Det største krav til huset var forbindelsen til lyset og naturen

Huset er tegnet efter solens gang på himlen. Og når mørket falder på, har Maria sørget for små lysende oaser, som gør mørket mere venligt.

Sommerhuset tegnet af arkitekt Mette Lange

Sommerhuset tegnet af arkitekt Mette Lange går med dets sedumtag og sin mørke træbeklædning i ét med den omgivende natur. Fra huset er der et enestående blik ud over Buresøen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mod lyset

I designer Maria Berntsens sommerhus er livet orienteret mod lyset – arkitekturen er tegnet efter solens gang på himlen, fra solopgangen over søen til dens forsvinden bag skrænten. Når mørket falder på, har hun selv sørget for små lysende oaser, som gør mørket mere venligt.

Åkander

Åkander flyder rundt på søens blanke overflade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Designer Maria Berntsen

Designer Maria Berntsen sidder for enden af den oprindelige badebro og spejder ud over vandet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkkenet

Hele husets langside er beklædt med store vinduer, så man sikrer kigget ud over søen samt lyset fra morgensolen, som man
kan nyde fra det solide træbord omgivet af gamle wienerstole. Det har været vigtigt for Maria at indrette sommerhuset med gamle møbler for at putte noget historie ind i det helt nye hus.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Maria Berntsen

Maria Berntsen er designer og har arbejdet med bl.a. Georg Jensen, Holmegaard og senest Rosendahl, for hvem hun har udviklet en ny lampekollektion kaldet Soft Spot. Her sidder hun i sin Flagermusstol på den lange terrasse, som forbinder inde- og uderum.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Buresøens bred

Vejen går ad små grusstier, ned ad en tæt bevokset sti, indtil man ikke kan komme længere, fordi vejen ender blindt i et grønt vildnis. Herfra må man bevæge sig til fods, ned ad en skrænt, som fører til Buresøens bred. Lige her finder man det fineste sommerhus, helt isoleret fra omverdenen og med et idyllisk kig ud over søen.

Sommerhus

Det aflange vindue over køkkenet er taktisk placeret, sådan at man kan holde øje med, om gæster nærmer sig ned ad skrænten udenfor, ligesom Maria også har sørget for at klippe buskadset til, så hun lige præcis kan se vandet, når hun står og laver mad.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Stuen

På det runde sofabord fra Zanotta står den lille bordlampe fra belysningsserien Soft Spot, som Maria har designet for Rosendahl. Lampen er genopladelig og kan tages med rundt i hjemmet, hvor man har behov for den. Lysstyrken kan skrues op og ned, så man kan bruge den som fx et stearinlys eller en læselampe. Pejsen er muret op af mursten for at give en tyngde og taktilitet til hjemmet

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sommerhuset

En terrasse på bagsiden af huset sikrer sydlyset, som gennemstrømmer huset, og den bærende træsøjle midt i rummet bringer noget skønt upoleret ind i det ellers nybyggede hjem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En forbindelse mellem lyset og naturen

Huset tilhører designer Maria Berntsen og hendes familie. Det er tegnet af arkitekt Mette Lange i tæt samarbejde med Maria. Den vigtigste rettesnor i husets tilblivelse har været forbindelsen til lyset og naturen udenfor.

– Vi er beliggende på grunden på den måde, at vi har morgensol, som er nordøst, og så går solen rundt om huset og går ned bag skrænten. Så huset er orienteret mod lyset fra søen, men vi har ikke direkte lys andet end om morgenen. Derfor har det været essentielt at finde ud af, hvordan lyset ellers blev bragt indenfor. Vi ville gerne have sydlys i stuen, hvilket betød, at det var vigtigt at få lavet det store vindue med den bagvedliggende terrasse. Det har betydet, at huset faktisk er gennemlyst i den ende, og du oplever at sidde midt i naturen. Derudover er der de markante ovenlys, som er Mettes signatur.
Fra dem får du det her fantastiske, smukke lysindfald ned langs de hvide vægge, som lyser resten af rummet op. På den måde er det blevet et superlyst hus, trods husets beliggenhed på grunden, fortæller Maria.

Fællesrum

Det store fællesrum, som består af køkken, spisestue og stue, bliver oplyst fra morgen til aften, takket være store vinduespartier taktisk placeret efter solens gang på himlen. En lille niveauforskel mellem fællesrum og de små sovekamre følger grundens hældning, samtidig med at det markerer et skift imellem rummenes funktion.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rum der skaber tryghed

Maria har studeret arkitektur, først på Kunstakademiets Arkitektskole i København, og senere i Bordeaux. Hun valgte dog at blive produktdesigner, fordi hun savnede en mere håndgribelig skala at arbejde med, men er stadig meget optaget af lys og dets betydning for vores oplevelse af rum.

