Arven efter Hammershøi

Kählers nyeste kollektion - det fine Hammershøi-stel - er en hyldest til den gamle mesterdesigner, Svend Hammershøi. Mød manden, der skulle løfte arven ind i nutiden.

Hammershøi-stellet er en af de mange fine nyheder, som Kähler har præsenteret her til foråret. Men for særligt én mand betyder dette stel mere end Kählers øvrige kollektioner. Nemlig Hans-Christian Bauer, den norskfødte industrielle designer, der har ført føre arven fra den gamle Kähler-kunstner, Svend Hammershøi, ind i det nye årtusind.

”Som nutidig designer er jeg tilhænger af Kählers tilgang til arv og historie - at lade nutidige designere skabe nye produkter inspireret af gamle værker, fremfor at blot relancere produkter af fortidens designere. Jeg havde lagt mærke til denne tendens, men også at Hammershøi, den måske mest kendte Kähler-kunstner, ikke havde fået denne ære. Jeg dykkede derfor ned i Hammershøis store arv og fandt forskellige detaljer og karakteristikker, som jeg så moderniserede og remixede på en ny måde,” fortæller Hans-Christian Bauer.

Arbejdsmetoderne har ændret sig radikalt siden dengang, Send Hammershøi drejede sine terracotta-krukker og vaser, og i dag foregår arbejdet med at designe i langt højere grad ved computeren end ved drejebænken - men det ændrer dog ikke ved, at processen sagtens kan være langstrakt, og Hans-Christian og Kähler brugte da også rum tid på at sikre, at alle elementer af Hammershøi-stellet var lige præcis, som det skulle være.

”Jeg startede med at have en ide om at skabe et bredt stel, og skabte i løbet af et par uger en serie, som jeg så sendte ind til Kähler. De var fra starten meget positive, og gik hurtigt videre med serien, og i samarbejde udviklede vi det i løbet af et år til at blive den brede serie den er i dag. Nogle produkter er næsten ikke forandret siden første ide, mens andre har været mange versioner igennem inden de fandt sit det helt rigtige udtryk. Jeg arbejder mest på computer og på papir, og har lavet modeller ind i mellem på 3D printer eller i porcelæn for at undersøge hvordan de forskellige dele føles i hånden og ser ud i virkeligheden,” lyder det fra den kunstakademi-uddannede designer.

Hammershøi-stellet kommer i butikkerne her i løbet af foråret, men du kan allerede nu forudbestille de skønne sager hos Designfund.dk

Se hele Hammershøi-kollektionen hos Designfund.dk lige her