Uderum er hjerterum – Skønne billeder

Terrassen er indrettet med afsnit til solbadning, spisning, afslapning og læ for regn og blæst. Den er næsten som en udendørs lejlighed med forskellige rum. Indenfor er det omvendt. Her er de centrale rum lagt sammen i en stor velfungerende bolig.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Hængekøjen er blot én af terrassens mange kroge til afslapning – og til skygge. Puderne er fra Plus Fines forårskollektion.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Dagen slutter ofte under de hvide sejl, for her er både eftermiddags- og aftensol. Sejlene fra Ikea er sat op i anledning af en studenterfest, men har fået lov til at blive hængende. Puderne omkring bordet er et miks fra De 4 Årstider og Day Home. Briksen, der anes i baggrunden, har Vibeke og Morten selv bygget af træ og dernæst malet sort.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Fra haven ses terrassen, der løber rundt om tre af husets sider. Vibekes sommermorgener begynder på den lille bænk, hvor morgensolens første stråler rammer.

En spændende makeover, både ude og inde

Hvis arkitekten af huset fra 1964 blev sat af på matriklen, ville han med statsgaranti ikke kunne genkende sit projekt. Det traditionelle parcelhus i gule mursten er forandret til en super cool træbeklædt ejendom præget af originale løsninger og kreative beslutninger. Indenfor er de oprindelige gangarealer blevet sløjfet og integreret i et stort fællesrum. Udenfor er sket det modsatte: det nybyggede terrasseanlæg er inddelt i zoner og fyldt med spændende kroge, næsten som regulære rum.

Det var nemlig ikke kun huset, der fik den store makeover, dengang Vibeke Havmøller og hendes mand, Morten, overtog det. Også haven blev tænkt igennem på ny.

– Morten tænker i de store linjer og i rammerne, og jeg indretter. Vi har brugt et år på istandsættelse, og Morten har udført alt selv. Han er visuel og stilsikker, og havde fra starten et klart billede af, hvordan det hele skulle ende med at se ud. Både indenfor og udenfor. Ingen af os er vilde med gangarealer og synlige ledninger. Vi har lagt de oprindelige fællesrum sammen, og køkken, stuer og gange udgør nu et stort, vinkelret opholdsrum. Kun et enkelt sted har vi været nødsaget til at bevare et stykke gang-areal af hensyn til de bærende vægge, men ellers er det lykkedes at integrere de tidligere fordelingsgange med opholdsrummet. Al elektricitet er fræset ind i væggene, radiatorer er fjernet og erstattet med gulvvarme, og lofthøjden er hævet fra 2,40 m til 3,20 m, siger Vibeke Havmøller.

Inspireret af moderne hotelstil

At skabe et stort samlende rum og lade soveværelser og badeværelser udgå dérfra, har været selve kongstanken bag den indvendige istandsættelse, der breder sig over 282 m².

– Morten er dygtig til at skabe, men ikke glad for havearbejde. Udenfor ville vi derfor have så meget terrasse som muligt, og kun lidt plæne. Terrassen er bygget, så man kan rykke rundt efter solen hele dagen, fortæller Vibeke.

Terrassen ligger på tre af husets fire sider og er 190 m² stor. Den er lavet i lærketræ, der patinerer smukt. Store krukker med siv og græssorter fungerer som rumdelere.

– Vi er inspireret af en moderne hotelstil, tilsat den stemning, man finder på et loft i New York. Men også af en etnisk loungestil, som det fornemmes på terrassen, siger Vibeke.

indretning inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Vibeke og Mortens seneste tiltag er de sortolierede gulve i hele huset. Parret er inspireret af den rå New Yorker-loft-stil. Den hvide sofa er fra Tine K. Home. Det samme er pufferne. Krukken er købt hos De 4 Årstider. Gulvtæppet er fra Plus Fine, hvor Vibeke Havmøller er kreativ chef.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Terrassen er bygget af lærketræ, der patinerer flot. Overalt står store krukker med oliventræer, siv, buskbom og græsarter. Huset var oprindelig et tidstypisk parcelhus i gule mursten fra 1960’erne, men er blevet forvandlet til en cool villa anno 2017 med facader i sortmalet træ og sortsprossede vinduespartier fra gulv til loft.