– Når du er i et rum, så kan du føle dig tryg, og du kan føle dig løftet, men du kan også føle dig trykket. Hver gang vi – også hjemme i vores lejlighed – har fået nye vinduer eller døre, så har jeg oplevet, hvordan rummene har åbnet sig. Det er ikke kun udsigten, men det er simpelthen det her med, at rummet bliver mere venligt. Det ligger måske i os som mennesker, at vi skal kunne orientere os, at der er flere flugtveje, griner hun og fortsættter:

– Det er ligesom naturligt for os at være udenfor. Vi er jo altid trygge i naturen og drages mod den. Den er helende for os. Den gode følelse, som naturen giver os, kan et inderum også give os, hvis det er åbent og godt belyst. Sådan et rum gør os rolige, og vi trives bedre.

Et lille grillsted

Oppe på skrænten har familien et lille grillsted, hvor de kan sidde og spise under den store parasol. Marias lanterner hænger
de nogle gange i parasollen, så de fungerer som pendler. De har LED i top og i bund, så der kommer lige så meget lys nedad, som der gør opad. Derudover bruger de lanternerne, når de går op ad skråningen med gæster, så de kan lyse stien op

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Små oaser, hvor man kan sidde

På alle sider af huset er der skabt små oaser, hvor man kan sidde, afhængigt af sol, vind og vejr. Således er der også ved husets indgang placeret en lille terrasse.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Badeværelset

Når man står under bruseren, kan man også stå og kigge ud ad det aflange vindue og nyde lyset, som vælter ind.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Soveværelset

På både soveværelse og badeværelse finder man de små lysende genstande fra serien Soft Spot, som er Marias svar på et bæredygtigt, genopladeligt og moderne fyrfadslys. De pulserer som rigtige lys, men slukker af sig selv og er bløde og rare at røre ved og håndtere.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Terrasse

Den udendørs terrasse på bagsiden af huset kan nydes året rundt, fordi solen reflekteres af de store vinduer, og fordi man kan sidde i læ for vinden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lysende zoner

Lige så skøn som naturen kan være, når den er belyst af solen, lige så fremmed og lukket kan den synes, når mørket falder på. Derfor kan man føle trang til at bryde mørket med små lys, som skaber rum i natten. Det har Maria gjort ved at designe en kollektion af lysende objekter.

– Lanternerne, som jeg har designet, skaber rum og dybde i mørket. De danner ligesom nogle forskellige lysende zoner, som man bliver inviteret ind i. Via solceller indbygget i glasset trækker man lyset fra dagen og bringer det aktivt ud i natten, så mørket ikke barrikaderer for udsynet. Det er der noget meget fint ved. Den lille runde, bløde og lysende genstand, som jeg har designet som en moderne, bæredygtig erstatning for fyrfadslyset, er lavet på en teknik, så den står og pulserer som et levende lys – det har sådan en beroligende effekt.
Derudover står den ikke bare og brænder, men slukker af sig selv efter seks timer, så du ikke behøver at gå rundt og slukke dem. Det er hyggeligt at vide, at de står der og lyser, når du går i seng, og giver et lille beroligende lys på børnenes værelser, forklarer Maria, som desuden også har designet en genopladelig bordlampe i samme serie, som man kan bære med sig rundt, hvor end man nu har brug for lys.

Sommerhuset

Maria og hendes mand havde ikke på forhånd noget forhold til Buresøen og kendte slet ikke området, da de ved et tilfælde kom forbi en dag og kørte en tur rundt om søen. De faldt pladask for stedet og begyndte at lede efter en grund. Den eneste grund, som poppede op, var den, som de i dag besidder. Men da de første gang så den, var den fyldt med træer, badekar, skurvogne og alt muligt ragelse. De tog dog udfordringen op, ryddede grunden og gik i gang med at tegne på drømmehuset i samarbejde med arkitekt Mette Lange.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Romantisk arrangement

Et romantisk arrangement midt i haven, hvorfra familien nyder måltider akkompagneret af et idyllisk udsyn ud over
sø og skov. Borde og stole er nogle gamle restaurantsmøbler fra Zederkof.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Naturligt lys i mørket

Ved at tænke over sammensætningen af naturligt lys, som er brugt aktivt i arkitekturen, og Marias egne lamper, er der skabt et sommerhus, som om dagen åbner sig mod naturen og lyset, og om natten skaber små lysende zoner, som får mørket til at virke imødekommende og bekendt.