Lyst og spændende: Sådan bygger man et vifteformet træsommerhus

Hvordan får man et sommerhus til at passe på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer? Arkitekt Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, der er lige så flot og nyskabende, som den er praktisk og anvendelig.

Nyskabende på en skrånende grund

© Andreas Mikkel

Huset ligger tilbagetrukket fra vejen øverst på en skrånende grund og omgivet af nabohuse til alle sider. Det kan ikke prale med panoramaudsigt til Kattegat, men det kan noget andet. Det opdager man, når man går en runde i huset, der set fra oven har form som en vifte med fem ”fingre”. De mange skrå flader har givet plads til otte tagvinduer fordelt rundt om i næsten alle rum, og ikke ét af dem er placeret tilfældigt, men nøjagtigt efter, hvordan sollyset falder ind på forskellige tidspunkter af døgnet. Gennem de mange både store og små vinduer er der en mangfoldighed af udsigter: En lysegrøn trækrone dukker op her, en brændestabel dér, et andet sted opdager man endnu en terrassekrog, og fra et tredje får man et vue over hus og grund fra en skrå vinkel - overalt er der små oplevelser og overraskelser. Det er et hus, hvor børn kan lege skjul og kravle op og ned, og det er et hus, hvor familiemedlemmer i alle aldre kan være sammen og hver for sig i det store opholdsrum, fordi der er flere rum i rummet.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

Lysindfald er vigtigt

© Andreas Mikkel

Husets ejer, Carsten Christiansen, er uddannet bygningskonstruktør og egentlig kunne han vel med lidt god vilje selv have tegnet et brugbart hus.

  • Men jeg er praktiker og vant til at tænke i kasser, så jeg kender mine begrænsninger.

Og her gik vi efter noget andet, fortæller han.

”Noget andet” blev den fransk-danske arkitekt Charles Bessard fra Danske BoligArkitekter. Carsten og hans kone Rikke havde i et magasin læst om et hus i Miami, der havde nogle elementer, som de godt ville overføre til deres kommende sommerhus. Bessard havde ikke noget direkte at gøre med dette hus, men under artiklen stod, at hvis man gik efter noget lignende, kunne man kontakte Powerhouse Company, navnet på Bessards tegnestue. Et møde blev arrangeret og kemien mellem praktikeren Carsten og æstetikeren Charles viste sig at være perfekt - også selv om der undervejs i processen har været visse uenigheder.

  • Egentlig er der mange upraktiske ting ved huset, fx er der en masse overflader, som skal vedligeholdes. Men vi er simpelt hen så glade for det, og jeg er specielt glad for, at Charles holdt mig fast på løsninger, som jeg ville fravælge på grund af økonomien, og fordi de i mine øjne ikke var så betydningsfulde, fortæller Carsten Christiansen.

Et eksempel er vindueslysningerne. De er ligesom gulvet udført i egetræ og blev lavet specielt til huset, uden synlige skruer og med planforsænkede sorte gardinskinner. En dyr løsning, som krævede en ekstraordinær indsats.

  • Da jeg i telefonen fortalte Charles, at jeg ville spare dem væk, blev der helt stille i den anden ende, fortæller Carsten.

Et par dage senere vendte arkitekten dog stærkt tilbage og med så overbevisende argumenter, at han fik talt bygherren fra den besparelse. Og i dag kan de fleste se, at løsningen er en vigtig detalje. Vinduerne fungerer som en billedramme, hvor naturen udenfor er motivet, og der er udført talrige beregninger af, hvor lyset falder i løbet af dagen. Spisebordet er således placeret, så lyset falder her omkring frokost.

  • Jeg er meget glad for, at Carsten og Rikke fulgte min idé, for træet er smukt og bryder de hvide vægge og vi undgår, at det hele bliver for parcelhusagtigt. Netop de mange kig til naturen rundt omkring i huset var vigtigt at få frem her, hvor grunden i sig selv ikke har nogen spektakulær udsigt, fortæller Charles Bessard.

Se flere projekter af arkitekt Charles Bessard her.

Hellere sove på hemsen

© Andreas Mikkel

Husets ejer har sammen med en snedker konstrueret trappen op til den ene af husets to hemse. Her foretrækker August på 6 år at sove fremfor på børneværelset. Det ligger for enden af gangen - til venstre er der et lille gæsteværelse.

Grønne træer midt i madlavningen

© Andreas Mikkel

Gennem det brede vindue kan man nyde kigget til grønne træer, mens man står og laver mad, og gennem vinduet til venstre kan række maden ud til morgenterrassen lige udenfor. Lamperne hedder Pure og er købt i Ilva.

Når ude og inde bliver ét

© Andreas Mikkel

Terrassedørene kan åbnes 180 grader op og får den eftertragtede, glidende overgang mellem ude og inde som ifølge arkitekten Charles Bessard er ekstra vigtig at få i et sommerhus.

Masser af teaktræ i opholdsrummet

© Andreas Mikkel

Vue over det store opholdsrum med køkkenet til højre. Alle teaktræsmøblerne er et levn fra det gamle hus, som blev revet ned. I det hele taget har ejerne genbrugt en stor del af møblerne og inventaret fra det gamle hus. Stilen fra 50erne og 60erne passer fint ind i de nye rammer, og ejerne har prioriteret husets arkitektur i stedet for nye designermøbler.

Egetræ her og der

© Andreas Mikkel

Egetræ er et gennemgående materiale i huset. Det er brugt som gulvbrædder, køkkenbord og som indramning omkring alle vinduer.

Naturen kommer ind i soveværelset

© Andreas Mikkel

Det er næsten som at sove udendørs, når dobbeltdøren fra soveværelset åbnes helt op.

Fakta om huset:

Arkitekt: Charles Bessard, Powerhouse Company

Størrelse: 120 m2 samtanneks med sauna, vaskerum og redskabsskur

Type: Et plan i vifteform med sadeltag og hems

Proces: Arkitekten har stået for skitse- og myndighedsprojekt, projektering og byggeaftale samt tilsyn med byggeriet. Carsten har selv lavet en del arbejde på huset for at holde omkostningerne nede.

Materialer udvendigt: Facader i sortmalede profilbrædder, tagbelægning af sort tagpap, vinduer og døre fra Velux og Velfac.

Materialer indvendigt: Vindueslysninger og gulve i eg fra WOODlife, Køkken fra Nettoline A/S med bordplade i eg, gulvklinker fra Evers.

Energi: Kombi-anlæg med jordvarme, solceller og solfangere fra Nordic Energy Group.

Arkitekthonorar: ca. 150.000 kr.

Byggepris: ca. 2. mio. kr.

Plantegning over sommerhuset

Set fra oven ligner huset en vifte eller en hånd med fem fingre. De mange forholdsvis små rum har givet plads til et stort opholdsrum og adskillige terrasser.

  1. Stue

  2. Køkken

  3. Spisestue

  4. Alkove

  5. Soveværelse

  6. Forældresoveværelse

  7. Badeværelse

  8. Overdækket terrasse

  9. Åben terrasse

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler