Her leves det enkle sommerhusliv

Se det skønne arkitekttegnede træhus syd for Skagen.

© Ida Schmidt

Terrasserne løber hele vejen rundt om husene og sørger for, at man kan komme barfodet fra den ene bygning til den anden. Samtidig er der mulighed for at finde læ og sol på alle tider af dagen. Alt er bygget af lærketræ, som stort set er vedligeholdelsesfrit. Alle værelser har direkte adgang til det fri og samtidig også en ekstra, udvendig skydedør med indbygget myggenet.

Det enkle sommerhusliv

Dette arkitekttegnede træhus er opført på en stor grund syd for Skagen. Men det var først, da 65 store graner var fældet, og det gamle sommerhus revet ned, at ægteparret kunne få plads til deres fristed. I samarbejde med tegnestuen har de realiseret deres drøm: to enkle huse forbundet med terrasser – begge med nøje gennemtænkt funktionalitet, lys og naturoplevelser året rundt.

© Ida Schmidt

Husene ligger vinkelret på hinanden på den store grund. 65 store graner, der stod på grunden, blev fældet for at give plads til de nye huse og skaffe lys.

Et hus i naturen

Tæt ved kysten i Ålbæk Bugt syd for Skagen finder vi det modernistisk stramme sommerhus, der med enkle linjer og lærketræsbeklædning falder naturligt ind mellem fyrretræsstammerne og den sandede jord. Her kan man mærke havet i næsen, en svag lugt af tang og hav, og vinden, der tager i de bøjede fyrretræer. Det er da netop også naturen og beliggenheden ved bugten, der har trukket parret Dorthea og Ivar med deres familie herop år efter år.

– Vi har altid været glade for at komme til denne del af landet, som er så anderledes i forhold til Nordsjælland, hvor vi bor til daglig. Beliggenheden i Hulsig er fin, fordi vi er midt i naturen, tæt på børnevenlig strand, her er højt til himlen, og så er der en superfin cykelsti over heden ind til Skagen by, hvis man trænger til lidt byliv, fortæller parret.

© Ida Schmidt

En dyb vinduesåbning tjener som opholdskrog med god udsigt til dyrelivet på grunden. De indbyggede lyskilder og behagelige hynder gør vinduet til en brugbar læsekrog også om aftenen. Gulvlampen er fra Ilva, og stolen er fra det gamle sommerhus.

Overtog huset fra forældrene

Det hele begyndte med et forudseende forældrepar, der i 1967 byggede et lille sommerhus omgivet af graner på toppen af Danmark. Her, halvtreds år senere, er stedet forvandlet til en nutidig drøm om et helårshus, med praktiske løsninger og plads til flere. Netop muligheden for at skabe noget nyt på grunden var drivkraften bag byggeprojektet – et sted der kunne bruges hele året, med mere lys, udsigt og rum til børn og børnebørn.

– Vi er kommet i Hulsig i mange år, og havde i 2015 mulighed for at overtage ejendommen efter mine forældre. Det var på et tidspunkt, hvor vi selv var blevet pensionister, så når vi er i huset, kan vi nu være her i længere perioder. Da vi overtog ejendommen, valgte vi at nedrive det gamle slidte træhus fra 1967 og erstatte det med et nyt – bedre isoleret – træhus, fortæller Dorthea og Ivar, som blev inspireret af et sommerhus på egnen, og derefter kontaktede arkitekterne bag, LBB3.

– Allerede på det indledende møde kunne vi mærke, at vi var på bølgelængde, og slutresultatet er fremkommet efter en intens dialog, en del møder og naturligvis med kompromisser. Dels fordi ejendommen ligger i landzone med dertilhørende restriktioner – dels spiller økonomi jo også en rolle, forklarer Dorthea og Ivar. Ægteparret ville gerne have et enkelt træhus, der skulle være så vedligeholdelsesfrit som muligt. De valgte derfor, i samarbejde med arkitekterne, en facadebeklædning af ubehandlet lærketræ. For det bliver gråt med tiden, og falder ind i de naturlige farver i området med meget sandede jorder og grå træstammer. For at få bedre udsigt over mark og skov fældede de desuden 65 store grantræer, hvilket gav mere udsyn og lys på grunden.