indretning inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Morten har selv lavet glasvæggen af T-jern mellem hjemmearbejdsplads og opholdsrum.

indretning inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Der er masser af naturligt lysindfald i opholdsstuen, hvor dele af ydervæggen under istandsættelsen blev erstattet med store vinduespartier. Stemningen er både hyggelig og rå – understreget af pejsen og de mørk-olierede gulve. Indendørs er alle vinduesrammer hvidmalede, og udenfor er de sorte. Hjørnesofaen kan rumme hele familien og er opbygget i moduler og fra House CPH. Puderne er fra Christina Freiesleben, der står bag pop-up-butikken Roomers. Sofabordet er fra Rosmosegård, og den store krukke er købt hos De 4 Årstider.

indretning inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Ude og inde smelter sammen i villaen, hvor terrassedøre kan åbnes overalt. Det rå spisebord er fra Rosmosegård og har fået kompagniskab af stole fra Ikea. Stolene har betræk, der kan skiftes, og Vibeke veksler mellem hvide og grå. Lysekronen, der består af spots og elektriske stearinlys, er designet af Kevin Reilly. Krukken er fra Snowdrops Copenhagen, og skåle og glaslysestager er købt i Rue Verte.

indretning inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

De centrale rum er lagt sammen og udgør nu ét stort vinkelareal. Køkkenet er fra Kvik.

indretning inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Gulvet i huset er i niveau med terrassedækket, og fra spiseafdelingen træder man direkte ud på terrassen. Store vinduespartier trækker lyset indendørs og gør grænsen mellem ude og inde mindre.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Stemningen oser af varme og atmosfære på den 190 m² store terrasse med masser af lækroge. Overalt har Vibeke plantet krukker i samme farvetone, også væksterne, og samlet i grupper.

køkken inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Bordpladen i køkkenet er en kraftig egetræsplade, som oprindelig var hvidpigmenteret, men fornylig har fået samme oliebehandling som gulvene. Fliserne på bagvæggen er fra Mosaikhjørnet. Pejsen fungerer som eneste rumdeler og skaber antydningsvis en grænse mellem spiseplads og sofahjørne. Den har glas på to sider, og er fra CMC Pejse.

soveværelse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Soveværelset var oprindelig stue i den gamle planløsning, og pejsen var der allerede. Den er blevet muret op på ny i beton. Det Marrakech-inspirerede gulvtæppe er fra Snowdrops Copenhagen. Med de høje træer er lidt af udelivet rykket indenfor. De er fra Handelskompagniet Henrik Steen.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Den ene af udearealets to spisekroge er overdækket af et halvtag, der holder både sommerregn og aftendug væk. Lamperne har Vibeke købt i Frankrig. Den lange lysestage er sat sammen af små fyrfadsstager i glas og drivtømmer. De sorte møbler er i vejrbestandigt polyrattan.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Der er etnisk loungestemning på terrassen. Sofabordene er lavet af to bordplader fra Nobelium, der er placeret oven på gamle ølkasser, som Vibeke har malet sorte. Det store fad har hun købt på grønttorvet.

soveværelse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Sengegavlen har Vibeke og Morten selv lavet. Sengetæppe og sengetøj er købt hos Rue Verte, og bordlampen er fra Tine K. Home. Kelimpuden er fra Roomers, og de øvrige puder fra Tine K. Home.

terrasse inspiration
© Andreas Mikkel Hansen

Murene, der vender mod naboskellet, er malet sorte, ligesom husets træbeklædte facader og skaber en rolig og varm baggrund for loungeområdet.