Et svensk fristed

Drømmen om et fristed langt væk fra byens travle hverdag blev til fulde indfriet, da Kristine Lindbjerg Hansen og hendes mand for 10 år siden købte en klassisk svensk ødegård.

© Bjarni B. Jacobsen

Når man siger Småland, er det svært ikke at komme til at tænke på Emil fra Lønneberg.

Og når man ankommer til den 115 m2 store ødegård, som Kristine Lindbjerg Hansen og Michael T. Hansen købte for 10 år siden, føler man sig da også helt hensat til en af Astrid Lindgrens herlige fortællinger.

Beliggende i den mest storslåede og vilde natur, som vi ikke rigtig kender til på denne side af sundet, forstår man godt, hvorfor de lod sig fortrylle af det charmerende sted, og hvorfor de tænkte, at dette ville være et ideelt sommersted – især for børn.

Parret havde ofte besøgt venner i Småland og var blevet så begejstret for området, at de besluttede sig for at investere i deres egen ødegård.

© Bjarni B. Jacobsen

Familien på svampejagt i den svenske skov. Kristine Lindberg Hansen og Michael T. Hansen nyder sammen med sønnerne Carl på 8 år og Oscar på 11 år at gå rundt i naturen. Den danske familie bor til daglig i Sydney i Australien og bruger huset i Sverige hver sommer og i ferier.

© Bjarni B. Jacobsen

Børnene elsker at hygge foran den åbne pejs. I hjørnet er indrettet spiseplads med slagbænk, der er købt brugt. Lamperne over spisebordet findes mange steder i huset, og de er et miks af gamle skærme, fundet brugt, og nye købt i Notre Dame. Et gammelt spisebord er malet hvidt, hvilket giver bordet nyt liv og lys til stuen.

© Bjarni B. Jacobsen

Kristine Lindbjerg Hansen (36 år), er grafisk designer og står bl.a. bag bøger om boligindretning, have og kunst Hun har tegnestuen Lindbjerg Grafik i København. Pt. arbejder hun fra sit hjem i Sydney, Australien, på opgaver for danske og udenlandske forlag og magasiner. Hun er gift med Michael T. Hansen (37 år), der er generalkonsul i Sydney.

© Bjarni B. Jacobsen

I stuen er der sat en gammel havedør i ud til den kommende terrasse. Døren blev fundet lokalt fra et andet hus, der blev revet ned, så den passer til huset. På væggene er der sat gipsplader og filt op. De fleste af møblerne er fundet i laden.

© Bjarni B. Jacobsen

I en krog ved siden af pejsen er der indrettet en charmerende, lille arbejdsplads, hvor Kristine skriver flittigt i sine dagbøger, som hun startede på, da de overtog huset. Den fantastiske, ornamenterede stol er igen et fund fra laden til huset.

© Bjarni B. Jacobsen

Rustik romantik på den lille terrasse, der bruges flittigt, både når solen skinner og i regnvejr. Parret har bevaret den originale turkise farve, for at det hele ikke skulle blive for “pænt”.

© Bjarni B. Jacobsen

Til indretningen har Kristine også brugt mange arvestykker for at holde den oprindelige stil. Det gamle vitrineskab er fra Kristines mormor. Skabet blev malet hvidt og fik sat nye ruder i og passer nu perfekt til huset. Puderne har Kristine syet af gamle olmerdugsdyner, ligeledes fra hendes mormors hjem.

© Bjarni B. Jacobsen

Det hyggelige, lille køkken domineres af det oprindelige ildsted, der stadig bruges til madlavning. Bemærk den lave placering, der vidner om, at folk målte noget mindre, da huset blev bygget sidst i 1700-tallet.

© Bjarni B. Jacobsen

Køkkenelementet har Michael T. Hansen selv konstrueret med undtagelse af lågerne, der er bygget af en gammel lokal snedker. Husets originale, svenske kludetæpper er fundet lokalt.

© Bjarni B. Jacobsen

Far og søn i gang med de friske krebs.

© Bjarni B. Jacobsen

Gryden syder med den smukke, friske krondild.

© Bjarni B. Jacobsen

Soveværelset på første sal stod før uudnyttet hen. Væggene står nogle steder med de rå bjælker, bejdset og matlakeret, hvilket giver en flot grafisk effekt mod de hvide vægge og vinduer. Der er også blevet plads til en charmerende rustik arbejdsplads.

© Bjarni B. Jacobsen

Carl på 8 år har fået den bedste plads i huset, denne indbyggede seng under stjernerne.

© Bjarni B. Jacobsen

Naturens råvarer og blomster fordeles i skønne kurve på terrassen.

© Bjarni B. Jacobsen

Dagens svampehøst linet op til skue.