© Ida Schmidt

De store glasflader sørger for generøst lysindtag. Lamperne over spisebordet er af keramik, og er fra det gamle sommerhus. Kurvefletstolene er fra Ikea.

© Ida Schmidt

I det store opholds- og køkkenrum er de indvendige vægge af krydsfinerplader af birketræ, mens selve køkkenet fra Invita har sortlaserede fronter. Bordpladen, der vender ud mod opholdsrummet, er af bambus, mens den bagerste er af granit. Pendlerne er fra Ilva.

Enkel indretning

Der blev valgt store glaspartier med skydedøre i stuen, som giver en let adgang til terrasserne, der ligger rundt om huset. Terrassernes placering sikrer altid en plads med læ og mulighed for sol. Alle værelser har en direkte adgang til det fri og en ekstra udvendig skydedør, med et indbygget myggenet. På samme måde har vinduerne i værelserne en åbning med jalousiskodder og myggenet. Indvendig er alle gulve med gulvvarme og belagt med granitfliser. De indvendige vægge er beklædte med birketræs-krydsfiner, der er behandlet med gulvlak. Lofterne er af træbeton fra Troldtekt monteret med lyse trælister. Det hygger, og er med til at give en god akustik i rummene, fortæller parret, der ofte har mange besøgende i træhuset.

På spørgsmål om indretningen er familien ganske pragmatisk.

– Vi vil gerne have det enkelt, og derfor undgår vi at slæbe ting, vi ikke vil have i vort helårshus, med op i sommerhuset. Vi forsøger at holde en sommerhusstil, hvis der overhovedet er noget, der hedder det. Vi kan lide kvalitet, og vi forsøger som regel at løse opgaven med kurvemøbler, loppefund, Den Blå Avis og arvestykker, fortæller Dorthea og Ivar. Det, familien er gladest for i dag, er, at de nemt kan benytte huset hele året. – Med de store vinduespartier føler vi faktisk, at vi sidder midt i naturen. Med udsigt til mark og skov, og rådyrene der går forbi. Vi er meget glade for resultatet, og nyder at komme her på alle tidspunkter, siger parret.

© Ida Schmidt

Hyggeligt, enkelt og grafisk. Klassisk 1960'er-sommerhusstil med nutidigt materialespil. Den væghængte brændeovn er praktisk, og på gulvet er lagt robuste granitfliser, begge dele for at gøre rengøringen så enkel som mulig. Over den indbyggede brændeovn hænger en japansk papirlampe. Taburetterne kommer fra Trævarefabrikernes Udsalg. De indvendige vægge er beklædt med krydsfinerplader af birketræ, der efter montering er behandlet med gulvlak. Lofterne er af træbeton med lyse trælister. Det tilfører noget stofligt, og giver samtidig en god akustik i rummene.

© Ida Schmidt

Gæsteværelset er enkelt som soveværelset. I vinduesåbningen ses skodden, der også har myggenet. Den hvide lampe på taburetten af marmor er fra Maur, mens arkitektlampen er en Luxo.

© Ida Schmidt

Japansk enkelhed hersker i soveværelset. Lysindtag, granitgulv, birketræsbeklædning og lyse trælister overflødiggør al pynt.

© Ida Schmidt

Bryggerset er udnyttet optimalt med hems på toppen. Den flytbare stige skubbes ind til væggen, når den ikke er i brug.

© Ida Schmidt

Familien anskaffer sig kun det mest nødvendige, og helst ting lavet af naturlige materialer. En hjemmelavet opbevaringsløsning med garderobestang, et tørrestativ og en taburet er tilstrækkeligt udstyr i badeværelset.

© Ida Schmidt

Terrassen er indrettet med læ og god plads til et spisebord. En praktisk halvvæg i beton skærmer for blæsten.

© Ida Schmidt

Det lange spisebord er blevet gråt af vind og vejr. Lågkrukkerne er fra Hay, og ægget i træ er fra Spring Copenhagen.

© Ida Schmidt

Familien spiser så vidt muligt under åben himmel, og havemøblerne står parat i al slags vejr. Opdækning med tidløst service fra bl.a. Hay og Madam Stoltz.

© Ida Schmidt

Skydedørenes lister er horisontale – en fin detalje der giver facaden spil.

© Ida Schmidt

Udendørs vask. Hanen gør det muligt at tappe frisk vand til måltiderne.

Relaterede Artikler