Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Idyllisk sommerhusdrøm med helt unik udsigt

Her leves sommerhuslivet året rundt.

Terrasse med smuk udsigt til vandet

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Det gamle sommerhus i Nordsjælland er familien Holsteins fristed, som de bruger året rundt. Det er en sand oase, hvorfra man på den store, åbne træterrasse kan se ud over havet. Her tilbringes timer med blot at nyde udsigten og livet. Interiøret er holdt lyst og let og med masser af detaljer fra husets mangeårige historie.

Huset på skrænten

På den nordsjællandske kyst ligger familien Holsteins sommerhus. Her leves sommerhuslivet året rundt, og detaljerne i det gamle hus vidner om, at sådan har det altid været. Se her, hvordan gammel og ny historie forenes i en smuk visuel beretning om sommerens glæder.

Hyggeligt stråtæktshus fra 1920'erne

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Det sorte, stråtækte træhus er fra 1920’erne. Den tidligere ejer kendte billedhuggeren Jean Gauguin, som har lavet mosaikker og en signifikant brændeovn af keramik i huset.

Et fristed hele året rundt

En skrænt på den nordsjællandske kyst er stedet, hvor familien Holstein finder fred. Ude på kanten ligger deres sorte, stråtækte træhus fra 1920’erne, som de har haft i snart ti år. Og selvom de til daglig bor i hus i København, bruger de sommerhuset hele året. Kontormøder flyttes hertil for at skifte de daglige rammer ud med huset og dets dejlige beliggenhed.

Smuk udsigt til vandet gennem de sprossede vinduer

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Det store vinduesparti med udsigt til havet er et dragende fokuspunkt i stuen. Her har familien indrettet sig med bløde møbler, puder og tæpper i et let, uhøjtideligt udtryk – ikke mindst på grund af materialerne, hvor sofaerne fra Gervasoni er med henholdsvis hvidt og gråt hørbetræk.

Hyggelig sommerhusstemning

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Farverne i stuen changerer mellem gråt, hvidt og vasket træ, som udtryksmæssigt er en farveskala, der skaber harmoni og ro. Puderne er i hør og købt hos House of Trends i Tisvilde, og sofabordet er fra CasaShop. De gamle, smukt malede pagajer i gråblå toner er fra Green Square.

Det indre ur nulstilles

Egentlig var det ikke meningen, at der skulle være internet i huset, men den fred, de finder i at holde møder her, gør det nødvendigt.

– Vi bruger til gengæld ikke internettet så meget, når vi er på ferie heroppe; så har vi sand og græs under fødderne. Vi mærker jorden, kan man sige, og vores indre ur bliver nulstillet, således at vi spiser, når vi er sultne, og sover, når vi er trætte, og derfor dyrker det enkle liv til fulde. Samtidig levner både vi og vores børn også plads til et hav af sociale arrangementer, når vi er heroppe, fortæller Helle Holstein.

Indretningen bærer præg af enkelte, nedtonede farver

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Der er adgang til haven flere steder i stuen, som her bag sofaen. De mange altandøre giver lys og integrerer ude med inde. Tæppet er fra Kirsten Fribert, og billedet på væggen til højre er af Robert Jacobsen. De tre værker på endevæggen er købt hos Galleri Bo Bjerggaard.

En gammel keramikovn skaber en hyggelig stemning

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // En keramikovn af Jean Gauguin er et fascinerende værk, der tiltrækker opmærksomhed i stuen. Den er dekoreret med flyverhjelme som en reference til den tidligere ejer, der var pilot i flyvevåbnet.

En betagende udsigt

Huset ligger hævet 45 meter over havoverfladen, og det byder på de smukkeste solnedgange og en udsigt, der er overvældende. Al udvikling i vejret kan følges, når man kan se 20 km ud over havet og fx se et tordenvejr, der nærmer sig i horisonten, og som rammer kysten 20 minutter senere.

Langbor med plads til masser af sommergæster

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Et langbord hører sig til i et sommerhus, så familie og venner kan samles og tale sammen - allesammen. Bordet er fundet hos Green Square, og foldestolene er designet af Mogens Koch, mens pendlen er et loppefund. Med de mange vinduer er der en fornemmelse af lysthus i køkken-alrummet.

