Bæredygtighed i højsædet: Møbelkollektion produceret i tang

Designeren David Thulstrup og den danske virksomhed Søuld har i samarbejde skabt den unikke kollektion, Momentum, som består af tang fra havet.

David Thulstrup

David Thulstrup, manden bag studioet under samme navn

© Studio David Thulstrup

Et bæredygtigt designsamarbejde

De sidste år har de haft travlt hos Studio David Thulstrup med at designe egne produkter, med designsamarbejder, med store indretninger af restauranter som Noma og af private hjem.

Midt i alt det forbliver det en vigtig del af grundlægger David Thulstrups praksis at afsøge markedet for mindre brands, der især har et stærkt materialefokus. Det var det, der lå til grund for hans samarbejde med Sørensen Læder i 2020, udstillet i Sabsay Gallery under 3daysofdesign i København – en udstilling, den danske tangvirksomhed Søuld så, hvorefter de kontaktede David Thulstrup.

Stor skærm lavet af tang

Den kæmpestore skærm er fleksibel og kan arrangeres, som man ønsker det

© Studio David Thulstrup

Historien bag designet

Søuld producerer akustikplader og byggematerialer lavet af tang, nærmere bestemt ålegræs. Virksomheden hed oprindeligt Læsø Tangbank og er grundlagt af Tobias Øhrstrøm, Pi Fabrin, Gunnar Agerskov, Kirsten Lynge og Henning Johansen og står på skuldrene af århundreders historie fra den lille ø i Nordjylland, hvor man i 1600-tallet begyndte at bygge de såkaldte tanghuse – huse, hvis tage er tækket med søgræs.

At bruge tang, og hvad der var tilgængeligt såsom træ og master fra forliste skibe, som materiale var i årevis en del af bygge- og arkitekturtraditionen på Læsø.

LÆS OGSÅ

Sofabord produceret i tang

Designet af sofabordet repræsenteret historien om ålegræstangens liv under vandet.

© Studio David Thulstrup

Momentum

I dag er der 28 huse tilbage ud af mere end 300, og det er Søuld-tækker Henning Johansen, som har stået for at renovere de eksisterende huse. Det er den historie og et besøg til Læsø, som har været afsættet for den serie limited edition-objekter, der har fået navnet Momentum, som David Thulstrup har designet for Søuld, og som blev vist under 3daysofdesign.

– Læsø, det kunstneriske aspekt og historien skulle helt forrest – om kvinderne, der byggede husene, om skibsmaster som byggemateriale, om vandet og tangens styrke, forklarer David Thulstrup.

Spisebord lavet af tang

Et closeup af spisebordet, hvor det var vigtigt at vise et tværsnit af ålegræsset for at forstå kompressionen af tangen.

© Studio David Thulstrup

Unikt og bæredygtigt design

Resultatet er fire objekter: sofabord, spisebord, podium og en stor skærm. David fortæller følgende om sine tanker om konceptet:

– Sofabordet består af Søuld-akustikmåtter, der er laserskåret ud i disks og derefter er stablet oven på hinanden til fire ben. Det symboliserer ålegræsset, der er komprimeret under vandet, og den polerede stålplade skaber refleksion af det grønne tintede glas, som ligger ovenpå igen, hvilket repræsenterer vandet. Med podiet repræsenterer benene skibsmaster – de fire ben står helt tæt holdt fast med to polerede stålplader, og tanken er, at fire mindre elementer tilsammen udgør ét stærkt element. Med spisebordet er pladen skåret således, at man skal forestille sig et tværsnit igennem et tanghus, så man virkelig forstår, hvor meget ålegræs et tag kræver. Sidst, men ikke mindst, den store skærm. Jeg besøgte Per Kirkebys atelier på Læsø og blev inspireret af de murstens-skulpturer, han havde i haven. Jeg havde lyst til at lave et objekt, der var enkelt og raffineret i sit udtryk, bygget af lange, udskårne Søuld-måtter stablet oven på hinanden, som var det mursten.

Søuld har en fantastisk fortælling, og det er alfa og omega for at skabe et fantastisk produkt. Man får automatisk meget forærende med naturmaterialer, fordi de har levet — David Thulstrup, designer
Rullevis af ålegræs

Rullevis af ålegræs klar til at blive lavet til akustikmåtter

© Studio David Thulstrup

Flere designs af naturmaterialer

Alle fire møbler er multifunktionelle og fungerer på én gang som design-objekt, akustikprodukt og i deres egentlige form af eksempelvis et bord. Og så er en bæredygtig komponent indbygget i materialerne, i og med at tangen findes i de danske farvande og allerede indgår i en eksisterende produktion.

Foruden forhåbentlig at inspirere andre designere til at kigge ud over de sædvanlige materialer vil David Thulstrup også rigtig gerne fortsætte ud af det bæredygtige spor, således at det er implementeret som en naturlighed i alt, hvad studiet laver.

– Det er vigtigt en gang imellem at have et kreativt frirum og få lov til at lege og teste tanker af, som jeg muligvis kommer til at bruge på andre projekter senere. Søuld har en fantastisk fortælling, og det er alfa og omega for at skabe et fantastisk produkt. Man får automatisk meget forærende med naturmaterialer, fordi de har levet. Det går jeg mere og mere op i: at historien skal flytte med ind i et design eller projekt. Søuld har et meget ærligt produkt, og det er svært ikke at blive begejstret. Det har åbnet mit sind op og gjort mig nysgerrig på, hvem vi ellers har her i Norden, som kan det samme i forhold til materialer, som vi skal være stolte over og fremhæve.

LÆS OGSÅ