvis ikke du er snedker og kan dit håndværk, siger Knud Erik Hansen, der gennem tiden har fulgt Danmarks store møbelarkitekter og har beundret fx Ole Wanscher, der kunne lave samlinger som næsten ingen andre.
Han blev aldrig så stor som fx Wegner, Mogensen og Jacobsen, fordi han desværre ikke i sin samtid mødte den rigtige kommercielle samarbejdspartner. Men samlinger kunne han lave. Wegners kunst var hele tiden at gå lige til stregen, ramme de millimeter, som afgjorde, om et møbel levede eller ej.