Hannes sidste skat

Arkitekt Hanne Kjærholm var gift med en af dansk designs helt store stjerner, Poul Kjærholm, der også inspirerede hendes virke. Det sidste hus, hun nåede at tegne, er en lysende juvel ved havet i Rørvig.

© Lise Bræstrup

Det blæser, og kigger man op i loftets glaspyramide, ser man grålige skyer, der farer forbi som i en stumfilm.

Ud af stuens 270 graders panoramavinduer ser man et hvæsende hav, hvor surfere nu og da farer forbi, balancerende på Isefjordens skummende bølger.

Nogle timer efter er naturens drama gået i stå. Havet glimter i solen, vinden er løjet af og skyerne står stille i fine vatfigurer.

Fra stuen i sommerhuset ved Rørvig havn, tegnet af Hanne Kjærholm, kigger man ud på et evigt foranderligt billede i bredformat.

Arkitekten, der var gift med den kendte møbelarkitekt Poul Kjærholm, må have stået på stedet i timevis og funderet over, hvordan man bedst kunne blive en del af dramaet og sceneriet. Og hun har fundet netop de elementer, der gør, at opgaven er løst på genial vis

© Lise Bræstrup

Den indbyggede brændeovn er en del af den murede kerne i husets fællesrum, hvor der også findes rum til garderobe, opbevaring og teknik til gulvvarme. Selve brændeovnen, designet af Knud Holscher, fandtes ikke længere på markedet, men ejerne fandt et udstillingseksemplar, der er som skabt til huset. Den opmurede bænk giver ekstra siddepladser eller om nødvendigt en sovebriks.

© Lise Bræstrup

I hjørnet mod nordøst har parret en specialdesignet arbejdsplads, der optager sin egen lille krog af soveværelset. – Her er skønt at sidde om morgenen, når solen kommer frem over skoven og fjorden, siger Kristin Bielke. Bordet er som spisebordet fra Bo-tikken med Boomerang-stol til fra Design by Us, mens arbejdslampen er fra Bestlite.

© Lise Bræstrup

Sammenhængen mellem ude og inde er et træk der går igen i Hanne Kjærholms arkitektur. Her er det udekøkkenet på den store terrasse, der via en stalddør flugter med køkkenbordpladen indenfor. Bordpladernes granit hedder Azul California og er fra Naturstenskompagniet.

© Lise Bræstrup

Opholdsstuen rummer en spiseplads, sofagruppe og et arbejdshjørne. Sofaerne er, som resten af møblementet, fra Bo-Tikken og er placeret i hjørnet under vinduesbåndet, så man har udsigt og dejligt læselys.

© Lise Bræstrup

Køkkenet fra Uno Form i egetræ er helt klassisk med en række underskabe og åbne væghylder. Blandingsbatteri i rustfrit stål fra Vola. Bordpladen i granit ”fortsætter” ud til udekøkkenet, man går ud til via stalddøren og gentager Kjærholm-mantraet: Inde integreret med ude.

© Lise Bræstrup

Køkkenet er integreret med husets spiseafdeling. Her er undgået tunge overskabe til fordel for åbne hylder, der minder om køkkenet i den oprindelige kaffestue, der lå på grunden. Spisebordet har sin egen historie med bordplade lavet af 1600-tals gulvplanker fra Kancellihuset i København. Det er fundet i Bo-tikken. Stolene hedder Boomerang og er fra Design By Us.

© Lise Bræstrup

Det markante pyramidetag fæstner sig ved den opmurede skorsten i midten af huset og kaster et væld af lys ned til alle sider. De mørkbejdsede bjælker fremhæver konstruktionen og sender samtidig tanker til gamle danske bindingsværkshuse. Ovenlysvinduerne i pyramiden er fra ”Vitral” og kan åbnes elektronisk efter behov.

© Lise Bræstrup

Omkring skorstenen og under glaspyramiden er der skabt en hyggelig hems, som man kravler op til fra en stige i entreen.

© Lise Bræstrup

Fra hemsen finder man en ophøjet og meditativ plads, hvor man, bogstaveligt talt bliver badet i lys og kan følge skyerne drive over himlen, se regnen tromme eller nyde nattestilheden og stjernehimmelen. Under hemsen i den murede kerne finder man opbevaring og installationer, blandt andet til den gulvvarme, der ligger under husets grå granitfliser.

© Lise Bræstrup

Sommerhuset ligger optimalt placeret på grunden, så man kan nyde fjorden og de fredede enge omkring. Tagets udhæng beskytter huset for Isefjordens vind og vejr og danner desuden overdækning for indgangsparti og terrasser.

© Lise Bræstrup

Soveværelset er den kontrastmørke del af huset. Det kan lukkes af fra entresiden med skydedør og mod arbejdspladsen og fjorden med en svingdør. Men det har også egen dør til en lille terrasse med stor udsigt. Sengetæppet er fra Hay, og foldestolen er en klassisk Mogens Koch.