Sommer med Christina

Det klassiske sommerhus i Odsherred er med en tilbygning blevet en skøn oase. Her står arkitekt Christina Halskov, af fra stress og jag i hverdagen, nyder livet og lader op til nye udfordringer.

© Kristian Septimius Krogh

Sommerhuset i Odsherred er smukt beliggende på en 1310 m stor jævn naturgrund, omgivet af træer, kun 400 m fra Sejerøbugten. Huset vidner om stor design-aktivitet og om, at her bor et menneske, der har blik for den mindste detalje. Sort-hvide elementer og en grafisk stram og enkel stil, med få kontrastfyldte kulører er kendeteg- nende for arkitekt Christina Halskovs personlige indretning både derhjemme og i sommerhuset. Da BO BEDRE kommer på besøg, bager solen ned fra en skyfri himmel, og Christina Halskov sidder i den åbne have- dør, misser med øjnene mod solen og er helt optaget af et lille rødt egernpar, der hopper rundt mellem træerne og skælder ud på hinanden.

  • Jeg bliver bevidst om lykken, når jeg er her, griner hun glad.

Det kan næppe komme bag på nogen, at der er foretaget en del ændringer, siden Christina i 2004 købte det beskedne 55 m2 kulørte træ-fritidshus fra 1965. Datidens blå, røde og karrygule trend-kulører hang stadig ved de små rum, så det krævede en god forestillingsevne at se ind i fremtiden. Det er heldigvis ikke noget problem for arkitekten, der som noget af det første gik i gang med at fælde træer for at kunne danne sig et overblik over grunden og samtidig skabe lys og luft omkring huset.

163 høje træer er til dato nedlagt, hvilket siger ikke så lidt om det vildnis, Christina mødte, og om at hun er en hardcore husejer. Flere dekorative runde brændestabler vidner i dag om den aktive indsats.

  • Mange liter sort og hvid maling blev ind- købt. Sort til blokhusbrædderne udendørs på facaden og hvidt til vinduer, vægge og lofter inden døre. Det er helt ufatteligt, som hvid maling kan forvandle små rum, og få huset til at åbne sig, lyder det fra Christina.

Hun kommer her, så ofte det kan lade sig gøre - i weekender, helligdage og i ferier. I 2011 var der kommet så meget styr på hus og have, at hun satte sig til tegnebrættet. En beslutning om at udvide huset med ekstra 20 m2 til en ny stue skulle gennemføres.

Med håndværkeres hjælp blev udvidelsen en realitet. Der kom store vinduer i den nye del, hvilket trækker naturen ind i stuen og får ude- og indeliv til at flyde mere sammen. Samtidig blev taget opdateret med et mere tidssvarende i oplistet sort tagpap, og træterrassen ud mod haven forlænget.

  • Mit sommerhus er mit åndehul, og næst efter min skønne søn betyder det alt for mig, siger Christina.

På sådan en solrig højsommerdag er der frit lysindfald i det nymalede hus, og de hvide vægge og lofter reflekterer lyset og giver indtrykket et ekstra boost. Hvide hørliftgardiner kan trækkes ned og skærme for solen. Træloftet går til kip, og det åbne stue-alrum, med den enkle møblering, syner umiddelbart større, end det i virkeligheden er. Indretningen er nærmest poetisk - let og overskuelig, med få møbler af godt design og god kvalitet. Nogle er fra hendes egen tegnestue, andre er købt brugt på auktion. Der er hyggelige rejseminder, og så er der ting fundet på det lokale loppemarked.

  • Godt design er for mig, når det visuelle og det funktionelle forenes i en ægte stram stil, som fx lampen Ledet, som vi har tegnet til Ikea. Det er god kvalitet til en god pris. Den blev nomineret til BO BEDREs Design Award i kategorien Bedste lampe 2010, siger hun.

Det store alrum domineres af et hvidt spisebord med to sorte fotolamper over, og, placeret strategisk rigtigt foran vinduet med front mod haven, to flagermusstole i sort kanvas. Det lille køkken, der ligger i åben forbindelse med stuen, er praktisk indrettet med vaskemaskine og dør ud til haven. I den bageste del af huset findes to mindre sove- værelser, et med dobbeltseng, et andet med køjeplads til to, samt et mindre badeværelse. Et lille anneks er indrettet til gæstehus med to sengepladser.

