Whisky Chair Pernille Klemp Finn Juhl
© Finn Juhl

Ny Finn Juhl stol blev designet som en kommentar til det socialdemokratiske Danmark

Designet fortæller på en måde alt om, hvordan og hvem Finn Juhl var.

Et sjældent set design

House of Finn Juhl har netop sat et sjældent set ekstravagant design i produktion. Whiskystolen er tegnet af Finn Juhl i 1948 og er kendetegnet ved hans kunstneriske sans for formgivning, funktioner og detaljer.

Finn Juhl præsenterede den eksklusive stol på Snedkerlaugets udstilling under det selvvalgte tema "Kunstsamlerens dagligstue", men stolen kom på daværende tidspunkt ikke i produktion. Finn Juhl blev dengang kritiseret for at designe til eliten og ikke have bredde i sit arbejde, men den kritik tog han aldrig til sig.

– Det er jo helt fantastisk, at Finn Juhl har tegnet en stol med en indbygget plads til et glas whisky. Det fortæller på en måde alt om, hvordan han var. Han designede fuldstændig frit og uden tanke for det kommercielle aspekt, men designet var altid funktionelt begrundet. Hans møbler var ofte eksklusive og bestemt ikke "til folket", og af den grund nåede denne stol heller aldrig i produktion i sin samtid, men blev blot en kommentar til det socialdemokratiske Danmark, hvor der ikke var plads til den slags ekstravagance, fortæller Hans Henrik Sørensen, grundlægger og medejer af House of Finn Juhl.

Whisky Chair Pernille Klemp Finn Juhl
© Finn Juhl
Whisky Chair Pernille Klemp Finn Juhl
© Finn Juhl

Klart en smule politisk ukorrekt

Whiskystolen er udover at være ekstravagant også drilsk og sprælsk – og helt klart en smule politisk ukorrekt. Det højre armlæn breder sig organisk ud mod kanten, hvor en halvmåneformet bakke i poleret messing er lagt ned i træet. Den håndlavede bakke kan foldes ud til en cirkel, hvor et hul i messingpladen angiver, hvor et speciallavet whiskyglas skal placeres. Finn Juhls originale akvareltegning viser, hvordan to stole passer perfekt sammen, fordi højre og venstre armlæn er asymmetriske.

Whisky Chair Pernille Klemp Finn Juhl
© Finn Juhl

Specialudviklet fra ét fad

Whiskystolen produceres i amerikansk valnød og polstres i læder og/eller tekstil. Stolen har desuden karakteristiske messingfødder.

Ved køb af stol medfølger et unikt mundblæst glas af glasmager Mikkel Yerst i Silkeborg specielt udviklet til stolen. På Finn Juhls originale tegning er glasset ikke defineret, så det specialdesignede glas form er inspireret af stolen. De første 250 solgte stole nummereres, og der vil til disse ligeledes medfølge en limiteret og nummereret flaske tørverøget Single Malt, lagret på Amarone vinfade fra Stauning Whisky. Stauning Whisky er ligesom House of Finn Juhl beliggende på den rå, danske vestkyst, og de 250 flasker whisky er specialudviklet til stolen fra ét fad.

Den vejledende pris for Whiskystolen starter fra 67.313 kr.

LÆS OGSÅ