Frisk havluft og fisk på grillen

Man kan kigge ud over havet længe og se en masse uden at se på noget samt lade tankerne hvile eller vandre og blot tænke på alle de velsmagende fisk, der skal tilberedes på grillen udenfor.

Fisk står nemlig altid på menuen, når livet leves her så tæt på havet med daglige havbade, lange gåture og salt i luften, der mærkes på huden. Men også i kroppen, når den naturlige træthed melder sig efter en hel dag i den friske havluft.

Friske rabarber

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Rabarber fra haven bliver her i huset brugt til kompot, marmelade og tilbehør til isdesserter.

Hyggeligt og romantisk køkken

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // En praktiske køkkenø fungerer fra begge sider som arbejdsplads og til afsætning. Når der er mange i huset, bruges den til buffet.

En smuk historie

Huset har en smuk historie, der stammer fra den tidligere ejer Ørums tid. Han kendte Paul Gauguins søn Jean, som har lavet to skønne mosaikker og et fabelagtigt værk af en brændeovn i huset.

Englene på brændeovnen har flyverhjelme på, fordi den tidligere ejer, Ørum, var pilot i flyvevåbnet. De to havde mødt hinanden i Paris, og når de skulle til det danske sommerland, blev tjenestefolk sendt i forvejen for at afdække møblerne og forberede huset til sommerlivet.

Smukt lys igennem de fine, sprossede vinduer

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Den lyse sommerhusstil er gennemgående i huset, hvor alle gulve er lyse og hvidskurede. Det lyse underbygges af altandøre, der kan åbnes flere steder i alle rum, og ved at vælge et hvidt køkken, hvor dette er fra Ikea.

Hyggelig krog på terrassen

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Rundt om huset er der bygget en terrasse, som med sit trædæk skaber uderum, som bruges hele sommeren.

Et præg af tilfældighed

Familien Holstein holder meget af den historie, der følger med huset, og har selv suppleret med aflagte møbler og sager, som også har en historie. Derudover skulle indretningen også have et præg af tilfældighed, som de synes, at en sommerresidens skal have

Tagterrasse med smukt kig til vandet

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Der er tænkt afslapningssteder ind overalt på grunden. På førstesalen er der den dejligste terrasse, hvor solen og den fantastiske udsigt også kan nydes. De to gamle kurvefletstole er vasket grå af vind og vejr, og på den måde går de farvemæssigt flot i spænd med taget og terrassen.

Dejlig udendørsbruser

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Det er himmelsk at bade ude under åben himmel, og derfor har familien fået lavet et udendørsbad. Brusehovedet er vendt væk fra huset for at undgå for meget vand på facaden.

Oaser i sommerlandet

Ovenstående er titlen på fotografen Birgitta Wolfgang Bjørnvad og interiørstylisten Othilia Thalunds bog fra forlaget Turbine. Her viser de sommerhuslivet i 17 danske sommerhuse.

Familien Holsteins hus her er en af oaserne, og det er tydeligt at se, at der er fokus på ro, tid og nærvær med familien i deres sommerhus, som er indrettet med omhu og personlighed. Det er tilfældet med alle husene i bogen, hvor mange udspringer af, at borgerskabet i 1800-tallets København fik øjnene op for sommerhusområder i Nordsjælland og Jylland.

Særligt kunstmalerne var betaget af det særegne lys ved kysterne, og flere kunstnerkolonier er oprettet i samme tid, hvor skagensmalerne er den mest kendte. Da velstanden voksede igen efter anden verdenskrig, blev det mere almindeligt i befolkningen at bygge sig et sommerhus. Det har resulteret i mængder af små oaser langs de danske kyster.

Det idylliske stråtæktshus

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - // Rent visuelt er det gamle hus sand idyl med det tækkede tag, hvide vinduesrammer og jagtgrønne skodder, som er omkranset af rosenbuske og lavendel.

Håndplukket til dig