Sommerliv i reden

Farfars gamle sommerhus fra 1930'erne er blevet skiftet ud med et nyt. Men stemningen, udsigten og havørredfiskeriet i Sejerøbugten er stadig den samme.

Huset deler grunden i to, så der bliver en hav-side med udsigt, men hvor det blæser en del, og en have-side med læ. Fra haven har man et flot kig gennem huset, så man altid er i kontakt med vandet. Væggene er malet grantræ, og taget er tagpap med lister, som er økonomiske og praktiske løsninger. Huset er på 88 m2, og annekset bag det på 16 m2. Grunden er ca. 800 m2. Modsatte side: Sophus Søbye er med familien - og sin brækkede lillefinger - på vej ned til stranden. Til venstre ser man Nekselø, og ved siden af skimter man Sejerø. Familien har to joller, som de bruger til bl.a. fiskeri. Sophus Søbye har fanget flere havørreder i området.

Der findes ikke problemer - kun udfordringer. Dem var der til gengæld nok af, da sommerhuset Reden ved Havnsø på Sjælland skulle føres ind i moderne tid. En af dem var at få fire ejere til at enes om et fælles projekt. Den største udfordring var dog selve huset. - Det blev bygget af min farfar i 1930’erne, dengang man ikke havde nogen penge. Så det blev groft sagt hamret sammen af sildekasser og rustne søm. Der var meget Klondike over det, forklarer arkitekt Sophus Søbye, som ejer huset sammen med tre fætre og kusiner samt én, der ikke hører til familien. Udfordring 1: Da han gik i gang med projektet, havde huset stort set stået forladt og i forfald i en årrække, og selv om minder fra barndommens ferier opvejede mange af manglerne i huset, så var de svære at overse. - Derfor endte vi med at rive det helt ned og begynde forfra. Det var ganske enkelt for dårlige materialer, og fx isolation levede slet ikke op til moderne krav, siger Sophus Søbye og forklarer, at det nye hus er isoleret efter alle kunstens regler. Samtidig er køkken og bad ført op til moderne normer. Udfordring 2: Alle var enige om, at Klondike-stemningen fra det gamle hus skulle bevares, uden at de ville gå på kompromis med nutidens standarder.
- En af de ting, vi alle kunne lide ved det gamle hus, var, at man kunne se fra haven, gennem huset og ud over havet, fortæller Sophus Søbye. Det flotte kig skyldes vel at mærke ikke de mange sprækker og revner i det utætte hus, men at farfaren havde tænkt over vinduers og døres placering, da han bankede sit sommerhus sammen. - Det har vi bevaret ved at lave symmetri mellem døre og vinduer på begge sider af huset, så der bliver to flotte kig fra have til hav, uden at vi sidder i en glaskasse, hvor naboerne kan se ind, siger Sophus Søbye. Udfordring 3: De fleste familier ved, at det er få mennesker, man kan blive så rygende uenige med, som sin familie. Især over penge og ejendom. - Det er faktisk gået overraskende smertefrit. Jeg er den eneste af os, der er arkitekt, så jeg fik ret frie hænder til at tegne huset. Og så har vi lavet en række husregler og en detaljeret plan over, hvem der har hvilke uger, og så kan man jo altid bytte, siger Sophus Søbye. Han er glad for, at familien på den måde har undgået det, der i mange andre familier ville være den uundgåelige udgang på at eje et hus sammen, og som kunne blive Udfordring 4: Det store familieskænderi.

Ejerne var fra starten enige om, at de ville have et hus, der kunne holde til både børn, der slæber sand ind fra stranden og leger med sten, og voksne, der vil slappe af. Gulvet er derfor i slidstærk og bæredygtig bambus, som samtidig fås til en fornuftig pris. Sofaen er fra BoConcept, og puderne en blanding af Ferm Living og eget syarbejde. Lamperne fra Bestlite. Stolen Hee er fra Hay. Fliserne på bordet er fra Made a Mano.

Køkken og stue/spisestue ligger i forlængelse af hinanden, for at alle kan være i samme rum - også når der laves mad eller ryddes af. Bjælken i loftet og stolpen er udført, så de er synlige, fordi Sophus Søbye gerne vil have konstruktionen til at træde frem. Det er et element, han ofte bruger i de huse, han tegner. Spisebordet og stolene af Børge Mogensen er fundet i Den Blå Avis, og lamperne i køkkenet er fra Frandsen Lighting. I hjørnet en Pernilla 69 af Bruno Mathsson, og herover et par bogkasser fra Trævarefabrikernes Udsalg.

I haven er der læ for den ofte ret stride nordøstenvind. Annekset til højre bruges som redskabsskur, men er fuldt forberedt til, at der kan indrettes soveafdeling. Bøgetræet er plantet af Sophus Søbyes farfar.

Børnene elsker deres lege-hems. Den er ført igennem til det ene af husets to forældresoveværelser, der ligger ved siden af, så de to i øvrigt helt ens soveværelser får hver deres karakter. Over køjesengen fra Ilva hænger fem små tegninger fra Tommeliden, som er fra farfarens hus.

Køkkenet er praktisk indrettet og uden store dikkedarer. Sammenhængen med spisestuen var vigtig for ejerne, som derfor har lavet en bardisk med en halvvæg, der skjuler potter og pander. Skydedøren sparer plads i køkken og entré, og den skrappe farve virker som et grafisk element. Fliserne er fra Floor Gres.

Oskar har fundet badebælte og spand frem og er på vej ned til stranden. Lige indenfor døren ligger entré og bad/toilet. Fliserne er valgt ud fra et praktisk hensyn, fordi de er slidstærke og lette at holde.

Relaterede Artikler