Et sommerhus på 54 m2 i Skagen

Nordiske linjer med gråt træ, luft og udsyn. Gemt i klitterne ligger dette sommerhus, som deles af to familier, på små, men veludnyttede m2.

Sommerhus tegnet af Sebastian Schroers

© Jesper Ray

Det er en kunst at kunne slå de arkitektoniske genistreger til et sommerhus i high-endklassen, som ikke må være større end 54 m2 og kunne huse to familier på én gang. Og samtidig få det indrettet, så det falder i alles smag. I Skagen er det lykkedes i et godt samarbejde mellem arkitekt Sebastian Schroers, indehaver af tegnestuen ARDESS, og de to familier, hvor det ene par er Gitte og Peder Tang. Oprindelig stod der et gammelt hus på 48 m2 og et lille skur på grunden, og af hensyn til fredningsbestemmelserne måtte der ikke bygges flere kvadratmeter. Så blyanten skulle spidses ekstra godt for at tegne et sommerhus med otte funktionelle sengepladser, som også skulle flyde i ét med den rå og storslåede natur. Resultatet taler for sig selv. Man kan nærmest falde over huset ved en slentretur langs vandet, samtidig med at det har en markant synlighed med sine skarpe linjer mellem marehalmen. For netop naturen har været medspiller, og den ligger sig som en smuk ramme om huset, som en selvkørende have i form af en naturgrund med vild bevoksning. – Der er kælet for særlige detaljer, som øjet ved første kig ikke lige falder over. Og det gør formgivningen af huset til en klasse for sig. Hovedideen er, at det skal betragtes som ét stykke træ. En træklods af det smukkeste cedertræ, som der er lavet indsnit i, og hvor rummene er skåret ud – en visuel effekt, som også er brugt til tagudhænget – hvilket giver et spændende udtryk. Et vigtigt træk i skabelsesprocessen var at udvise ydmyghed og respekt for stedets kvaliteter og historiske spor. Det blev der taget så store hensyn til, at sommerhuset blev præmieret for sin indpasning og minimalistiske nyfortolkning af sommerhusarkitekturen med ”Skagen Arkitektur pris”, som Skagen Byfond står bag, fortæller Sebastian Schroers. ### Velindrettet sommerhus på få m2 Som arkitekt kan nogle af de mest interessante opgaver også være de mest udfordrende. For Sebastian Schroers var opgaven at skulle jonglere med få kvadratmeter og skabe både bevægelse og rum til to familier lidt af en hjerneknuser. – Nærmest som en Schweizerkniv, hvor vi selektivt har prioriteret værktøjerne, synes jeg, at huset har fået alle de vigtigste funktioner, der kræves med otte beboere, samtidig med, at det også ansporer til udeliv, siger Sebastian Schroers, og Gitte Tang supplerer: – Det er vigtigt for os, at når vores ferier krydser hinandens på et par dage, at vi kan få en snert privatliv. Det er lykkedes med baderummet som genial rumdeler, hvor man fra begge soveafdelinger kan gå ubemærket på toilettet. Samtidig ønskede vi også, at opholdsrummet skulle være så stort som muligt og enkelt indrettet for at få mest mulig plads. På trods af de få kvadratmeter føler vi ikke, at huset er småt, ligesom de uendelige udeomgivelser også tryller med en større rumfornemmelse. Begge familier har været enige om indretningen, hvilket er et must, hvis man skal lande et sommerhusprojekt sammen. Med indretningsbutikken Atelier du Nord har særligt Gitte Tang haft indflydelse på interiøret. – Vi har alle samme stil. Heldigvis. Så jeg har fået forholdsvis frie hænder til at finde ting gennem min virksomhed, Atelier du Nord, hvor jeg sælger håndplukkede accessories og objekter, som jeg har spottet på danske og internationale messer og udstillinger. Stilen er som udgangspunkt uncolourful med en rå æstetik og sans for det unikke, kvaliteten og detaljen i produktet. Den stemning har jeg forsøgt at flette ind i sommerhuset, hvor hver enkel genstand har en særlig historie.

Sommerhus i Skagens klitter

© Jesper Ray

Huset ligger skulpturelt blandt klitterne i Skagen.

Snedkerbygget sofahjørne

© Jesper Ray

Sofahjørnet er snedkerbygget som modulkasser, betrukket med gråligt stof fra Kvadrat, der kan stilles som daybed eller foldes ud som en stor sofa, når alle er samlet. Med sit spinkle design fungerer Mater-bordet som fin kontrast. Berber-tæppet er hentet hjem fra Marokko og er fra Atelier du Nord.

Indbygget reol i stuen

© Jesper Ray

En indbygget reol glider ind i boligens træramme som et roligt element, hvor keramikskåle og -kander bliver brugt som levende dekoration sammen med strandfund. En lampe af messing med facetslebet pære lyser op i hjørnet og er fra Atelier du Nord.

Køkken af Douglastræ

© Jesper Ray

Køkkenet er som resten af huset pakket ind i Douglastræ. Et vindue, som løber langs bordpladen, laver blæst og kunstneriske skyer om til inspirerende underholdning. Lampen er fra Rue Verte, og messingboksen og køkkentingene er fra Gittes butik Atelier du Nord. Skindgrebene er købt i København.

Skulpturel væg bag spisebordet

© Jesper Ray

En skulpturel væg af tegl danner baggrund for spiseområdet, hvor en snedkerbygget bænk fungerer som siddeplads til det lyse spisebord. Stolene er købt på Lauritz.com og ombetrukket med velour. Tom Dixon har designet lampen, der med en gylden inderskærm sender varmt lys over træet. Sorte rustikke tallerkener af fedtsten og marmorskåle og fade fra Atelier du Nord, underbygger den nordiske stemning.

Naturlig del af sommerhuslivet

© Jesper Ray

Stranden ligger uden for vinduerne og er en naturlig del af sommerhuslivet.

Sommerhus med naturlige materialer

© Jesper Ray

Ude og inde glider sammen med transparensen fra de store vinduespartier og naturlige materialer som kurveflet og pels, der bliver brugt i uderummet til de lange dage på terrassen.

Enkel udebruser på terrassen

© Jesper Ray

En udebruser skyller sommeren igennem saltvand af kroppen og køler på varme dage.

Tegl på badeværelset

© Jesper Ray

Badeværelset af Petersen Kolumba-tegl står som en skulpturel kerne i huset. Teglene er håndlavede, og efter længere tids bearbejdning får de en forskelligartet stoflighed og nuance. Gulvet er lavet af beton, og sammen med teglene skaber det et eksklusivt modspil til husets træramme.

Separat indgang fra soveværelserne

© Jesper Ray

Badeværelset fungerer som rumdeler, hvor der er separat indgang fra begge soveværelser. Det giver både privatliv og en større rumfornemmelse.

Relaterede Artikler