Fra vores arkiv: Et sommerhus i glas af Knud Holscher

Parret har i mere end 60 år været fascinerede af den vilde og fantastiske natur ved Ordrup Næs i Vestsjælland. Da de købte en eftertragtet grund lige ud til vandet, skulle huset være lige så opsigtsvækkende som udsigten.

© Jesper Ray

Stjernearkitekt Knud Holscher har skabt en næsten sfærisk tagkonstruktion, der letter huset og næsten får overdelen til at svæve. Samtidig er den stramme og skarptskårne arkitektur et modspil - næsten en kommentar - til den vilde og bevidst uplejede natur omkring huset. Omkring huset finder man flere kroge og siddepladser. Her for enden en spiseplads med et havesæt fra Martin Kolds Savværk, der er produceret i 1930’erne og har været i familiens eje lige siden.

© Jesper Ray

Vild og fantastisk natur ved Ordrup Næs.

© Jesper Ray

- Det skal jo ikke ligne en lampebutik. Ordene kom fra bygherren, da sommerhuset stadig kun var i projektfasen. Men de kunne lige så godt have været formet af arkitekt Knud Holschers mund. For han kunne ikke være mere enig – huset i det naturskønne område skulle udnytte de naturlige lyskilder fra himmel, hav og have til det yderste. ### Hus uden lamper Derfor finder man ikke en eneste lampe eller pendel i huset. Dog ikke forstået sådan, at familien lever i mørke, når solen er gået ned. I den skulpturelle tagkon- struktion er 61 LED-spots placeret næsten usynligt på en måde, så de ikke gør væsen af sig, men blot udfylder deres funktion. Nemlig at give lige præcis det strejf af belysning, der skal til for at understøtte genskæret fra omgivelserne i dagtimerne og give en behagelig stemning om aftenen. Ejerne købte deres første grund på Ordrup Næs allerede i 1972 og har ikke sluppet det naturskønne kystområde siden. Og området har også sat sig i arkitekt Knud Holscher, som er fascineret af den vilde og rå natur. - Beliggenheden er fantastisk og et inspirerende element at arbejde ud fra. Jeg føler mig privilegeret over at få lov til at skabe et sommerhus på sådan en unik plet, forklarer Knud Holscher. Huset på 200 m2 er opdelt i det, man har kaldt servicedelen og stuen, der måler hele 90 m2. Afdelingerne er opdelt af en 18 meter lang sortmalet trævæg med skjulte døre, der giver nem adgang til køkken, badeværelse og soverum. Den modsatte side af stuen, der vender ud mod haven, er en tilsvarende lang væg af store gulv til loft-vinduer. Køkkenet er lagt i en slags tunnel, der fører ud til forhavens terrasse, så det fungerer som et bindeled mellem stue og forhave og er med til at binde hele huset sammen. ### Taget falder i øjnene Udefra er huset traditionelt sommerhus-sort, men det, der falder mest i øjnene, er den næsten kunsterisk udførte tagkonstruktion, der nærmest svæver over huset. Ved at lade de to dele af taget, den mod vandet og den mod landet, lappe lidt over hinanden har Knud Holscher fået plads til en smal række vinduer. Det er kombinationen af disse smalle vinduer, den imponerende glasvæg mod haven samt endevæggenes åbne glasflader, der giver det unikke lys i huset. - Knud slipper ikke huset, selv om det er færdigbygget. Han er kommet på besøg flere gange, på forskellige tidspunkter af døgnet for at se, om belysningsplanen holdt. Og det gør den, fortæller ejerne.
Stuen er indrettet enkelt og stofligt i flere blå nuancer med sofaen fra Eilersen som omdrejningspunkt. De lette lænestole og sofabordet af Ole Wanscher understøtter den sommerlige, lette atmosfære. De italienske fliser fra Atlas Concorde spiller med på denne følelse og tilfører kølighed på en varm sommerdag.

© Jesper Ray

Køkkenet er lagt vinkelret på stuen, så det vender ud mod forhaven, og der bliver kig fra forhavens terrasse ud mod vandet.

© Jesper Ray

HTH-køkkenet er udstyret med en bordplade af stål, der vejer 160 kg. En detalje er, at stikkontakterne er vendt 90°, så de passer under bordpladen. Et indbygget vinkøleskab garanterer kølige drinks hele sommeren. Emfanget fra Eico hedder Hamlet.

© Jesper Ray

At bo i et glashus: Stuen er på tre leder omgivet af glas. En halvvæg og pejsen skærmer delvist af mellem stue og spisestue, men ikke mere, end at der er lysgennemløb.

© Jesper Ray

Man kan lede overalt - der er ikke nogen plæneklipper i huset. I stedet bliver græsplænen jævnligt græsset af de får, der går på spidsen af Ordrup Næs.

© Jesper Ray

Badeværelset er indrettet med den samme sten, som er brugt i resten af huset. Armaturet er fra Vola.

© Jesper Ray

Skabet af Mogens Koch præsenterer sig flot i lysindfaldet. Skulpturen derpå er af Svend Ritter.

© Jesper Ray

Loftet i køkkenet er sænket i forhold til stuen, for at understrege følelsen af at gå ind i et helt andet rum. Den store glasskydedør for enden giver masser af naturligt lys til madlavningen og giver desuden sammenhæng mellem forhave, stue og have.

© Jesper Ray

Huset har ikke noget tv, så den står på afslapning, hygge og naturoplevelser, når familien er i sommerhuset. De to liggestole fra Trip Trap med betræk fra Marimekko er klar til at tage imod på terrassen i robinie-træ.