  • Jeg er her kun i sommerhalvåret, mellem påske og efterårsferie. Jeg elsker at være her alene, men det er også tit, her er familie og venner på besøg. Når sommervejret spiller os et puds, er det godt, at der nu er bedre plads til at kunne rykke indendøre. Spisebordet kan nemt forlænges til dobbelt størrelse, og her er sovepladser til mindst seks personer. Mit næste projekt er at få udskiftet den gamle brændeovn og få installeret en ny brændeovn i eget design fra Scan, så kan jeg måske udvide sæsonen og nyde huset endnu mere, lyder det fra Christina Halskov.
© Kristian Septimius Krogh

Arkitekt Christina Halskov har selv stået for moderniseringen af det gamle sommerhus fra 1965. I dag fremstår det som et moderne sort langhus beklædt med blokhusbrædder, store vinduer mod haven og et flot oplistet tagpaptag.

Christina Halskov nyder idyllen i sit sommerhus. Hun er især glad for at gå ture på strandengen, hvor hun ofte plukker buketter af vilde blomster, som passer lige til sommerhusstemningen.

© Kristian Septimius Krogh

Tilbygningen er på 20 m2, hvilket gav plads til den nye stue, så huset i dag er 75 m2. Indretningen er helt enkel og overskuelig. Alt står grafisk snorlige og stramt, med kun ganske få farverige afstikkere. Lamperne er fra Ikea, Flagermusstolene fra CasaShop, og spisebordet er et Loop fra Hay.

© Kristian Septimius Krogh

Mange husejere tager cyklen ned til Sejerøbugten, med den smukke strandeng der ligger bare et par hundrede meter fra sommerhuset.

© Kristian Septimius Krogh

Sommerhuset ligger skjult for nysgerrige blikke på en stor, dejlig naturgrund. Der er fjernet i alt 163 træer på grunden, hvilket betyder, at der er rigeligt med brænde mange år frem.

© Kristian Septimius Krogh

Det bedste sted man kan sidde indenfor og nyde udsigten til haven og de flotte træer er i de to sorte flagermusstole foran vinduet i stuen. Stolene er fra CasaShop, og lamperne er Lersta fra Ikea.

© Kristian Septimius Krogh

BO BEDRE nominerede i 2010 Halskov & Dalsgaard Designs lampe, Ledet, designet for Ikea, til Årets lampe. Og Christina Halskov har naturligvis et par stykker stående i sit sommerhus.

© Kristian Septimius Krogh

Pink pangfarver lyser op i det lille hjørne, overfor køkkenet, med de to fletlænestole fra Ikea. Puderne i stolene er af Simone Bendix. Billedet på væggen er fra en udstilling på Saatchi Gallery i London, og puderne med sorte, hvide og pink striber er fra Kira-cph. Den sorte lange bænk er Sara Bench fra Hay.

© Kristian Septimius Krogh

Blomster, bøger og stråhatte skaber en skøn stemning af sommerhusliv, og ved at mikse med foto og billeder bliver det en hel collage. Vaserne Tangle med kobberbånd er nyeste produkt designet af Halskov & Dalsgaard Design for Stelton.

© Kristian Septimius Krogh

Hyggekrogen på terrassen er beskyttet mod vinden. Havemøblerne er fra Skovshoved Møbelfabrik.

© Kristian Septimius Krogh

Der er forskel på, hvad man ønsker af et sommerhus, og for Christina Halskov gjorde grunden forskellen.

  • Trods husets overkommelige størrelse og grundens behov for omsorg havde stedet en rigtig skøn udstråling, syntes jeg. Det ligger på en grusvej med havet nede for enden af vejen, hvilket også betød meget. Christina Halskov forbinder sit sommerhus med fred og ro - og et sted, hun gerne er alene.

  • Her i sommerhuset kan jeg virkelig koble af fra en travl hverdag i byen. Det er det dejligste Simple Living, der leves her, og med gode naboer og venner i de nære omgivelser. Altid mulighed for hyggeligt socialt samvær, når lysten er til det, og tilsvarende mulighed for at vegetere og være i fred med egne projekter. Indretningen i huset er generelt enkel og stilren, og der er brugt kræfter på at få tingene til at passe sammen.

  • Jeg vil have det lyst, luftigt og enkelt. Det understreges af de hvide vægge og lofter, det hvidpigmenterede trægulv og møblerne. Jeg er tiltrukket af det lyse og nordiske i sommerhusets indretning, som jeg mikser med lette møbler i sort.